J. Valančiūną surietęs rotavirusas: kuo tai gresia?

Rotavirusu užsikrėtęs Jonas Valančiūnas jau po poros dienų padėjo krepšinio rinktinei ginti mūsų šalies garbę. Apie tai, kaip užsikrečiama šiuo virusu, kokios komplikacijos gali pasireikšti ir kaip atsistoti ant kojų vos per porą dienų, kalbame su infektologu prof. Alvydu Laiškoniu.

Rotavirusas pavojingesnis vyresniems žmonėms ir kūdikiams.<br>P.Mantauto nuotr.
Rotavirusas pavojingesnis vyresniems žmonėms ir kūdikiams.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2015, 3:44 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 8:04 AM

– Kokiu būdu užsikrečiama rotavirusu?

– Rotavirusu užsikrečiama per nešvarias rankas. Jis randamas ant įvairių daiktų, paviršių. Manoma, kad juo galima užsikrėsti ir oro lašeliniu būdu. Virusas patenka į žarnyną ir sukelia labai rimtą sutrikimą – iš organizmo ląstelių išvaromas skystis į žarnyną, o vėliau į išorę.

Viduriavimas būna labai gausus, net nesulaikomas. Rotavirusas labai pavojingas vyresnio amžiaus žmonėms ir kūdikiams. Jie greitai netenka skysčio, gali sutrikti kraujotaka.  Virusas ypač paplitęs šaltuoju metų laiku.

– Kaip atrodo gydymas?

– Vienintelis gydymas – atkurti skysčių kiekį organizme. Taigi būtina gerti vandenį, nes kito būdo gydyti nėra. Kūdikiams, vaikams rekomenduojama kuo greičiau papildyti skysčius lašelinėmis infuzijomis.

Vyresniam žmogui rekomenduojame gerti vandenį su druska ir cukrumi. Į stiklinę vandens reikia įberti žiupsnelį druskos, kiek paskaninti cukrumi ir išgerti. Tiesa, šį tirpalą reikia gerti ne iš karto, o po porą gurkšnių kas kelias minutes.

To reikia, kad skystis spėtų skrandyje rezorbuotis ir patekti iš skrandžio į kraują. Jeigu iš karto išgersime daug skysčių, galime sukelti vėmimą. Taip gausime skrandžio plovimą, kitaip tariant – priešingą reakciją.

– Kiek laiko užtrunka, kol virusas pašalinamas iš organizmo?

– Tai labai individualu. Viskas priklauso nuo to, kiek skysčių neteko organizmas. Štai kūdikiams būna sulašinami 3–4 litrai skysčio, kol jis pasveiksta.

Rotaviruso atveju skystis pasišalina iš ląstelių, todėl reikia palengva jį atkurti. Jokio kito būdo nėra.

– Rotavirusu užsikrėtęs krepšininkas Jonas Valančiūnas jau po poros dienų išbėgo į aikštę. Kaip medikams pavyko taip greitai pastatyti jį ant kojų?

– Jeigu jam sulašino atitinkamą skysčių kiekį, visiškai normalu, jog po poros dienų jis jau pasirodė aikštėje. Į lašelinės skystį įdėjus natrio, kalio, magnio atgaivinti žmogų galima labai greitai.

Manau, kad gydytojai po rungtynių jam vėl sulašino lašelinę. Juk čia kaip išprakaitavus: netekote skysčių – jums juos papildė, ir vėl viskas gerai. Manau, taip buvo ir šiuo atveju.

Juolab kad jis buvo labai reikalingas komandai, todėl reikėjo veikti skubiai. O intensyvus sportavimas aikštėje neturėtų dar labiau pakenkti. Rotavirusas – praeinanti infekcija, kuri nepaliks jokių liekamųjų reiškinių.

– Vienas būdingų požymių užsikrėtus šiuo virusu – karščiavimas. Ar galima medikamentais bandyti jį sumažinti?

– Įprastai dėl karščiavimo nėra skiriami jokie medikamentai. Rotaviruso atveju karščiavimas yra organizmo reakcija į patekusį virusą. Kai pradedami lašinti skysčiai, karščiavimas savaime praeina.

Nebent temperatūra pakyla labai aukštai, tuomet žmogui galima duoti paracetamolio paprasčiausiai tam, kad jis nesikankintų. Tačiau vis tiek svarbiausi yra skysčiai. Jei jų bus vartojama nepakankamai, galima prarasti sąmonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.