Šakių gyventoja šaukiasi pagalbos: dėl skausmų neįmanoma gyventi

Galvos skausmai trisdešimtmetę dviejų vaikų mamą Laurą Kazlauskienę iš Šakių kamuoja nuo vaikystės. Moteris jau prarado viltį gyventi normaliai.

Jauna moteris jau du dešimtmečius kenčia nuo migrenos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jauna moteris jau du dešimtmečius kenčia nuo migrenos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jauna moteris jau du dešimtmečius kenčia nuo migrenos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jauna moteris jau du dešimtmečius kenčia nuo migrenos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Migreną diagnozuoti – nelengva misija, teigia specialistai<br>123rf nuotr.
Migreną diagnozuoti – nelengva misija, teigia specialistai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 3:04 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:09 AM

„Mano svajonė, kad kas pagaliau pagelbėtų ir migrenos priepuoliai užeitų tik tris kartus per mėnesį. Tada bučiau laiminga. Taip kaip dabar, nežinau, ar ilgai valiosiu gyventi. Jau juodos mintys lenda į galvą, kad gal man koks auglys... Aišku spjaunu per kairįjį petį, nes noriu bent vaikučius užauginti“, – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Skausmai prasidėjo vaikystėje

„Galvos skausmus kenčiu nuo vaikystes, sutapimas toks, kad prasidėjo jie po apendikso operacijos, buvau gavusi dvigubą narkozę. Kai prasidėjo operacija jis dar ir trūko, tad papildomai man sudavė narkozės. Sunkiai atsibudau po jos, buvau net stebima. Man tada buvo dešimt metų“, – prisimena L.Kazlauskienė.

Moteris pripažino, kad būtent po operacijos galvos skausmai padažnėjo. Visa laimė, dar padėdavo paprasti vaistai nuo skausmo. „Tuo laiku dar buvo „madingas“ citramonas ir kitokie panašaus veikimo vaistai. Pradėjau lankytis pas šeimos gydytojus, jie galvos skausmo problemas priskirdavo brendimui, netikėjo ir nežiūrėjo, ar tai kokia liga gali būti“, – pasakojo moteriškė.

Operacijos išsigando

Amžinojo poilsio iškeliavusi Lauros mama tuo laiku manė, kad jos duktė pervargdavo, nes daug mokėsi. Gerais pažymiais baigė vidurinę. Deja, skausmai nesibaigė ir tik dažnėjo, stiprėjo.

„Mama nenuleido rankų, lankėmės Kauno klinikose pas gydytojus, jie siuntė Vilnių, gulėjau ligoninėje, man atliko tyrimus. Tuomet pasakyta, kad man – kraujagyslių susiaurėjimas, buvo pasiūlyta operacija. Tačiau pas mus giminėje, kaip tik tuo laiku, nuo tokios operacijos mirė jauna mergina – mamos pusseserė.

Tėvai išsigando ir pasirašytinai atsisakė operuoti. Vėl grįžome į Kauną, ten bandėme vaistais gydytis. Paskui padarėme pertrauką, vaistus vartojau tiesiog nuo skausmo“, – kalbėjo pašnekovė.

Palinkėjo susigyventi su liga

Laura baigė vidurinę, tada kolegiją, tuo tarpu ir dirbo, kad išlaikytų pati. Tada situacija dėl galvos skausmų vėl pablogėjo.

„Per pažįstamus susiradau Kauno klinikose esanti viena neurologa, docentą, jis, padaręs kompiuterinius ir kitus tyrimus, nustatė, kad tai – migrena. Įraše diagnozę į kortelę, paskyrė specialių migrenai skirtų vaistų ir, užversdamas kortelę, palinkėjo susidraugauti su liga...“ – atsiduso jauna moteris.

Taip ir gyveno šakietė su 4-5 kartus per mėnesį užeinančiais migrenos priepuoliais. Iš pradžių jie trukdavo po parą, paskui pailgėjo iki dviejų parų. Skausmas, pasak L.Kazlauskienės, labai nemalonus. „Tos dienos – baisus košmaras, prie baisaus skausmo lydi dar pykinimas, kartais net vemiu. Skausmas plinta per visą kairę galvos pusę, sprandą, ir kairę akį. Skausmas tvinksintis, baisu net galvą pasukti, nes atrodo ten kažkas trūks. Akys bijo šviesos, jau dabar prastai matau kaire akimi, trūkinėja akių kraujagysles, dažnai vaikštau su raudonomis.

