Medikas paaiškino, kaip geriausia gydyti psichikos ligas

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos profesorius dr. Arūnas Germanavičius vienas pirmųjų Lietuvoje psichikos ligomis sergančius ligonius ėmė gydyti pasitelkęs naujausias technologijas. Išsiuntęs į JAV trijų pacientų DNR mėginius ir gavęs molekulinių jų tyrimų rezultatus, profesorius įsitikino – gydymas, skirtas remiantis šiais tyrimais, skyrėsi nuo anksčiau taikyto ir buvo veiksmingas.

DNR kodo tyrimas labai aktualus dėl depresijos gydomiems pacientams, kai yra didelė savižudybės rizika.<br>123rf nuotr.
DNR kodo tyrimas labai aktualus dėl depresijos gydomiems pacientams, kai yra didelė savižudybės rizika.<br>123rf nuotr.
A.Germanavičius teigė, kad DNR kodo tyrimas labai aktualus dėl depresijos gydomiems pacientams, kai yra didelė savižudybės rizika.
A.Germanavičius teigė, kad DNR kodo tyrimas labai aktualus dėl depresijos gydomiems pacientams, kai yra didelė savižudybės rizika.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 29, 2016, 12:45 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 2:56 AM

Viena profesoriaus pacienčių buvo nesėkmingai gydoma nuo sunkios depresijos. Pakoregavus gydymą remiantis gautais DNR tyrimų atsakymais, ji greitai pasijuto kur kas geriau. Šis tyrimas leido labai tiksliai nustatyti konkretiems pacientams tinkamiausius, efektyvius vaistus nuo įvairių psichikos ligų ir sutrikimų. Jis taip pat parodė, kokių vaistų pacientams skirti nevalia.

Šiandien paciento genetinio DNR kodo ištyrimas bei individualus vaistų psichikos ligoms gydyti parinkimas jau atkeliavo ir į Lietuvą.

– Ar vaistų psichikos ligoms gydyti pasiūla tokia didelė, kad sunku juos parinkti konkrečiam pacientui? – paklausėme gydytojo A.Germanavičiaus.

– Sunku parinkti tinkamą gydymą ne dėl vaistų gausos. Ar skirtas gydymas veiksmingas, sužinome tik praėjus keliems mėnesiams nuo paskyrimo, jei jis neveiksmingas, vaistus keičiame.

Skiriant psichotropinius vaistus aklai, ligonio būklę gerinančių vaistų kartais ieškome net kelerius metus. Visą tą laiką žmogus kenčia. 40–70 procentų atvejų aklas medikamentinis gydymas yra neefektyvus, o 7 procentai ligonių patiria sunkų šalutinį poveikį.

Be to, dažni psichikos ligų palydovai yra kardiologinės ligos, cukrinis diabetas ir kiti negalavimai. Šioms ligoms gydyti vartojamų vaistų sąveika su psichotropiniais vaistais gali būti žalinga sveikatai ar net turėti tragiškų pasekmių.

– Kaip paciento DNR tyrimas padeda gydant psichikos ligas?

– DNR tyrimas nustato, kaip vaistai metabolizuojami konkretaus žmogaus organizme, ar gydymas tam tikrais vaistais bus veiksmingas ir gerai toleruojamas.

Todėl nebereikia ilgai eksperimentuoti, pacientas greičiau pasijunta geriau, o kai kurių psichikos ligų atveju savalaikis efektyvaus gydymo skyrimas gali pakoreguoti pačią ligos eigą, pailginti remisijos laikotarpį ar sunkios dvipolės depresijos atveju net išgelbėti nuo savižudybės.

DNR kodo nustatymas ir individualaus gydymo plano parinkimas taip pat labai svarbus siekiant efektyviai gydyti lydimuosius, su psichika nesusijusius paciento kūno negalavimus.

Tyrimo atsakymai detaliai parodo, kokia bus žmogui skiriamų psichotropinių vaistų ar jų derinio sąveika su kitais tam asmeniui gydyti reikalingais vaistais. Įsitikinau, kad tyrimas labai padeda sėkmingam kardiologiniam gydymui ir skiriant medikamentus kitoms ligoms gydyti.

