Plaučių vėžys: kodėl žmonės ilgai nežino, kad serga?

Lietuva gedi Anapilin iškeliavusio maestro Stasio Povilaičio. Eidamas 68-uosius metus jis užgeso nuo itin klastingo plaučių vėžio. Nacionalinio vėžio instituto skyriaus vedėjas ir onkologas Saulius Cicėnas teigė, kad plaučių vėžys gali pakirsti ir tą žmogų, kuris nė karto rankoje nelaikė cigaretės, todėl budrūs, pasak jo, turėtų būti visi.

Maestro Stasys Povilaitis mirė būdamas 68 metų.<br>V.Balkūno nuotr.
Maestro Stasys Povilaitis mirė būdamas 68 metų.<br>V.Balkūno nuotr.
Pagrindinė plaučių vėžio priežastis – rūkymas.<br>123rf nuotr.
Pagrindinė plaučių vėžio priežastis – rūkymas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

2015-10-06 16:21, atnaujinta 2017-10-11 17:25

Įtakos turi gyvenamoji aplinka

Maestro S.Povilaitį daugybė gerbėjų yra matę rūkantį. Paklausiau gydytojo, galbūt tai ir galėjo būti ligos priežastimi. „Pagrindinė plaučių vėžio priežastis – rūkymas. Jei kalbėtume apie maestro, tai turbūt daugelis jo gerbėjų puikiai prisimena dainininką su cigarete rankose. Tiesa, yra nemažai žmonių, kurie serga šia liga, nors nėra nė karto bandę rūkyti.

Labai svarbu apsidairyti aplink ir žiūrėti kur mes gyvename, kokie aplinkos faktoriai mus veikia. Svarbus yra ir oro užterštumas, iki šiol stoguose esantis asbestas. Dar visai neseniai mokslininkai įrodė, kad degintos alyvos kvapas taip pat gali sukelti plaučių vėžį. Pasitaiko atvejų, kad plaučių vėžys paveldimas genetiškai“, – aiškino medikas.

Jis teigė, kad vieniems žmonėms aplinkos faktoriai išprovokuoja vėžį, o kitiems – ne. „Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus imuninės sistemos, tačiau, žinoma, didesnė tikimybė sirgti yra tiems, kurie gyvena netinkamoje aplinkoje. Moterims labai svarbu atkreipti dėmesį į hormoninę pusiausvyrą, mat hormonų disbalansas gali išprovokuoti ne tik krūties, bet ir plaučių vėžį“, – sakė jis.

Pasiglemžia vis jaunesnius 

Paklaustas, kokio amžiaus žmonės patenka į plaučių vėžio ligos rizikos grupę, medikas sakė, kad plaučių vėžys Europoje ir visame pasaulyje puola vis jaunesnius žmones. „Jei anksčiau sirgdavo 65-75 metų sulaukę asmenys, tai dabar yra nemažai sergančių ir 40-mečių“, – teigė S.Cicėnas.

Medikas sakė, kad plaučių vėžys yra labai klastinga liga, mat žmogus ilgai nesuvokia, kokia liga serga. „Ankstyvosiomis stadijomis nepasireiškia jokie simptomai, o tokie negalavimai kaip silpnumas ar bendras nuovargis, dažnai priskiriami kitoms ligoms“, – sakė jis.

Konkrečiai apie maestro S.Povilaičio ligos atvejį onkologas sakė, kad tai dvejų-trejų metų senumo liga, kurios finalas pasireiškė būtent liepos mėnesį, kai dainininkui pablogėjo sveikata. „Vasarą buvo finišo tiesioji, kai pasirodė svarbiausi vėžio simptomai. Tada jau buvo labai paprasta nustatyti, kad tai išplitęs ketvirtosios stadijos vėžys, nors gyvenimo trukmė tokiu atveju buvo visiškai sumažėjusi nežiūrint į taikomas gydymo priemones“, – aiškino pašnekovas.

Po šios netekties medikas ragino žmones rūpintis savo sveikata. „Niekas kitas nepasirūpins jumis, todėl rūpinkitės savo sveikata. Bent kartą per metus būtina pasidaryti plaučių nuotrauką. Ji parodo tam tikrus simptomus ar šešėlius, kurie, sukėlus įtarimą, bus gydomi ar operuojami. Mes dažnai operuojame ankstyvųjų stadijų vėžį, po operacijų žmonės gyvena įprastą gyvenimą, tačiau jei būtų uždelsę, nežinia, kuo viskas pasibaigtų“, – tikino S.Cicėnas.

Gąsdina milžiniškos kainos

Onkologas sakė, kad tiek plaučių, tiek kitų organų vėžio diagnostikai bendrojo kraujo tyrimo nepakanka. „Jei jo užtektų, nereikėtų nei nacionalinio vėžio instituto, nei kitų medicinos įstaigų. Tačiau yra specifiniai markeriai, kurie gali parodyti onkologinių procesų būseną organizme. Jei randami tam tikri pakitimai, kyla realus pavojus, todėl nedelsiant reikia ieškoti priežasčių ir jas aiškintis“, – sakė medikas.

Jis sakė, kad tyrimai nėra kompensuojami, o kainos ganėtinai aukštos. „Neslėpkime fakto, kad pastaruoju metu kainos išaugusios. Juk visi matome prekybininkų pinkles su aukštomis kainomis, tačiau žmonės nieko negali padaryti ir vis tiek perka tam tikras prekes. Taip pat ir su tyrimais – atlieka tuos, kurie yra reikalingi. Beje, kitose šalyse tokie tyrimai kainuoja gerokai mažiau“, – aiškino vyras ir patvirtino, kad žmones tikrai gąsdina didelės tyrimų išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.