Ekspertai įvardijo darbus, kurie padidina širdies smūgio riziką

Atlikus naujausią tyrimą buvo nustatyta, kad žmonės, dirbantys pardavimų, aptarnavimo ar panašiose srityse, yra labiau linkę patirti širdies smūgį nei jų bendraamžiai, užimantys vadovaujančias ar specialisto pareigas.

Kai kurios profesijos didina širdies smūgio riziką.<br>123rf nuotr.
Kai kurios profesijos didina širdies smūgio riziką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 11:24 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 6:19 AM

Tyrime dalyvavo 5 566 vyresni nei 45 metų amžiaus skirtingų profesijų moterys ir vyrai pieš tai neturėję problemų su širdimi. Ištyrus surinktus duomenis buvo atrasta, kad netgi devyni iš dešimties policijos pareigūnų ir gaisrininkų turėjo antsvorį ar buvo nutukę, trečdalis skundėsi aukštu kraujospūdžiu ir daugiau nei pusė aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje. Nuo pastarojo taip pat kentėjo net du iš trijų dirbančiųjų pardavimų, aptarnavimo srityse.

Priklausomai nuo pasirinktos profesijos skyrėsi ir širdies ligas sukeliantys veiksniai. Vienas iš penkių krovinių pervežimo įmonėse dirbančių asmenų rūkė. Tai buvo aukščiausias rūkančiųjų skaičius tarp visų ištirtųjų, kurių bendri rezultatai parodė, kad žalingą įprotį renkasi vos 12 proc.

Atskirai įvertinus vadovų pareigas užimančių asmenų grupę, šis procentas buvo dar perpus mažesnis. Jie taip pat džiaugėsi ne tik geresne širdies ir kraujagyslių sistemos veikla, bet ir bendra sveikata: net trečdalis neturėjo viršsvorio ir 75 proc. teigė esantys reguliariai fiziškai aktyvūs.

Nepaisant to, net 72 proc. teigė negalintys pasigirti sveika mityba. Bendrais duomenimis, 78 proc. visų apklaustųjų nesiskundė padidėjusiu gliukozės kiekiu kraujyje ir tik 41 proc. neturėjo jokių pakitimų širdies ir kraujagyslių sistemoje.

Šitaip smarkiai besiskiriant gautiems duomenims, JAV Sveikatos apsaugos asociacija pasiūlė septynių veiksmų sąrašą (angl. Life‘s Simple 7), kurių laikantis galima nesunkiai išvengti įvairių sveikatos problemų:

1. Stebėti kraujospūdį. Aukštas kraujospūdis tiesiogiai susijęs su širdies ligomis ar infarktu. Jį kontroliuojant yra smarkiai sumažinamas širdžiai, arterijoms bei inkstams tenkantis darbas.

2. Kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Esant aukštam cholesteroliui jis ima sėsti ant kraujagyslių sienelių taip didinama užsikimšimo ir kartu širdies smūgio rizika. 3. Stebėti gliukozės kiekį kraujyje. Didžioji dalis suvalgyto maisto virškinimo proceso metu yra paverčiama į gliukozę. Deja, laikui bėgant per didelis gliukozės kiekis kraujyje gali smarkiai pažeisti širdį, inkstus, akis ir netgi nervų sistemą.

4. Užsiimti fizine veikla. Jau ne vienerius metus žinomas teigiamas fizinio aktyvumo poveikis sveikatai. Įrodyta, kad reguliariai sportuodami ne tik stipriname širdį, bet ir kontroliuojame įvairius cheminius organizmo procesus, susijusius su hormonais.

5. Pasirūpinti subalansuota mityba. Sveika mityba yra vienas iš pagrindinių ginklų kovoje su širdies ligomis. Remiantis tyrimo duomenimis, tai tik dar kartą buvo patvirtinta: darbuotojai, galintys didžiuotis sveikais valgymo įpročiais, džiaugėsi ir geresne sveikata. Vartojant širdies veiklą stiprinančius produktus yra padidinama tikimybė nugyventi ilgą ir sveiką gyvenimą.

6. Pasirūpinti savo svoriu. Atsikračius antsvorio yra palengvinamas širdžiai, plaučiams, kraujagyslėms ir skeletui

tenkantis darbas. Be to džiaugsitės ne tik pagerėjusia savijauta, bet ir pagražėjusiomis linijomis.

7. Mesti rūkyti. Kalbant apie širdies ir kraujagyslių ligas, rūkaliai yra viena didžiausių rizikos grupių. Geriausias dalykas, kurį rūkantysis gali padaryti dėl savo sveikatos – nustoti rūkyti.

Tyrimui vadovavo JAV Sveikatos apsaugos asociacijos mokslininkė Leslie MacDonald. Jos teigimu, kuo anksčiau yra sužinomi sveikatos rizikos veiksniai, tuo lengviau numatyti problemas, su kuriomis gali tekti susidurti ateityje. Kaip pavyzdžius tyrėja pateikė įvairias širdies ir inkstų ligas, infarktą ar net ankstyvą mirtį, tačiau nurodė, kad nors laiko atsukti atgal negalima, pagerinti sveikatą ir bendrą savijautą tikrai yra įmanoma.

Net ir dėl nuolatinio streso darbe save pamirštantys asmenys, iškeisdami darbą pietų pertraukos metu į pasivaikščiojimus, statydami automobilį toliau nuo tikslo bei rinkdamiesi laiptus vietoj lifto, gali lėtai, tačiau užtikrintai pagerinti ir savo sveikatą.

„Su laiku tokie maži žingsneliai mus apdovanoja geresne sveikata tik svarbu neskubėti ir nepamiršti, kokiu tikslu tai darote“, teigė mokslininkė.

Parengė Elzė Laužikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.