Nuo meningokoko infekcijos mirė mergaitė. Ar apsaugotų skiepai?

Vilniuje nuo žaibinės meningokoko infekcijos mirė vos 8 mėnesių mergaitė.  Kūdikio gyvybė užgeso Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje. Tai jau antras toks mirties atvejis per pastarąsias dvi savaites. 

Meningokoko B (Bexsero) skiepas kainuoja daugiau negu šimtą eurų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Meningokoko B (Bexsero) skiepas kainuoja daugiau negu šimtą eurų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Feb 17, 2016, 1:19 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:12 PM

Po tragiškų įvykių dar garsiau prabilta apie tai, jog tokių nelaimių padėtų išvengti skiepai, tačiau jie brangūs ir valstybės nekompensuojami. 

Skiepyti ar neskiepyti?

Susirūpinę tėvai kruopščiai analizuoja internete pateiktą informaciją, klausia gydytojų nuomonės apie meningokokinės infekcijos skiepo šalutinį poveikį. Ir nors tėvelių nuomonių yra įvairių, savo mažylius nuo šios pavojingos ligos nori apsaugoti visi.

 “Liga tikrai baisi, tačiau valstybė turėtų bent jau kažkiek kompensuoti skiepus, juk visi tėvai nori apsaugoti vaikus, bet ne visi išgali“, – komentavo panevėžietis Saulius. Kiti tėvai nerimauja dėl komplikacijų: „Ieškau visur informacijos, bet internete jos nedaug, koks meningokoko skiepo šalutinis poveikis ir ar jis iš viso apsaugo nuo šios ligos pasekmių“, – savo nerimą viename forume išsakė jauna mama. Meningokoko B (Bexsero) skiepas kainuoja daugiau nei šimtas eurų, priklausomai nuo vaikučio amžiaus, skiepą reikia kartoti 2 ar tris kartus.

Tačiau tėvams aktualesnė ne pinigų suma, kurią jie turėtų išleisti, o skiepo veiksmingumas. Štai Ina pasakojo negalinti ramiai miegoti naktimis, kai tik sūnui pakyla temperatūra. „Vis žiūriu, ar neatsiranda bėrimų, stebiu jį visą parą, infekcija pasėjo lyg kokią paniką, tad žadu skiepyti“. Infekcija pavojingiausia mažyliams Skaudžios infekcijos pasekmės nepalieka abejingų, Lietuvoje dažniausiai nustatomi B grupės infekcijos atvejai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Kristina Žukauskaitė informavo, kad ULAC kiekvienais metais registruoja iki 80-ties meningokoko infekcijos atvejų visoje Lietuvoje. 2015 metais buvo 74, šiais metais užregistruota 10 atvejų. Dažniausiai serga vaikai iki 5-erių metų amžiaus.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Kuklytė teigia, kad Vilniaus apskrityje 2014 m. iš viso meningokokine infekcija sirgo 40 asmenų, iš jų 15 vaikų. Užregistruoti 2 mirties nuo šios infekcijos atvejai. 2015 m. taip pat sirgo 40 asmenų, iš jų 19 vaikų. Užregistruoti 4 mirties atvejai. 2016 m. jau užregistruoti 8 infekcijos atvejai (5 Vilniuje ir 3 Vilniaus rajone). Nustatyti 2 mirties atvejai.

Pasak K. Žukauskaitės, meningokokinės vakcinos skiepai rekomenduojami asmenims, kurie vyksta į didelės meningokokinės infekcijos rizikos šalis. Kadangi Europoje ir Lietuvoje labiausiai paplitęs B tipo sukėlėjas, rekomenduojama mūsų šalyje ir skiepytis B (Bexsero) vakcina.

Deja, šis skiepas nefinansuojamas valstybės. „Vakcina registruota Europoje, tai reiškia, kad ji įvertinta klinikiniais tyrimais ir rekomenduojama, nes apsaugo nuo pavojingų komplikacijų. Didelių šalutinių poveikių nebūna, būdingos įprastos, po skiepų atsirandančios nepageidaujamos reakcijos: padidėjusi temperatūra, patinimas“, – sakė K. Žukauskaitė.

„Nors sergamumas šia liga ir nėra didelis, visgi Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja skiepytis, kadangi liga sunki, ypač žaibinė jos forma“, – pridūrė J. Kuklytė. Kaip plinta meningokokinė infekcija?

Bakterinė meningokokinė infekcija plinta per seiles: kosint, čiaudint, valgant, geriant iš bendrų indų, dalijantis higienos priemonėmis, cigarete, bučiuojantis. Susirgimai gali atsirasti vaikų ir jaunų žmonių kolektyvuose, blogai vėdinamuose butuose, žiemą, ypač padidėjus sergamumui ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis. Gleivinių barjerą ir bendrą organizmo atsparumą ypač sumažina rūkymas, pasyvus rūkymas. Susilpnėjus gleivinių apsaugos barjerui, padidėja imlumas infekcijoms. Rizikos grupei priklauso ir asmenys, turintys nepakankamą imunitetą (organizmo atsparumą).

Asmenims, turėjusiems artimą sąlytį su ligoniu (šeimos nariams, suolo draugams), per 7 dienas po sąlyčio rekomenduojama chemoprofilaktika. Tai yra vienkartinė antibakterinių vaistų dozė, kurią paskiria šeimos gydytojas. Artimo sąlyčio neturėjusiems asmenims chemoprofilaktika nerekomenduojama.

Žmogų bakterine meningokokine infekcija užkrėsti gali sergantis asmuo ir sveikas bakterijų nešiotojas. Suaugusieji dažniausiai būna bakterijų nešiotojai. Manoma, kad apie 5-10 proc., o sergamumo meningokokine infekcija pakilimo metais – 20-30 proc. žmonių gali būti meningokoko bakterijos nešiotojai.  Profilaktika – reguliariai plauti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, reguliariai valyti ir vėdinti patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.