Pražiopsojus šią dažną ligą – pasekmės nepavydėtinos

Cukrinis diabetas – nepagydoma liga, su kuria, susirgęs žmogus, turi išmokti susigyventi. Būtina ne tik pakeisti gyvenimo būdą, bet ir išmokti tinkamai prižiūrėti savo kūną. Viena dažniausiai pasitaikančių diabeto komplikacijų – diabetinė pėda. Kaip prižiūrėti pėdas, kad šiose nesusidarytų opos?

Tinkamai neprižiūrėdami pėdų sergantieji cukriniu diabetu itin rizikuoja.<br>123rf nuotr.
Tinkamai neprižiūrėdami pėdų sergantieji cukriniu diabetu itin rizikuoja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

May 11, 2016, 11:59 AM, atnaujinta May 25, 2017, 11:21 PM

Apie cukrinį diabetą, jo komplikacijas ir gydymą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Lietuvos diabeto asociacijos vicepirmininkė Ona Jurkauskienė.

– Cukrinis diabetas – kas tai?

– Diabetas yra lėtinė liga, kuri trunka visą gyvenimą nuo susirgimo pradžios. Nuo diabeto pasveikti negalima. Diabetu susergama tuomet, kai sutrinka kasos beta ląstelių funkcija ir jos gamina mažiau insulino arba būna absoliutus insulino deficitas. Kita priežastis – kai audinių insulinui išsivysto rezistencija, tuomet insulinas neįsisavinamas, sutrinka medžiagų apykaita. Jei trūksta insulino, gliukozė nepatenka į audinius, tuomet kraujyje cirkuliuoja gana didelis gliukozės kiekis, audiniai jo nepasisavina, nepanaudoja energijai ir ląstelėse vystosi diabeto badas.

– Kokie būna diabeto tipai?

– Diabetas yra dviejų tipų. Pirmo tipo diabetu serga jaunesni, 35-40 metų žmonės, tačiau kartais serga ir vaikai ar naujagimiai. Jį dažniausiai lemia imuniniai procesai, dėl kurių gaminasi antikūnai, kurie sužaloja beta ląsteles, o tuomet būna absoliutus insulino deficitas.

Pirmo tipo diabetu serga tik 10 proc. visų sergančiųjų. Jis lengvai diagnozuojamas, nes atsiranda labai staigiai – sutrinka kasos ląstelių funkcijos, atsiranda silpnumas, krenta svoris, kamuoja gausus troškulys, šlapinimasis. Jeigu nediagnozuojamas laiku, gali išsivystyti diabetinė koma. Pirmo tipo diabetas gydomas tik insulino terapija.

Antro tipo diabeto priežastis yra sutrikusi insulino sekrecija arba insulino neįsisavinimas audiniuose. Sergančiųjų skaičius pasaulyje pastaruoju metu labai didėja, įgauna epideminį pobūdį. Antro tipo diabetas lėtai progresuoja, dažnai diagnozuojamas pavėluotai, kai jau būna prasidėjusios komplikacijos.

Pagrindinės antro tipo diabeto priežastys – mažas fizinis krūvis, nejudrumas, bet taip pat yra ir genetinis faktorius. Jei yra pirmos eilės giminių, sergančių diabetu, išlieka didelė rizika susirgti. Diabetui būdingas ir pilvinis nutukimas, kuomet riebalai išsidėsto pilvo srityje.

Antro tipo diabetu rizikuoja susirgti moterys, pagimdžiusios 4 kg ar didesnį kūdikį, jei jos ankstesnio nėštumo metu pernešė nėštuminį diabetą. Tuomet susirgimo rizika išlieka ir motinai, ir vaikui.

– Kaip gyventi sergant diabetu?

– Sergant pirmo tipo diabetu ir vartojant insuliną, būtina valgyti reguliariai. Maisto vartojimo kreivė turi sutapti su maksimaliu insulino kreivės veikimu.

Tiems, kurie serga antro tipo diabetu ir vartoja ar dar ne, geriamus vaistus, paskirta keisti gyvenimo būdą – badauti nepatariama, bet labai svarbu sumažinti riebalus ir saldumynus.

– Kaip natūraliais būdais sumažinti diabeto riziką?

– Yra įvairių žolinių preparatų, pavyzdžiui Dr. P. Karvelio arbatos: su pipirmėtėmis, šalavijais, mėlynių, erškėtrožių uogomis. Jos mažina gliukozės kiekį, stiprina imuninę sistemą, jose daug vitaminų. Žolelės nepakenks, tačiau tai yra tik priedas.

Gliukozės norma sveikam žmogui nevalgius yra nuo 3,33 iki 5,55 mmol/l. Jeigu gliukozės tyrimai nėra geri, reikalingi medikamentiniai tyrimai.

– Kokios būna diabeto komplikacijos?

– Diabetas pažeidžia ir smulkiąsias, ir stambiąsias kraujagysles. Dažniausios komplikacijos – diabetinės neuropatijos, kuomet pažeidžiama nervų sistema, sutrinka smulkiųjų kraujagyslių kraujotaka, jutimai.

Pradžioje pasireiškia neramių kojų sindromas – vakare, prieš miegą atsiranda tirpimas, skruzdėlių bėgiojimas, o naktį atsiranda dilgčiojimas, skausmas. Taip pat sumažėja darbingumas, vystosi depresijos.

Nuo diabeto sutrinka motorinių nervų veikla, dėl to nusilpsta, atrofuojasi pėdų raumenys – deformuojasi pėdos, pirštai. Atramos į žemę taškai pasikeičia, dėl to vystosi nuospaudos, o po nuospaudomis dažniausiai susiformuoja opos.

Taip pat sutrinka prakaito liaukų sekrecija – oda darosi sausa, pleiskanoja, atsiranda įtrūkimai, o tai yra vartai infekcijai.

– Kaip prižiūrėti pėdas?

– Pacientas turi kiekvieną dieną apžiūrėti pėdas, pirštus, juos nusiplauti su drungnu, bet ne karštu ar šaltu vandeniu, nes sutrikę ne tik skausmo, bet ir temperatūros jutikliai. Būtina gerai nusausinti tarpupirščius, negalima tepti riebių kremų, nes jie šutina kojas. Kojinės turi būti keičiamos kiekvieną dieną, o jei jose yra raukšlelės, jas reikia išlyginti.

Kulnuose dažnai atsiranda suragėjimai, įtrūkimai, tad čia gali patekti infekcijos. Būtina vartoti minkštinančius, drėkinančius kremus, kuriuose yra 25 proc. šlapimo rūgšties. Ji suminkština odą ir panaikina įtrūkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.