Kodėl atsiranda stuburo skausmai ir kaip to išvengti?

Daugiau nei 80 proc. planetos gyventojų bent kartą teko susidurti su vienokiu ar kitokiu stuburo skausmu. Vieniems skauda kaklą, galvą, kiti dieglius jaučia krūtinės, juosmens ar kojų srityse. Dėl stuburo problemų skausmas gali būti įvairus: galvos svaigimas, maudimas, skausmas juosmens srityje, skruzdėlių bėgiojimas, tirpimo jausmas ar nejautrumas kojose.

Norint išvengti skausmo, reiktų kuo daugiau judėti<br>123rf nuotr.
Norint išvengti skausmo, reiktų kuo daugiau judėti<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 1:08 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:49 PM

Apie stuburo skausmus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Respublikinės Vilniaus Universitetinės ligoninės Neurochirurgijos skyriaus gydytojas dr. Gunaras Terbetas.

Ar stuburo skausmas – dažnas žmonių palydovas?

Tai labai paplitusi problema. Atliktais tyrimais nustatyta, kad bent vieną nugaros ar kojos skausmo epizodą per gyvenimą patiria 80 proc. suaugusiųjų populiacijos. Jeigu jums niekada neskaudėjo, tai arba esate mažuma, arba dar skaudės, nes tik mažai daliai suaugusių žmonių niekada neskaudėjo ir neskaudės stuburo.

Dėl ko skauda stuburą?

Šiai patologijai neigiamos įtakos turi gyvenimo būdas, kadangi žmonės dabar juda mažiau, nei prieš 100 metų. Nedidelis raumenų judėjimo lygis skatina stuburo degeneraciją. Visgi, yra žmonės, kurie turi genetinį polinkį greitam stuburo senėjimui ir su tuo susijusioms problemoms.

Ūmūs stuburo skausmai, kurie prasidėjo staiga, itin gerai pasiduoda gydymui. Net 90 proc. pacientų pasveiksta per tris mėnesius, o šį nepiktą susirgimą gali gydyti ir šeimos gydytojas. Staigiam, stipriam apatinės dalies skausmui nereikės nei chirurginės intervencijos, nei stipraus ištyrimo. Visgi, 10 proc. tokių pacientų pereis į lėtinius skausmus, kurie reikalaus labiau specializuoto gydymo.

Kaip atpažinti stuburo skausmą?

Yra kelios struktūros, kurias gali skaudėti. Stuburas susideda iš priekinės kolonos, kurią sudaro slankstelių kūnai bei tarpslanksteliniai diskai ir užpakalinis kompleksas, kurį sudaro tarpslanksteliniai sąnariai ir tarp jų ir slankstelių lankų išsidėstę raiščiai. Visos struktūros turi specifinį skausmą.

Jeigu pakenkta tarpslanksteliniam diskui, pacientui bus sunku ilgai sėdėti, mat jis jaus gilų nugaros skausmą. Šis skausmas intensyviausias ryte, tik atsikėlus – jaučiama surakinta nugara, o judesiai riboti.

Jeigu pagrindinė problema yra uždegimas tarpslanksteliniame sąnaryje, pacientas jaus vieną skausmingą tašką, lyg į stuburą būtų įkalta vinis. Šiuos skausmus provokuoja atsilošimas, o maudimas sumažės pasivaikščiojus. Taip pat gali skaudėti naktį verčiantis ant šono. Kai pakenkiama visam judesio segmentui, tada skausmas būna susijęs su fiziniu krūviu.

Kurie stuburo skausmai – dažniausi?

Juosmens skausmai yra dažniausia problema, o kaklo skausmus patirs pusė suaugusiųjų populiacijos. Kaklo disko išvarža labiau pasiduoda gydymui, negu juosmens disko išvarža. Dauguma kaklo išvaržų turi gerybinę eigą ir jų nereikia gydyti chirurgiškai. Net 93 proc. pacientų, turinčių kaklo išvaržą, pasveiksta taikant konservatyvų gydymą.

Visgi, jeigu kakle formuojasi kieta apkaulėjusi tarpslankstelinio disko išvarža, ji gali pakenkti nugaros smegenims. Tuomet pacientai jaus abiejų kojų progresuojantį silpnumą, trumpėjančią eiseną, nerangias, negrabias rankas.

Kodėl, bėgant laikui, stuburas deformuojasi?

Senstant stuburui, labiausiai nukenčia priekinė stuburo kolona, susidėvi tarpslanksteliniai diskai, nuo osteoporozės sumažėja slankstelių aukštis, dėl to pradeda formuotis kupra. Šis procesas yra neišvengiamas, tai senatvės sinonimas, be to, tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko senatvėje žmonės pasidaro žemesni.

Norint to išvengti, reiktų kuo daugiau judėti. Kuo žmonės turės stipresnius nugaros raumenis, kuo nugaros raumenų tonusas bus geresnis, tuo taisyklingesnę laikyseną turėsime bei teoriškai galėtume pristabdyti stuburo degeneraciją.

Kadangi skeletas sukaulėja apie 17 metus, tai jei žmonės stuburo iškrypimą turėjo paauglystėje, jis sukaulėja ir pacientas nejaus ypatingų simptomų iki tol, kol nepradės senėti. Pirmi simptomai atsiranda apie 50 metus, progresuoja pro tris laipsnius per metus, o maždaug per 10 metų jau turime pacientą, kuris turi neurologinius simptomus – žmogus po truputį netenka galimybės vaikščioti. Tuomet reikia operuoti sukaulėjusią stuburo deformaciją.

Operacijos apimtis yra labai didelė. Pradžioje reikia išlaisvinti didelį stuburo segmentą, vėliau į slankstelius sukami sraigtai. Operacijos metu žmogus ištiesinamas taip, kaip turėtų stovėti. Pagrindinis tikslas yra sugrąžinti žmonėms galimybę vėl vaikščioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.