Negyjančioms kojų žaizdoms užsitraukti padėjo žuvies oda

Viskas prasidėjo nuo nedidelės žaizdos ant dešiniosios šlaunies, panašios į kraujo pilną pūslę. Kai praėjo dveji metai, atrodė, jog vienintelis 76-erių britės Dela Hansford pasirinkimas yra amputuoti visą koją. Tačiau ją išgelbėjo gabalėlis menkės odos. Moteris buvo pirmoji Didžiojoje Britanijoje, kuri buvo gydoma šiuo nauju, radikaliu būdu.

Sterilizuota, specialiai paruošta žuvies oda būna transplantuojama ant žaizdos.<br>123rf nuotr.
Sterilizuota, specialiai paruošta žuvies oda būna transplantuojama ant žaizdos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2015, 7:36 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:05 AM

D.Hansford 2013-aisiais ant kojos atsirado kelios opos, rašo „Daily Mail“.

„Pirmoji pasirodė, kai rugsėjį į kėdę susitrenkiau koją, – pasakojo moteris. – Ji buvo panaši į kraujo pritvinkusią pūslę, todėl maniau, kad po kurio laiko išnyks.

Prižiūrėjau ja ir gerai prausiausi, bet ji tik didėjo, todėl po mėnesio nuėjau pas šeimos gydytoją, kuris apibintavo mano koją.“

Tačiau žaizda negijo – o per 6 mėnesius atsirado dar keturios.

„Jos pasidarė labai didelės, dvi buvo beveik tokio pat dydžio, kaip mano delnai, – sakė D.Hansford. – Be to, žaizdos buvo labai gilios, beveik siekė sausgysles.“

Jos buvo tokios gilios, kad gydytojas balandžio mėnesį moteriai atskleidė, jog gali tekti amputuoti dalį kojos.

Atsiranda dėl įvairių priežasčių

Lėtinės žaizdos yra rimta sveikatos problema. Tai yra žaizdos, kurios neužgyja per 6 savaites. Tarp jų – ir kojų opos, dažna diabeto komplikacija, kuri atsiranda dėl prastos kraujotakos. Šias opas taip pat gali sukelti spaudimas arba aukštas kraujospūdis kojų venose.

Kalifornijos universitete atliktas tyrimas parodė, kad viena iš trijų lėtinių žaizdų neužgyja per 6 mėnesius, o viena iš penkių lieka daugiau, nei metus.

Delsti negalima, žaizdas būtina gydyti iš karto – kitaip gali prasidėti infekcija ar gali reikėti amputacijos. Blogiausiu atveju, dėl rimtos infekcijos gali grėsti mirtis.

Yra įvairių priežasčių, dėl kurių žaizdos neužgyja: nuo kraujo ar deguonies trūkumo iki silpnos imuninės sistemos arba audinių gijimui būtinų junginių trūkumo. Rizika vyresnio amžiaus žmonėms yra didesnė.

Gijimo procesas sustoja

Yra keturios pagrindinės žaizdos gijimo stadijos.

Raudonieji kraujo kūneliai pirmiausia suformuoja krešulį, kad baigtųsi kraujavimas.

Antrosios stadijos metu, baltieji kraujo kūneliai ateina sunaikinti bet kokios infekcijos, kuri galėjo patekti į žaizdą.

Tada kolagenas, struktūrinis baltymas, padeda atsigaminti prarastam audiniui.

Galiausiai išoriniai odos sluoksniai užsitraukia ir žaizda užsiveria.

Tačiau lėtinių žaizdų gijimas sustoja antrojoje stadijoje.

Tai reiškia, kad kolagenas neatgamina prarasto audinio, todėl žaizda lieka atvira.

Sulaukė puikių rezultatų

Yra daug skirtingų lėtinių žaizdų gydymo būdų. Tarp jų – ir gydymas ultragarsu, turintis stimuliuoti gijimo procesą.

Nauja menkės odos terapija kilusi iš Islandijos. Sterilizuota, specialiai paruošta žuvies oda būna transplantuojama ant žaizdos.

Dauguma žuvies ląstelių pašalinamos, todėl lieka tik jungiamasis audinys ir riebalai.

Transplantatas būna tokio pat dydžio, kaip žaizda. Jis apvyniojamas įprastiniu bintu.

Tai imituoja trečiąją žaizdos gijimo stadiją ir paskatina paciento odos augimą.

Žuvies oda yra iš beveik tokių pat medžiagų, kaip ir žmogaus, be to, joje yra audinių atsigaminimą skatinančių riebalų ir baltymų.

Žuvies odoje yra omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios sumažina uždegimą ir padeda žaizdai normaliai gyti.

Moksliniame „International Journal of Lower Extremity Wounds“ žurnale paskelbtame tyrime rašoma, kad žuvies oda gydytos žaizdos užsivėrė greičiau, nei tos, kurios buvo gydomos kitokiu biologiniu transplantatu. Kitame tyrime 10 pacientų su sunkiomis negyjančiomis žaizdomis buvo gydomi 28 dienas. Visų žaizdų būklė pagerėjo, o 6 iš jų visiškai užsivėrė.

Trečiajame tyrime buvo aprašomi 37 pacientai, kurie buvo nesėkmingai gydomi įprastiniais metodais pusę metų.

Po metų gydymo žuvies oda 36 iš pacientų pagerėjo, o 37-ojo būklė išliko tokia pati.

Sužinojo iš emigravusios dukros

„Šį gydymą išbandė apie 50 britų, – teigė metodą atradusios firmos direktorius Fertramas Sigurjonssonas. – Mūsų būdas naudojamas gydyti visoms Islandijos gyventojų žaizdoms, kurios neužsitraukia naudojant įprastines priemones.“

Dabar plėtojamos kitos šios technologijos formos, kuriomis būtų įmanoma užtaisyti trūkius ir palengvinti krūtų rekonstrukcijos operacijas.

Kompanija taip pat dirba kartu su JAV gynybos departamentu, kad gydymą menkės oda būtų galima panaudoti ir pilvo rekonstrukcijai po sužeidimo kulka ar bomba.

D.Hansford apie naująjį gydymą išgirdo iš savo dukros Pamalos, kuri gyvena Islandijoje.

„Nacionalinės sveikatos tarnybos konsultantui pasiūliau išbandyti šį metodą, – sakė moteris. – Gydymas prasidėjo pernai liepą.

Opos iš karto pradėjo gyti – pasikeitimus galėjai matyti jau po kelių dienų.

Keturios iš jų visiškai užgijo, o viena tebegyja, bet sumažėjo perpus. Pasijaučiau geriau, kai tik buvo pradėtas gydymas.“

Dermatologo iš Karalienės Viktorijos ligoninės Vakarų Sasekse Bavo Shergillo nuomone, tai – įdomus lėtinių žaizdų gydymo būdas.

„Nudegimų žaizdos Vietname buvo gydomos panašiais metodais, – teigė jis. – Jie naudojo varlės od1 ir sulaukė puikių rezultatų.

Gydant žaizdas, veiksmingi gali būti ir žmogaus odos transplantatai. Tokiu atveju, jie yra tarsi biologinis raištis, kuris skatina lėtinės žaizdos gijimą.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.