Kai tradicinė medicina padėti negalės, gydys unikaliu būdu

Medicinos ir chirurgijos centre „Northway“ vyko gydytojų ir operacinės slaugytojų mokymai dirbti su JAV kompanijos „Cytori“ sistema „Celution 800“. Ši unikali medicininė technologija, turinti CE ženklą, leidžia realiu laiku vienos operacijos metu iš paciento paimtų audinių paruošti kamieninių ir regeneratyvinių ląstelių mišinį, kuris panaudojamas regeneratyvinėje medicinoje ar plastikos chirurgijoje.

Iš kairės: „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro operacinės instrumentatorė Liuda Padvaiskienė, generalinė direktorė Diana Bumelytė, chirurgijos skyriaus vedėjas dr. Gintaris Vilkevičius ir asocijuota kompanijos „Cytori“ kompanijos direktore Lesley Kelly.<br>Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Iš kairės: „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro operacinės instrumentatorė Liuda Padvaiskienė, generalinė direktorė Diana Bumelytė, chirurgijos skyriaus vedėjas dr. Gintaris Vilkevičius ir asocijuota kompanijos „Cytori“ kompanijos direktore Lesley Kelly.<br>Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Elzė Laužikaitė

May 11, 2016, 8:02 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Tai pirmas toks aparatas Baltijos šalyse, leisiantis medicinos ir chirurgijos centrui „Northway“ pasiūlyti pacientams pažangias regeneratyvinės medicinos paslaugas.

Apie tai, kuo ypatingas ir pacientams naudingas šis metodas kalbame su mokymus vedusia, asocijuota kompanijos „Cytori“ kompanijos direktore Lesley Kelly.

– Kaip veikia sistema „Celution 800“?

– „Celution 800“ sistema yra naudojama iš riebalinio audinio atskirti regeneratyvines ir kamienines ląsteles, iš kurių paruoštas mišinys gali būti suleistas pacientui tos pačios operacijos metu.

Šis procesas turi keturis etapus. Pirmiausia, riebalinis audinys išvalomas ir paruošiamas tolesniam apdorojimui. Vėliau į audinį įleidžiamas fermentas, padedantis išardyti kolageninius ryšius, laikančius kartu riebalines ląsteles.

Tuomet vykdoma centrifūgacija, kurios metu didelės riebalinės ląstelės yra atskiriamos nuo daug mažesnių tarp jų įstrigusių regeneratyvinių ir kamieninių ląstelių.

Gautas regeneratyvinių ir kamieninių ląstelių mišinys dar kartą plaunamas, kad neliktų fermento pėdsakų.

Atlikus visus keturis žingsnius gaunama 5 mg gryno ląstelių mišinio, kuris yra panaudojamas paciento gydymui.

– Jau ne vienerius metus yra kalbama apie kamieninių ir regeneratyvinių ląstelių panaudojimo naudą. Kuo ši sistema yra unikali?

– Mūsų metodas yra unikalus tuo, kad siūlo ne šias ląsteles atskirai, bet jų mišinį. Kamieninių ląstelių jame gali būti apie 2-3 proc., o pagrindą sudaro būtent regeneratyvinės ląstelės.

Kad būtų paprasčiau, įsivaizduokite orkestrą: vietoje to, kad griežtų vien smuikai, mes klausomės visų instrumentų tuo pačiu metu. Panašiai yra ir su šia technologija – vietoje vienos naudą suteikiančios dalies, pasitelkiame visas, kad galėtume pasiekti maksimalų rezultatą.

– Kokių sveikatos sutrikimų gydymui galėtų būti panaudotas šis ląstelių „kokteilis“?

– Regeneratyvinių ląstelių panaudojimas gali būti labai įvairus. Klinikinių tyrimų įrodyta, kad gydymas šiuo ląstelių mišiniu yra ypač naudingas pacientams, kuriems tradicinė medicina padėti negali. Tai ypač veiksminga negyjančių žaizdų, nudegimų ar sunkiai pagydomų ligų gydymui.

Tyrimų metu suleidus šio mišinio aplink pažeistą vietą, toje srityje pagerėjo kraujotaka, sustiprėjo organizmo atsakas į galimus uždegimus ir taip buvo paskatintas gijimas. Kai kurie pacientai, besiskundžiantys neužsitraukiančiomis žaizdomis, po poros mėnesių džiaugėsi visišku užgijimu.

Sklerodermijos atveju pastebėta, kad naudojant šį ląstelių kokteilį padidėjo odos elastingumas, pacientams tapo lengviau judinti, lankstyti pirštus.

„Celution 800“ technologija dar galima gydyti randus moterims, kurioms pašalinus auglį buvo taikyta radioterapija. Tokie randai ypatingi tuo, kad juose įstringa daugybė nervų galūnių, o tai juos paverčia ypatingai skausmingais. Moterys, kurioms buvo pritaikytas šis gydymo būdas, džiaugėsi sumažėjusiu skausmu, suminkštėjusiais randais.

Taip pat buvo pradėtas tyrimas, siekiantis išsiaiškinti, kaip šis gydymo metodas padeda vyrams, kenčiantiems nuo erekcijos sutrikimų. Nors būtina atlikti daugiau tyrimų, kol kas sulaukta iš tiesų daug žadančių rezultatų.

– Tai gali būti pritaikyti plastinėje chirurgijoje?

– Mūsų prioritetas yra pacientai, turintys sveikatos problemų. Tačiau kai kurie plastikos chirurgai pastebėjo, kad naudojant regeneratyvines ląsteles yra sulaukiama geresnio organizmo atsako nei į vien tik hialurono rūgšties užpildų procedūras, taikomas siekiant sušvelninti ar išlyginti mimikos raukšles.

Į pasirinktą zoną suleidus gautą ląstelių mišinį, audiniai aplink ją yra atgaivinami. Jau prieš tai buvusios regeneratyvinės ir kamieninės ląstelės juos tarsi atjaunina, pagerina kraujotaką. Po tokių procedūrų oda tampa skaistesnė, sveikesnė ir atrodo natūraliau nei naudojant vien užpildus.

– Ar šio metodo taikymas turi šalutinį poveikį?

– „Cytori“ išties daug investavo į klinikinius tyrimus, nes pagrindinis kompanijos prioritetas yra užtikrinti paciento saugumą.

Kai niekas kitas negelbės

Pasak medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ chirurgijos skyriaus vadovo dr. Gintario Vilkevičiaus, jų gydymo įstaiga „Celution 800“ aparatą įsigijo siekdama suteikti dar efektyvesnes paslaugas pacientams.

„Tai naujas gydymo būdas, į kurį gali būti atsigręžiama, kai tradicinė medicina padėti nebegali. Pavyzdžiui, kalbant apie kraujotaką, regeneratyvinė medicina vadovaujasi visai kitai principais nei tradicinė. Pastaroji gydo tai, kas jau yra: praplečia esamas kraujagysles arba atstato kraujotaką chirurginiais būdais. Vis dėlto, tai ne visuomet yra aktyvu. Taikant naują „Cytori“ technologiją į raumenis suleidžiamas gautas ląstelių kokteilis. Tokiu būdu yra kuriamos naujos – kolateralinės – kraujagyslės, o taip yra pagerinama kraujotaka pažeistoje galūnėje. Taigi tikimės, kad galėsime padėti pacientams, kenčiantiems nuo sudėtingų atvejų. Ypač, kai tradicinės medicinos nepakanka“, – teigė G. Vilkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.