Jau kaip užeina migrena nesinori tada nieko, nėra jėgų nei darbams, nei bendravimui, nei apetitui. Norėtųsi tik gulėti kokiame lede kad visas skaudamas vietas šaldyti, kad mažiau skausmą jausčiau“, – apie dažnus išgyvenimus pasakojo pokalbininkė.

Vaistai, jos teigimu, deja, ilgai neveikia. Paliepta medikų ji bandė sekti nuo ko prasideda skausmai, kas juos iššaukia. Tačiau tikroji jų priežastis iki šiol neaiški. „Nors esu kelis punktus atrinkusi, kad jie kartojasi prieš moteriškas ligas, nuo pervargimo, jei kur kokia ilga kelionė, ir nuo nervų...“, – vardijo L.Kazlauskienė.

Negalėjo žindyti savo vaikų

Kai pastojo pirmą kartą 25 metų, nėštumo pradžioje moterį vis dar kankino skausmai, net papuolė į priėmimo skyrių.

„Man darė sprando blokadą, iki trečio nėštumo mėnesio skausmai vis užeidavo, bet jau buvo retesni.

Pirmas nėštumas buvo labai lengvas, visada gerai jaučiausi, buvau stipri, geri tyrimai.

Po gimdymo migrenos skausmai grįžo praėjus trims mėnesiams, bet vis dar buvo tokie po 4-5 kartus, jau ilgesni, bet rečiau, dažniausiai trukdavo parą“, – teigė Laura.

Antras nėštumas moteriai buvo kur kas sunkesnis. „Iki trijų mėnesiu lydėjo baisus pykinimas, krito svoris, galvą skaudėjo stipriai ir dažnai, net teko statyti lašelines ir grėsė persileidimas.

Galvojau jau tikrai nevaliosiu išnešioti kūdikio, bet vis gi Dievas kartais padeda ir likimas mums skyrė turėti antrą berniuką, kad augtų broliukai“, – atsikvėpė migrenos nukamuota moteris.

Nuo penkto nėštumo mėnesio ji kiek atsigavo, migrenos priepuoliai aprimo.

Dabar Laura Kazlauskienė džiaugiasi 7 mėnesių amžiaus sūneliu. Vyresnėliui vasarą sukaks penkeri.

Deja, kaip ir po pirmojo nėštumo, moteris dėl grįžusių skausmų ir vartojamų vaistų kūdikio žindymą turėjo nutraukti. Tačiau džiaugiasi, kad sūnūs vis vien auga stiprūs.

Po tėvų mirties vėl pablogėjo

Moters galvos skausmus paveikė ir stiprūs likimo smūgiai. Vienas po kito mirė Lauros tėvai.

„Tėvelis mirė dėl širdeles, staiga, netikėtai, plyšo aorta. Taip pat labai staigiai mamytę pasiglemžė baisi liga – vėžys, praėjus trims mėnesiams po tėvelio laidotuvių.

Esu antra šeimoje, turiu metais vyresnę sesę ir dar du jaunesnius brolius. Jie ir liko mudviem užauginti.

Po šių sukrėtimų man dar labiau suaktyvėjo migrena,tada skausmai jau tęsdavosi tris paras. Prisidėjo lankymaisi pas psichiatrą, bandymai viską slopinti raminamaisiais, nes buvo likęs vienas žingsnis iki depresijos.

Gėriau raminamuosius,bet situacija nesikeitė...Tada pradėjau ieškoti pagalbos kitur...“, – pasakojo moteris.

Kai atsistojo ant kojų po netekties, išbandė masažus, visokius papildus, vitaminus. Net ne visus vaistus moteris ir prisimena. „Turbūt gerdama papildus tik save apgaudinėjau“, – svarstė ponia Laura.