Ypač toksiška gali būti sąveika tarp onkologinių ir psichotropinių vaistų. Individualus paciento DNR tyrimas šiuo atveju leistų tiksliai nustatyti, koks minėtų vaistų derinys yra toksiškas, o koks – veiksmingas.

– Ar tokie tyrimai reikalingi visiems, sergantiems psichikos ligomis?

– Jie gerokai pagerintų visų psichikos ligomis sergančių žmonių gydymą.

Yra keli pacientų, kurių gydymas būtinai turėtų remtis jų DNR ištyrimu, tipai. Pavyzdžiui, gydant pacientą nuo sunkios depresijos ir esant didelei savižudybės rizikai, jei per pirmąsias dvi savaites gydymas neduoda rezultatų, patarčiau atlikti paciento DNR kodo tyrimą ir pagal jį koreguoti gydymą.

Tai labai aktualu pacientams, kai yra didelė savižudybės rizika dėl sunkios vienpolės ar dvipolės depresijos.

Šis tyrimas yra būtinas ir visiems vyresniems nei 65 metų pacientams, turintiems psichikos sutrikimų, jei jiems gydyti reikia sudėtingų vaistų derinių, nes vyresnio amžiaus žmonės blogiau toleruoja ir metabolizuoja vaistus. Pastarųjų metų duomenimis, mūsų šalyje gerokai daugėja vyresnio amžiaus žmonių, sergančių psichikos sutrikimais.

DNR tyrimą jau galima atlikti ir mūsų šalyje

Lietuvą jau pasiekė modernus, DNR tyrimais pagrįstas, efektyvesnis psichikos ligų gydymas, orientuotas į konkretaus asmens organizmo savybes.

Sostinės psichosocialinės reabilitacijos centre „Rastis“ psichikos sutrikimų turintys žmonės gali atlikti DNR tyrimą ir pasikonsultuoti su gydytoju psichiatru dėl vaistų skyrimo atsižvelgiant į tai, kaip vaistai metabolizuojami konkretaus paciento organizme, iš anksto žinant, ar gydymas tam tikrais vaistais bus veiksmingas ir gerai toleruojamas, kokia būtų konkrečių vaistų tarpusavio sąveika.

Sostinės psichosocialinės reabilitacijos centre tyrimui naudojamas kraujo mėginys, ne seilės. Šis tyrimas yra vienas patikimiausių pasaulyje, gerokai išsamesnis nei panašūs tyrimai, besiremiantys seilių mėginiais.

Paciento kraujo mėginys pirmiausia analizuojamas laboratorijoje, nustatomas genotipas. Tuomet unikalia, kol kas vienintele tokia pasaulyje programine įranga atliekama išsami genotipo analizė. Trečiajame tyrimo etape gauti duomenys yra lyginami su Jungtinėse Valstijose esančios referentinės laboratorijos duomenimis.

Šis sudėtingas procesas nuo kraujo mėginio paėmimo iki atsakymų pacientui pateikimo užtrunka apie mėnesį. Tuomet pacientui ir jo gydytojui pateikiama išsami informacija apie konkrečių vaistų tinkamumą, jų tarpusavio sąveiką, netgi kiekvienų vaistų efektyvų dozavimą.

Naujovė netruks pasiekti ir pacientus, gyvenančius toliau nuo sostinės. Farmakogenetinį DNR tyrimą taip pat jau greitai bus galima atlikti Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje ir jos padaliniuose. Profesionaliai konsultuoti dėl gydymo plano sudarymo ruošiasi ir kitos šalies gydymo įstaigos.

Laboratorinius paciento DNR tyrimus derėtų atlikti siekiant efektyviai skirti antidepresantus, neuroleptikus bei kitus psichotropinius vaistus.

Jei valstybė kompensuotų efektyvaus individualaus gydymo plano sudarymą remiantis DNR tyrimais visiems pacientams, kuriems kliniškai to reikia, Lietuvoje pagerėtų psichikos ligų gydymo kokybė ir būtų žengtas pirmas rimtas savižudybių prevencijos žingsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.