Skausmų priežasties ieškojo daug metų. Štai, kas paaiškėjo

Amerikoje dvylika metų gyvenanti Inga Ruzgytė Colan prastai jaustis pradėjo maždaug prieš penkerius metus. Moterį po nėštumo ėmė kamuoti nepaaiškinami sąnarių ir raumenų skausmai, nuolatinis nuovargis. „Teko pakeisti ne vieną gydytoją, kol galiausiai sužinojau, kas man. Tuomet ėmiau rašyti tinklaraštį apie savo ligą. Iš pradžių tai buvo tarsi pokalbis su savimi. Tačiau po to, kai į mane kreipėsi kelios moterys iš Lietuvos, išverčiau savo mintis, patirtis į gimtąją kalbą“, – pasakojo išeivijoje gyvenanti moteris.

„Jei palyginčiau savo būklę su ta, prieš dvejus metus, – jaučiuosi kur kas geriau. Trim ketvirtadaliais. Vienas dar liko“, – juokiasi I.Ruzgytė Colan.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Jei palyginčiau savo būklę su ta, prieš dvejus metus, – jaučiuosi kur kas geriau. Trim ketvirtadaliais. Vienas dar liko“, – juokiasi I.Ruzgytė Colan.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-12 17:24, atnaujinta 2019-01-29 10:11

Simptomai ėmė kamuoti po nėštumo

I.Ruzgytė Colan augina du vaikus. Dabar jie paaugę, tačiau tuomet, kai ėmė kamuoti nepaaiškinami skausmai ir nuovargis, ant rankų sūpuodama ką tik gimusią dukrelę, moteris save ramino kaip ir visi tėvai.

„Galvojau, kad vaikai maži (moteris turi vyresnį sūnų – red. past.), nespėju laiku pavalgyti, neišsimiegu, viskas netrukus praeis ir bus geriau. Deja, dukra sulaukė metų, o silpnumas, energijos stoka, sąnarių skausmai nesiliovė. Jaučiausi savo kūne sena. Skausmai būdavo tokie, kad net imdavo drebulys, negalėdavau atidaryti net pieno butelio. nenorėdavau nieko daryti“, – prisiminė ji.

Kas toji fibromialgija?

Liga moteriai buvo nustatyta tik maždaug prieš porą metų, tačiau jos ieškojo – mažiausiai penkerius. „Iš pradžių pati galvojau, kad galbūt čia artritas, tačiau visi tyrimai buvo neigiami. Gydytojai sakė, kad viskas gerai, išsigalvoju, tačiau man iš tiesų buvo blogai. Tuomet patys medikai man ėmė įtarti depresiją. Išrašė antidepresantų, deja, jie padėjo kokius du tris mėnesius. Paskui vėl viskas iš pradžių“, – atsiduso dviejų vaikų mama.

Sulaukusi pasiūlymo didinti vaistų dozę, moteris atsisakė. „Idėja man nepatiko, nes jau ir taip kamavo šalutiniai poveikiai. Kai vienas gydytojas negalėjo man padėti, ėmiausi ieškoti kito. Taip keičiau gydytojus vieną po kito. Skaičiau ir visur, kur tik galėjau, ieškojau informacijos“, – paieškas prisimena Amerikos lietuvė.

Galiausiai Inga susitiko su gydytoja natūropate. Ši iš karto pasakė diagnozę – fibromialgija. „Buvau apie šią ligą girdėjusi... Iš karto dingtelėjo mintis – oj ne, tik ne ta išsigalvota liga!“ – juokiasi ji.

Tačiau kai moteriai buvo atlikta daug įvairių tyrimų, ji pati ėmė domėtis, skaityti apie šią ligą, ji suprato, kodėl gydytojams sunku ją diagnozuoti. „Kiekvienam ligos simptomai gali būti skirtingi. Nėra taip paprasta: štai – liga, o štai – ir vaistai nuo jos. Fibromialgija – visų kūno sistemų sutrikimas“, – išvadą priėjo I.Ruzgytė Colan.

Liga užpuolė dėl streso

Fibromialgija serganti moteris įsitikinusi – antidepresantai ir nuskausminamieji – tik laikina pagalba. „Čia kaip įsipjovus. Užsiklijavęs pleistrą tik sustabdysi kraujavimą, bet kūnas sugyti turi pats. Antidepresantai ir nuskausminamieji tik blokuoja simptomus, bet nieko negydo“, – konstatavo ji,

Inga žinojo, kad turi skydliaukės sutrikimų, todėl pirmiausia su gydytoja natūropate ėmėsi gydyti ją. Po to paaiškėjo, kad organizmui stigo vitaminų D ir B. Atliktas antinksčių veiklos testas, parodė, kad organizme per daug streso hormono. „Atsižvelgdama į savo gyvenimo būdą, padariau išvadą, kad liga mane užpuolė dėl streso“, – įsitikinusi I.Ruzgytė Colan.

