Bėrimais pasireiškiančios vaikų ligos: kaip atpažinti, kur kuri?

Daugelis tėvų su nerimu laukia artėjančio vėlyvo rudens, mat būtent tuo metu padaugėja vaikų, sergančių vadinamosiomis vaikiškomis užkrečiamomis ligomis.

Rudenį ypač padaugėja vaikų, sergančių užkrečiamomis infekcinėmis ligomis.<br>Pixabay nuotr.
Rudenį ypač padaugėja vaikų, sergančių užkrečiamomis infekcinėmis ligomis.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Oct 1, 2015, 8:44 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:55 PM

Vilniaus universiteto Santariškių vaikų ligoninės priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vyresnioji vaikų ligų gydytoja Daiva Vaičiūnienė papasakojo kaip atskirti konkrečias ligas, kuo kiekviena jų pasireiškia ir patarė kaip tėvams elgtis, kad susirgimų akivaizdžiai sumažėtų.

Nuo meningokoko saugo kasdieniai įpročiai

Medikė pastebėjo, kad po kiekvieno pranešimo spaudoje apie vaiką, susirgusį meningokokine infekcija, akivaizdžiai padaugėja tėvų, kurie į vaikų ligoninės priėmimo skyrių skuba vežti vaikus vos su vienu atsiradusiu spuogeliu manydami, kad tai – meningokoko požymis.

„Vaikiškų ligų, kurių vienas iš simptomų yra bėrimas, daugybė. Tačiau svarbiausia iš tiesų yra ne tai, o pati ligos pradžia, bendra vaiko savijauta“, – sakė gydytoja ir pridūrė, kad jei meningokoko atveju atsiranda bėrimai, išgelbėti vaiko gyvybę paprastai jau būna per vėlu.

Gydytoja patarė kiekvienu atveju atkreipti dėmesį į vaiko savijautą, žiūrėti kaip jis elgiasi, pamatuoti temperatūrą. „Jeigu temperatūra siekia daugiau nei 38 laipsnius Celsijaus ir laikosi net davus vaistų, vaikas nuolat verkia, atrodo irzlus arba atvirkščiai elgiasi ypač vangiai, nori prigulti, skundžiasi skaudančiomis kojytėmis, būtinai kreipkitės į gydytoją“, – patarė medikė.

Ji taip pat išskyrė dar vieną bakterinių infekcijų simptomą – dažną pulsą. „Jei prie aukštos temperatūros vaiko pulsas yra padažnėjęs ir nerimsta net jai nukritus, gali būti, kad jūsų vaikui – meningokokinė arba kita rimta bakterinė infekcija dėl kurios verta kreiptis į medikus“, – sakė ji.

Nuo meningokoko, pasak medikės, apsisaugoti galima ne tik vakcinomis, bet ir kasdieniniais įpročiais. Nepamirškite dažnai vėdinti patalpas, kuriose būnate, dezinfekuokite jas, atsiribokite nuo kostinčių ir sergančių žmonių, venkite kolektyvinių susiėjimų bei žmonių susibūrimo vietų – kavinių ar prekybos centrų.

Vėjaraupiai kelia pavojų nėščiosioms

Vėjaraupius daugelis tėvų laiko itin lengva infekcija, standartine vaikų liga, tačiau medikė teigė, kad mažai kas žino, jog ši liga itin pavojinga nėščioms moterims. „Sunerimti reikėtų ir dėl vaikų, kurie serga šia liga, nes pasitaiko sunkių vėjaraupių formų – gali atsirasti pūlingos odos infekcijos arba net plaučių uždegimas“, – sakė D.Vaičiūnienė.

Šiai ligai būdingas bėrimas pūslelėmis. Iš pradžių atsiranda maža rausva dėmelė, vėliau mažas spuogelis, o iš jo susiformuoja pūslelė, pripildyta skaidraus skysčo. Kol skystis skaidrus, baimintis nereikia, tačiau jei jis ilgainiui tampa drumstas arba net su paraudimu aplink, tikėtina, kad atsirado antrinė infekcija. „Kai laikosi itin aukšta nekrintanti temperatūra, vaikas nevartoja skysčių, nes jam skauda burnoje susidariusias opeles, būtinai reikia kreiptis į gydytoją. Tačiau jei tokių simptomų nėra, vaiko nekankina gausus bėrimas, jį gydyti galima namuose skiriant vaistus nuo temperatūros bei kruopščiai prižiūrint odą“, teigė gydytoja.

Ji sakė, kad būtina nuolat saugoti burną, kad netruktų jose esančios pūslelės ir jų vietoje nesusidarytų opos, o patį kūnelį būtina tepti dezinfekuojančiais vandeniniais tirpalais.

Pašnekovė juokėsi paklausta apie briliantinę žalumą ir teigė, jog gyvenant XXI amžiuje tikrai galima rasti gerokai geresnių jos pakaitalų ir neteplioti vaiko. „Tiesa, vienintelis žalumos privalumas tas, kad mama mato, kurias pūsleles ji jau patepė ir kiek atsirado naujų“, – šypsojosi medikė.

Keičiasi tymų simptomai

Medikė papasakojo ir apie sparčiai Lietuvoje ir Europoje dažnėjančius tymų atvejus.

„Prieš šią ligą yra vakcinos, tačiau tie, kurie nesiskiepija ir neturi imuniteto šiai ligai, vis dažniau su ja susiduria. Tymai pasireiškia febriliu karščiavimu, paraudusiomis, traiškanojančiomis akimis. Jei vaikas dažnai kosti su skaidriu sekretu, jam nuolat varva nosis, ašaroja akys, reikėtų atkreipti dėmesį, kad tai gali būti tymų atvejis. Jei prie šių simptomų vaiką dar ir išbėrė, būtina kviesti gydytoją į namus“, – sakė medikė.

Ji pridūrė, kad anksčiau šiai ligai buvo būdingas gausus vietinis bėrimas slenkantis per visą kūną, tačiau keičiantis gyvenimui, kinta ir tymų simptomai, todėl į kiekvieną iš jų vertėtų atkreipti dėmesį.

Raudonukė ir enterovirusas

Raudonukė – dar viena liga, priskiriama vaikiškų ligų sąrašui, pasireiškianti bėrimu. „Vaikui ji nėra pavojinga, komplikacijos – itin retos. Tačiau pavojų šį liga kelia nėščioms moterims, todėl ypač pirmajame nėštumo trimestre būtina saugotis kontakto su sergančiu vaiku“ – salė ji.

Specialistė išskyrė raudonukei būdingus bėrimus ir teigė, jog jie paprastai primena alergiją. Ant kūno atsiranda įvairaus stambumo ir gausumo švelniai rausvos spalvos dėmelės. Jos paprastai būna šiek tiek pakilusios nuo odos paviršiaus.

Medikė perspėjo atkreipti dėmesį ir į enterovirusinę infekciją, kuri kaip tik šiuo metu yra ypač aktyvi. „Šios infekcijos tik iš bėrimo nenustatysi. Paprastai nerimą kelia tokie požymiai kaip ryklės paraudimas, atsiradusios pūslelės burnoje. Išskirtinis šios ligos simptomas – išberti padai ir delnai. Taip pat gali skaudėti galvą, pilvą. Liga gydoma simptominėmis priemonėmis, nuskausminamaisiais preparatais. Šios ligos atveju bei visų kitų būtina gerti kuo daugiau skysčių“, – paaiškino gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.