Epilepsijos kamuojama dešimtmetė liko be vaistų

Bemiegės naktys, traukuliai ir epilepsijos priepuoliai – štai ką tenka išgyventi 10-metei Kamilei ir jos šeimai. Baigėsi mergaitei reikalingi vaistai, kuriuos kompensuoja ligonių kasos. Prašymą jų gauti mergaitės mama pateikė jau daugiau prieš mėnesį, tačiau vaistai Kamilės vis dar nepasiekė, mat ligonių kasoms būtina įrodyti, jog vaistai mergaitei tikrai būtini.

Mergaitei padėti ryžosi emigrantė.<br>123rf nuotr.
Mergaitei padėti ryžosi emigrantė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2015, 6:09 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 3:49 PM

O kol valdžia galvoja veiksmų imasi paprasti žmonės, reikiamą vaistų dozę mėnesiui išgirdusi jos istoriją, padovanojo emigrantė iš Airijos.

10-metė Kamilė ramiai žaidžia, tačiau mergaitę bet kurią akimirką gali ištikti epilepsijos priepuolis. Jau nuo vakar vakaro Kamilė negavo jai reikiamų vaistų dozės. Nors reikalingi vaistai kompensuojami – jų šeima dėl biurokratinių procedūrų negauna.

„Turėjom 5-6 priepuolius per naktį, kitą rytą negalim atsibusti, negalim gyventi normaliai, taip pat, apsunkintas bendravimas tampa ir mum patiem. Nes jei negausim vaistų, tai pradės traukuliai mergaitę kamuoti“, – sakė Kamilės mama Ineta Baukienė.

Iki kol gaus reikiamų vaistų, Kamilę galima gydyti psichotropiniais vaistais. Tačiau nuo jų mergaitė tampa apatiška, jie jai nepadeda. Kelias iki padedančių vaistų – itin ilgas. Pirmiausia, privalu gauti gydytojų konsiliumo išvadą, kad kiti vaistai mergaitei nepadeda.

Tuomet su išvadomis būtina kreiptis į šeimos gydytoją ir tik tada į ligonių kasas. Tačiau tai dar ne pabaiga, ligonių kasai priklausanti retų ligų komisija turi išanalizuoti dokumentus ir apsvarstyti skirti vaistus ar ne.

„Popieriai nespėjo suvaikščioti ir iki šiol mes dar neturim atsakymo iš ligonių kasų jį mum kompensuos ar ne. Jei ne, patys negalėsim įsigyti“, – teigė I.Baukienė.

Valstybinės ligonių kasos laikinasis direktorius Gintaras Kacevičus paaiškina, kad Kalimės atvejis nėra paprastas. „Reti atvejai, kada sprendžia komisija, ir be jokios abejonės tai užtrunka, kadangi, tai yra išimtiniai atvejai, reikia įrodyti, kad tai geras vaistas, nepriklausomas kitiem trim keliam. Ir tik tada galima priimti sprendimą“, – sakė G.Kacevičius.

Kamilės mama rodo dokumentus, kuriuose matyti, jog konsiliumo išvada gauta dar rugsėjo 21-ą dieną. Tad biurokratiniai procesai užtruko jau ilgiau nei mėnesį, o Kamilei vaistų reikia dabar.

„Iš principo ligonių kasų komisija turi stengtis kuo greičiau priimti sprendimą, o kartais retų ligų komisija gali būti įpareigota ir kitą dieną susirinkti į komisiją“, – tikino Sveikatos apsaugos viceministras Valentin Garilov.

Kol valdžia sprendžia ar mergaitei vaistų tikrai reikia, veiksmų imasi paprasti žmonės. Reikiamų vaistų dozę mėnesiui jau paaukojo emigrantė iš Airijos. O po viešo mamos kreipimosi į žiniasklaidą, ledai pajudėjo ir ligonių kasose.

„Vakar mūsų retų ligų komisija priėmė sprendimą, ir šiandien ta mergaitė vaistus turi gauti. Vaistą mes kitą pusmetį kompensuosime“, – sakė V.Gavrilov.

Visus dokumentus po pusmečio Kamilės šeimai teks pateikti iš naujo. Mergaitės atveju, vaistai ilgesniam laikui nekompensuojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.