Suskaičiuokite savo apgamus ant rankos: tai signalas apie ligas

Tyrimai parodė, kad jei turite daugiau nei 11 apgamų ant vienos rankos, tai padidina riziką susirgti odos vėžiu.

Apgamai perspėja apie odos vėžį.<br>123rf nuotr.
Apgamai perspėja apie odos vėžį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:03 PM

Visai neseniai paskelbtoje Londono Karališkojo koledžo mokslininkų tyrimo ataskaitoje sakoma, kad žmonės, turintys ant dešiniosios rankos daugiau nei 11 apgamų, kurie yra bent 2 milimetrų dydžio, rizikuoja susirgti odos vėžiu.

Jei ant viso kūno apgamų turite daugiau nei 100, jums taip pat reikėtų susirūpinti.

Melanoma – grėsmingas vėžys, kuris gali baigtis net mirtimi. Be to, žmonės, kurie turi genetinį polinkį susirgti melanoma, taip pat labiau rizikuoja susirgti kasos, krūties ar galvos smegenų vėžiu.

Apgamai – tai šimtų melanocitų sankaupa. „Apgamai skiriasi nuo strazdanų. Strazdanos įprastai būna pasiskirsčiusios po visą kūną ir jų padaugėja arba sumažėja, priklausomai nuo to, kiek laiko praleidžiame saulėje“, – paaiškino Londono Karališkojo koledžo mokslininkė Veronique Bataille.

Jeigu turite daug apgamų, tai reiškia, jog melanocitai jūsų organizme labai aktyvūs. Tiesa, jei apgamų tik vienetai, susirgti melanoma rizika taip pat yra, tačiau žymiai mažesnė.

Žmonės, turintys 100 ir daugiau apgamų turi net 5 kartus didesnę riziką susirgti odos vėžiu. Jei turite jų 50 – rizika yra dvigubai didesnė.

Saulės poveikis taip pat svarbus melanomos atsiradimui, tačiau visgi labiausiai ligos išsivystymą lemia genetika. Mokslininkai nustatė, jog žmogaus organizme yra ne vienas genas, lemiantis, kiek apgamų turite.

Jei suskaičiuojate ant savo rankos 11 apgamų, verta kreiptis į specialistus, kad jie apžiūrėtų apgamus atidžiau.

„Su kai kuriais apgamais gimstame, tačiau tai nereiškia, kad jie negali atsirasti vėliau. Nauji apgamai gali susiformuoti net jei jums jau daugiau nei 40 metų. Tiesa, tokiais atvejais patariame tikrai susirūpinti, nes jie gali būti ligos signalas“, – aiškino Didžiosios Britanijos Dermatologų asociacijos narys Bav Shergill.

Taip pat, kaip ir didelis skaičius apgamų, pavojingi yra itin dideli – 5 milimetrų ar net didesni. Apgamai tose vietose, kurios nėra veikiamos saulės – ant delnų, sėdmenų ar krūtinės – taip pat verčia susirūpinti.

Norėdami stebėti savo apgamus, galite pasidaryti nuotrauką ir po kurio laiko patikrinti, ar nepasikeitė jų skaičius, dydis ar spalva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.