Dabar moteris vartoja medikų skirtus vaistus, kai užeina priepuoliai, tačiau kai šie nepadeda, papildomai vartoja kitus nuskausminamuosius, vaistus nuo skrandžio rūgštingumo. Ir toliau ieško atsakymo, kaip normaliai gyventi ir džiaugtis atžalų vaikyste.

Pažadėjo padėti

„Visų pirma, moteriai vis vien būtina dar kartą kreiptis į specialistus. Niekas kitas šio klausimo neišspręs. Aišku, kad migrenos priepuoliai dažni.

Rutininiais atvejais migrena pasireiškia nuo vieno iki kelių kartų per mėnesį. Moteriai, ko gero reiktų profilaktinio medikamentinio gydymo“, – išgirdusi apie L.Kazlauskienės situaciją tarė Kauno klinikų gydytoja neurologė prof. dr. Diana Obelienienė.

Pasak medikės, migreną diagnozuoti – nėra lengva misija. „Deja, nėra tyrimo, kuris visiškai patvirtintų, jog tai – migrena. Būna priepuolių, kai skausmas imituoja migreną.

Žinoma, šios moters atveju, to greičiausiai nebus, nes tai tęsiasi labai retai.

Migrena nustatoma pagal tarptautinius diagnostinius kriterijus. Su pacientu labai atvirai kalbamės, kad galėtume įsitikinti, jog tai yra būtent ši diagnozė.

Pacientė, gydytojui, kuris specializuojasi gydant galvos skausmus, turi labai išsamiai viską dar kartą papasakoti“, – patarė profesorė.

„Daug metų dirbu su migrenos pacientais, tad kai jiems kartojasi trys keturi priepuoliai per mėnesį, skiriu profilaktinį gydymą.

Šiuo konkrečiu atveju negaliu perduoti, kokius vaistus vartoti, tą turiu pasakyti akis į akį.

Galima išbandyti įvairius derinius: beta blokatorius, triciklinius antidepresantus, amitriptiliną. Deja, pacientai kai kurių vaistų dažnai bijo, todėl nevartoja. Pavyzdžiui, paskaito, kad antidepresantas ir neperka, o, tarkime, amitriptilinas turi skausmą blokuojantį poveikį.

Migrenai gydyti gali būti vartojami ir priešepileptiniai vaistai“, – galimus medikamentus vardijo specialistė.

Be medikamentinio gydymo migrenai gydyti gali būti taikoma transkutaninė elektros stimuliacija ar botulino toksinas. Deja, pastarajam vaistui Lietuvoje migrena nėra registruota indikacija, todėl taikyti jo negalima. Nors pasaulyje tokia alternatyva jau galima. 

Migrena, pasak jos, gali turėti labai daug priežasčių. Kartais reikia konsultuotis net su ginekologais. 

„Jei gydymas veiksmingas, priepuoliai turi pradėti retėti antrą mėnesį nuo jo taikymo pradžios. Profilaktinis gydymas tęsiamas nuo trijų iki šešių mėnesių. Aišku, kiekviena gydymo schema šimtaprocentinio rezultato nesuteikia. Jei netinka viena, galvojame, ką daryti toliau“, – kalbėjo Diana Obelienienė.

Gydytoja neurologė teigė, kad pažadėti, jog migrenos priepuoliai išnyks visiškai, nei vienam pacientui negali. Tiesa, menopauzės laikotarpiu, apie 70 proc. moterų migrenos priepuoliai baigiasi. Tačiau būna, kad ir pablogėja.  

Tiesa, medikė akcentavo, kad ne visi galvos skausmai gali būti migreninės kilmės. Tačiau tai išsaiškinti galima tik individualios konsultacijos metu.

Prof. dr. Diana Obelienienė pažadėjo priimti ponią Laurą su gydytojo siuntimu konsultacijai Kauno klinikose ir padėti susidoroti su daugelį metų kamuojančia migrena.

Kauno klinikų Neurologijos klinikos profesorė Diana Obelienienė yra Lietuvos galvos skausmų specialistų asociacijos įkūrėja ir prezidentė, buvusi Europos galvos skausmų federacijos ir Pasaulio galvos skausmų asociacijos valdybų narė ir Europos galvos skausmų federacijos vykdomoji direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.