Kaip ištiesinti dantis, jei nesinori breketų?

Vis dažnesnis gydytojų siūlymas nelygius dantis koreguoti breketais išgąsdina, juk jie ne tik sukelia diskomfortą, bet ir neleidžia atsipalaiduoti besišypant, tik ar tai vienintelis būdas, galintis ištiesinti dantis?

Breketų nešiojimas kai kuriems žmonėms kelia diskomfortą.<br>123rf nuotr.
Breketų nešiojimas kai kuriems žmonėms kelia diskomfortą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-21 09:49, atnaujinta 2017-09-28 05:44

Gąsdina pasikeitusi išvaizda

Štai Lina nesiskundžia dantų sveikata, jie kaip tik labai stiprūs, tačiau moterį kankina estetinė problema – nelygus priekinis dantis, šiek tiek „užlipęs“ ant kito danties.

„Daug domėjausi internete, susigundžiau estetinio plombavimo galimybe ir jau svajojau apie gražią šypseną, tačiau gydytoja mane nuliūdino, jos teigimu, estetinis plombavimas pažeis mano sveiką dantį ir vienintelė išeitis – breketai“, – guodėsi Lina.

Moteris neįsivaizduoja savo kasdienybės su jais, nes kiekvieną dieną bendrauja su žmonėmis, veda renginius, o pasiūlymas nešioti breketus metus laiko atgraso nuo bet kokių pokyčių.

„Visų pirma, norėčiau palinkėti skaitytojai Linai labiau pamilti save, vertinti savus, gamtos duotus natūralius ir sveikus dantis. Šiais laikais žmonės ypač daug dėmesio skiria tvarkingai išvaizdai, žinoma, būtent gražūs dantys ir šypsena – neatsiejama išvaizdos dalis.

Deja, kartais nelaimingų įvykių metu, dėl prastos priežiūros ar dantų gedimo, griežimo, žmogus netenka gražios šypsenos. Net ir labai malonus pašnekovas, sumanus ir išradingas asmuo, tiesiog „kompanijos siela“, atsiradus išvaizdos defektams gali tapti užsisklendusiu, nepasitikinčiu savimi, vengiančiu bendrauti žmogumi“, – sako „Grožio chirurgijos“ gydytoja odontologė Ingrida Žiugždaitė – Rezeckienė

Kada breketai nebūtini?

Pasak I.Žiugždaitės, breketai vis tik yra vienintelis būdas ištiesinti sveikus dantis. Taip pat breketais sutvarkomas visas sąkandis, ne tik pavieniai kreivi dantys, todėl dantys mažiau dyla. Jei pakrypę tik kai kurie dantys, galima kita alternatyva – laminatės. Tai minimaliai invazinis gydymo metodas.

„Laminatės rekomenduojamos klientams tuomet, kai jų netenkina priekinių dantų forma, kai yra netaisyklinga dantų padėtis dantų lanke, ir klientas atsisako gydymo breketais. Laminates pritvirtinus prie priekinių dantų, galima ne tik vizualiai „ištiesinti“ priekinių dantų eilę, bet ir smarkiai nudilus nuosaviems dantims pakelti sąkandį.

Tai geras pasirinkimas, kai yra tarpai tarp dantų, o patys dantys labai smulkūs. Toks būdas rekomenduojamas ir tuomet, kai yra daug neestetiškų plombų, bendras šypsenos vaizdas netvarkingas, verčiantis klientą prisidengti burną“, – sakė I.Žiugždaitė.

Rezultato, priešingai nei dedant breketus, nereikia laukti 1-3 metus, tačiau negalima pamiršti, kad laminatės neištiesina sąkandžio, nesustato dantų į taisyklingas pozicijas, o tiesiog pagražina estetinį šypsenos vaizdą, užmaskuoja dantų nelygumus. Tad tai nėra pranašesnis gydymo būdas, tai yra tik alternatyva, kuri taikoma esant nelabai dideliems dantų nelygumams.

Alternatyvų privalumai ir trūkumai

Didžiausias laminančių pranašumas yra tas, kad jos kardinaliai pakeičia žmogaus dantų ir viso veido išvaizdą. Dantys, kurie buvo pageltę, nutrupėję ir dėmėti, tampa balti, lygūs bei puikiai atrodo.

Laminatės paviršius yra blizgus ir atsparus visiems maiste esantiems dažams ir pigmentams, taip pat paviršius nekaupia maisto, tad galima drąsiai mėgautis kava, raudonu vynų ir kitais dažančiais maisto produktais nesijaudinant, kad atsiras dantų patamsėjimai ar dėmės.

Net labai tamsius dantis galima paversti ypač baltais. Taip pat būtina pabrėžti, kad tai yra danties audinius tausojantis gydymo metodas, o naudojama keramika puikiai toleruojama žmogaus organizmo, nesukelia alergijų ar uždegimų. Pačios laminatės yra labai tvirtos, labai tvirtai priklijuojamos prie danties paviršiaus, tad tikrai būtų labai sunku jas pamesti.

Laminatės tinkamai rūpinantis burnos sveikata tarnauja trigubai ilgiau nei estetinis plombavimas.

Laminačių pagrindinis trūkumas yra didesnė kaina nei estetinio plombavimo, tačiau kokybė ir ilgalaikiškumas viską atperka. Tačiau, esant poreikiui, yra sudėtingos laminančių korekcijos, tad spalvą ir formą būtina su gydytoju aptarti prieš pradedant gaminti laminatės ir iki cementavimo įsitikinti, ar vaizdas tenkina.

Ar verta tiesinti sveikus dantis?

Gydytojos odontologės teigimu, laminačių uždėjimo procedūra padeda pasiekti trejopą tikslą: išgauti kuo didesnį dantų formos, spalvos ir padėties dantų lanke estetinį efektą, rekonstruoti kietuosius danties audinius ir atkurti kramtymo funkciją.

Tačiau yra atvejų, kuomet jos nerekomenduojamos. Negalima jų dėti, jeigu dantų kreivumas išties didelis, stebimi funkciniai defektai, nes tokiais atvejais tenka pašalinti labai daug danties audinių, o galutinis estetinis rezultatas dėl netinkamų dantų proporcijų vis tiek netenkina. Tad kiekvieną kartą reikia išsamiai vertinti individualią situaciją ir mokėti dar nepradėjus gydymo matyti galutinį rezultatą.

Taip pat laminatės nerekomenduojamos, kai dantys smarkiai pažeisti. Tokiais atvejais rekomenduojamas protezavimas keramikos vainikėliais. „Kuomet ateina klientai su visiškai sveikais dantimis ir pageidauja laminačių, visuomet patariama gerai apsvarstyti jų reikalingumą, apgalvoti visus niuansus.

Jei dantys yra sveiki, tačiau smulkūs, su tarpais, negražios formos, spalvos – laminatės yra vienintelis estetiškas ir patvarus būdas pagražinti tokią šypseną. Bet negalima pamiršti, kad tai yra intervencija ir ji turi būti atliekama, kai tikrai yra būtina, o sveiki, tvirti ir gražūs savi dantys yra didžiausia vertybė“, – įsitikinusi I. Žiugždaitė.

Būtina laikytis atsargumo priemonių

Pasirinkusiems laminates, I. Žiugždaitė pataria dantis prižiūrėti kaip savus. Reikia nepamiršti, kad laminatėmis patartina nekramtyti labai kieto maisto (gabalinio cukraus, karamelinių saldainių, riešutų kevalų, sudžiūvusios duonos ir pan.), nes laminatė, kaip ir savas dantis, gali įskilti ar sulūžti. Vienu metu nerekomenduojama valgyti karšto ir šalto maisto, nes dėl medžiagų staigaus plėtimosi ir traukimosi proteze gali atsirasti įskilimų.

Jei griežiate dantimis (dantų griežimas yra pražūtingas ne tik dantų protezams bet ir nuosaviems dantims), būtina apie tai įspėti gydytoją. Atsižvelgiant į situaciją, gali būti reikalinga apsauginė kapa, kuri saugos Jūsų neišimamus dantų protezus, nuosavus dantis nuo galimų skilimų bei nudilimo, taip pat atpalaiduos įsitempusius kramtomuosius raumenis.

Pabrėžtina, kad burnos gleivinė ir dantys nuolat kinta, praėjus 10-15 metų mes nei vienas neatrodysime taip pat kaip atrodome šiandien, o protezai išlieka tokie patys, todėl juos tenka perdarinėti pritaikant prie naujos situacijos. Žinoma, pasirinkę laminates įsipareigojate lankytis pas protezavusį odontologą mažiausiai kartą per metus, kadangi būtina profilaktiškai stebėti dantų būklę, tikrinti ar neatsirado pakitimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.