Panevėžio gimnazistę pražudė anoreksija

Trečiadienį Velžio gimnazijos moksleiviai ir mokytojai amžinojo poilsio išlydi šios ugdymo įstaigos abiturientę, kuri mirė nuo nervinės anoreksijos. Gimnazijos direktorius Rimtas Baltušis tikino, jog mergaitei buvo bandoma padėti visais įmanomais būdais, tačiau ji pralaimėjo kovą su liga.

Abiturientė pralaimėjo kovą su anoreksija.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Abiturientė pralaimėjo kovą su anoreksija.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:49 PM

Po atostogų grįžo sulysusi

Tai, jog gimnazijos abiturientė turi problemų, R.Baltušis teigė pastebėjęs mokslo metų pradžioje. Tuomet po vasaros atostogų mergaitė į mokyklą sugrįžo smarkiai sulysusi. Pedagogai nusprendė ilgai nelaukti ir perspėjo jos tėvus.

„Be abejo, pastebėti tokią problemą nėra lengva, nes ją turintys žmonės įprastai tai slepia. Tikina, kad valgo. Tačiau po vasaros atostogų pastebėjome, jog ne viskas yra gerai. Matėme, kad mergaitei slenka plaukai, ji labai sulyso“, – pasakojo R.Baltušis.

Tiek sveikatos specialistė, tiek ir klasės auklėtoja bandė kalbėti su mergina. Buvo netgi kreiptasi į savivaldybę, atvejį patarta svarstyti Vaiko gerovės komisijai. „Buvome kelis kartus kalbėję su Vaiko gerovės komisija, bet jie tokių dalykų neišspręs, tai daugiau medikų užduotis“, – kalbėjo direktorius.

Mergina jau ne vieną mėnesį gulėjo ligoninėje, buvo paguldyta į Respublikinę Panevėžio ligoninę. Tačiau gimnazijos direktorius negaili priekaištų medikams. „Manau, reikėjo skubiai vežti į Vilnių.

Matau šiek tiek bėdų yra ir su mūsų medikais. Šiuo atveju šeimos gydytoja yra raminusi tėvus, jog čia nėra nieko baisaus. Kalbu taip, kaip yra, – kartais medikai šiek tiek neatsakingai pasižiūri į savo darbą. Jau geriau anksčiau perspėti negu galvoti, kad nieko blogo nėra atsitikę“, – sakė R.Baltušis.

Tiek apie gimnazijos abiturientę, tiek apie jos šeimą direktorius atsiliepia teigiamai. Esą šeimoje problemų nebuvo, o moksleivė buvo stropi.

„Galbūt tokie vaikai yra perdėtai reiklūs sau. Ji tikrai tokia buvo“, – teigė R.Baltušis.

Direktorius prisipažino, kad mokykloje neretai kalbama apie mitybos problemas, tačiau, nepaisant to, anoreksijos atvejų pasitaiko. „Kalbėsime tiek, kiek reiks. Jau pirmadienį pradėjome pamokas pasikalbėdami su moksleiviais apie panašius sutrikimus. Siekiame, kad tokie dalykai nepasikartotų.

Iš tiesų tokie atvejai mokykloje ne pirmi. Polinkių į tai yra buvę ir mes esame ne kartą perspėję tėvus ir lyg viskas baigdavosi gerai. Deja, šis atvejis, matyt, buvo rimtesnis, organizmas nebereagavo į gydymą“, – sakė R.Baltušis.

Valgymo sutrikimai itin pavojingi

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Universitetinio valgymo sutrikimų skyriaus gydytoja Daiva Pupšytė tikina, jog anoreksija serga skirtingo amžiaus žmonės. Medikė įvardijo pagrindinius požymius, leidžiančius nustatyti, kad kamuoja valgymo sutrikimai.

„Tai ryškus svorio kritimas, nuolatinis domėjimasis svoriu, maistu, kalorijomis, maisto riebumu ir dietomis. Taip pat gali pasireikšti alkio neigimas, kaloringo maisto atsisakymas, dažni komentarai apie savo „storumą“ ar antsvorį, kai svoris akivaizdžiai krinta“, – aiškino D. Pupšytė.

Sekinantis ir nelankstus sportavimo režimas, atsiribojimas nuo draugų ir mėgstamos veiklos arba vėmimo sukėlimas ir piktnaudžiavimas vidurius laisvinančiais preparatais taip pat gali būti laikomi požymiais, kurie leidžia nustatyti asmenį kamuojančius valgymo sutrikimus.

„Vienas anoreksijos požymių yra ir kūno masės indeksas (KMI), kuris būna mažesnis už 18,5. Normalus KMI yra tarp 18,5 ir 25, tačiau remtis vien tik KMI skaičiavimu nėra teisinga, nes KMI gali būti normalus, tačiau žmogus turi kitus nervinės anoreksijos požymius – gali būti netekęs svorio per trumpą laiką, gali dingti mėnesinės“, – sakė ji.

Valgymo sutrikimai pavojingi, nes organizme, kuriame nepakanka maisto, ima lėtėti medžiagų apykaita, mažėja kūno temperatūra, šąla galūnės. Smarkiai mažėjant svoriui, pirmiausia tirpsta ne riebalinis audinys ant šlaunų ar liemens, bet pradeda nykti širdies raumuo.

Dėl prastos mitybos paprastai atsiranda mažakraujystė, pakinta kraujo klampumas, retėja pulsas, mažėja kraujospūdis. Organizmui pritrūkus svarbių mineralų, gali sutrikti širdies ritmas, padidėti staigios mirties rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.