Keitė mitybą, pradėjo sportuoti

Moteriai atliktas ir alergijos testas. Paaiškėjo, kad ji turi padidėjusį jautrumą glitimui, tad jo turinčių produktų savo mityboje sumažino. „Racioną dabar sudaro daug vaisių, daržovių, baltos mėsos, nevartoju jokios jautienos. O jei suvalgau kažką nesveiko, kitą dieną iš karto pajaučiu...

Kadangi sergant fibromialgija reikia stiprinti visą savo kūną, ėmiausi sportuoti. Skauda, bet būtina. Aš pradėjau nuo vaikščiojimo, jogos“, – pasakoja Inga.

Galutinio atsakymo dar nerado

Praėjus penkeriems metams nuo paieškų pradžios skausmo priepuoliai visiškai neišnyko. Moteris vis dar ieško galutinio atsakymo. „Tačiau jei palyginčiau savo būklę su ta, prieš dvejus metus, – jaučiuosi kur kas geriau. Trim ketvirtadaliais. Vienas dar liko“, – juokiasi I.Ruzgytė Colan.

Tiesa, dar ir dabar gydytojų, pakankamai žinančių apie fibromialgiją, pasak pašnekovės nėra daug. „Tarkime visi šeši specialistai, su kuriais man teko bendrauti apie mano ligą turi skirtingą nuomonę. Paskutiniu metu sutikau mediką, kuris teigia, kad reikia ištirti mano virškinimo sistemą ir atsakymų ieškoti žarnyne. Apskritai rasti gydytoją, kuris tave išklauso – pats svarbiausias ir sunkiausias uždavinys“, – teigė Inga.

Jei jus kamuoja nepaaiškinami skausmai ir nuovargis, ji pirmiausia pataria – nepasiduoti. „Reikia galvoti, kad ne mano gydytojas turi mane gydyti, aš pats esu atsakingas už savo sveikatą. Jei vienas gydytojas nesupranta, ieškokite kito. Žinoma, labai svarbi ir artimųjų parama. „

Sutrikimo kilmė dvejopa

Gydytojas psichiatras Mindaugas Šablevičius pasakojo, kad jo praktikoje fibromialgija nėra dažnai pasitaikanti liga. Tiesa, šiuo metu kaip tik gyto vieną pacientą tokį pacientą. Pasak mediko, tokiais atvejais skundžiamasi sąnarių ir raumenų skausmais, lydi kiti fiziniai negalavimai – nuovargis, nedidelis karščiavimas iki 37,5, juntami kai kurie skausmingi taškai kūne, žmogui padidėjęs jautrumas, dirglumas, dažni miego sutrikimai.

Tiesa, literatūroje ši liga priskiriama tiek prie reumatinių, tiek prie psichikos. „Tai, kad dalis specialistų lig priskiria prie reumatinės kilmės, dalis prie – psichinės, rodo, kad sutrikimo kilmė dvejopa. Tokių sutrikimų yra ir daugiau, pavyzdžiui, skrandžio erozija. Vieni teigia, kad tai – streso pasekmė, kiti kaltina netinkamą mitybą. Įtampos galvos skausmai vienų taip pat priskiriami psichikos sutrikimams, kitų – neurologiniams.

Sergančiųjų fibromialgija organizme vyksta tam tikras sąnarių, raumenų uždegiminis procesas, prie to prisideda ir būklę pablogina depresinė nerimo būklė. Todėl reikalingas dvejopas gydymas.

Ligą sunku diagnozuoti dėl to, kad ligų grupė, pasireiškianti sąnarių ir raumenų skausmais – labai didelė. Niekas neskuba sakyti, kad viskas nuo nervų. Kai visos kūniškos patologijos atmetamos, kyla įtarimų, kad tai – fibromialgija. Didžioji dalis, kurie iš tiesų serga šia liga, mano nuomone, į psichiatrus nesikreipia. Jiems sunku pripažinti, kad tai – psichikos sutrikimas ir jo kilmė smegenyse, o ne kūne“. – įsitikinęs psichiatras M.Šablevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo