Panevėžiečiui pakilusi temperatūra reiškė retą infekcinę ligą

Savaitę įvairius negalavimus kentęs senukas ryžosi kreiptis pagalbos į medikus. Vyras nepavėlavo – išgijo, bet pavojingoji leptospirozė galėjo ir inkstą atimti.

Ši liga pažeidžia kepenis, inkstus.<br>123rf nuotr.
Ši liga pažeidžia kepenis, inkstus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laimis Kavoliūnas (Panskliautas.lt)

2015-11-02 12:57, atnaujinta 2017-10-06 05:50

Kelias dienas dar kentėjo

Praėjusį ketvirtadienį Panevėžio visuomenės sveikatos centras pranešė apie pirmą šiemet apskrityje užregistruotą leptospirozės atvejį – ši reta infekcinė liga nustatyta 72 metų panevėžiečiui.

Visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė sakė, kad vyras susirgo dar spalio 10-ąją, o į medikus kreipėsi tik po savaitės, nes nuolat karščiavo.

Senukui temperatūra buvo pakilusi iki 38° C, todėl jis iškart buvo paguldytas į infekcinę ligoninę.

„Tik atlikus kraujo tyrimus buvo nustatyta, kad žmogus serga leptospiroze“, – pasakojo D.Brajinskienė.

Vyras sakė, kad jaučia silpnumą, svaigsta galva, skundėsi dešinio kelio skausmais, aplinkui kelius buvo smulkiai išberta oda – tai dažniausi leptospirozės simptomai.

Medikės teigimu, visi ligos simptomai vyrui pasireiškė ne iškart, todėl pajutęs silpnumą jis to labai nesureikšmino ir kelias dienas kentėjo, kol nusprendė kreiptis į medikus.

Pavojinga liga

Panevėžio infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis penktadienį sakė, kad senukas jau pasveiko ir paleistas namo.

E.Preidžio teigimu, leptospirozė tokia pat pavojinga liga, kaip ir visos.

„Ši liga pažeidžia kepenis, inkstus, bet pastaruoju metu mirtinų atvejų nebuvo. Gydymo trukmė priklauso nuo ligos sunkumo, sunkios formos ligos gydymas trunka iki mėnesio ir ilgiau. Kartais net prireikia dirbtinio inksto, bet tai – retesni atvejai“, – aiškino gydytojas.

Inkubacinis ligos periodas vidutiniškai trunka nuo 5 iki 14 dienų. Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais liga gali prasidėti pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu. Kai kuriems ligoniams atsiranda meningitas, bėrimas, gelta ir inkstų funkcijos nepakankamumas.

E.Preidis teigė, kad didžiausi šios ligos nešiotojai yra graužikai, savo išmatomis ir šlapimu užkrečiantys aplinką. Todėl gydytojas pataria žmonėms po darbų rūsiuose ar fermose būtinai nusiplauti rankas ir valgyti tik apdorotus vaisius, daržoves bei kitus maisto produktus.

Leptospiroze taip pat galima užsikrėsti per kontaktą su laukiniais ir naminiais gyvūnais. Bakterijos į žmogaus organizmą patenka per odą, ypač jei ji pažeista, bei gleivines.

D.Brajinskienė teigė, kad pernai Panevėžio apskrityje buvo užregistruotas tik vienas leptospirozės susirgimo atvejis Rokiškio rajone. Užpernai šia liga buvo susirgę po du Panevėžio miesto ir rajono gyventojus bei vienas rokiškėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.