5 metus nesilankius pas ginekologą pasekmės gali būti skaudžios

Lytinė reprodukcinė moterų sveikata itin svarbi ne tik pačiai moteriai, bet ir visai visuomenei. Deja, pasak akušerių-ginekologų, šalyje moterys dar neturi įpročio reguliariai profilaktiškai tikrintis ir lankytis pas gydytoją. Neretai atskuba tik apimtos stiprių skausmų ar kitų nemalonių simptomų.

Profilaktiškai tikrintis būtina kartą per metus.<br>123rf nuotr.
Profilaktiškai tikrintis būtina kartą per metus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 1:21 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 12:53 PM

Užsiima savigyda

Lietuvoje kovo mėnesį atliktas specialus tyrimas, atskleidžiantis, kaip moterys rūpinasi savo sveikata – kaip dažnai lankosi pas akušerį-ginekologą, kaip sprendžia iškilusias sveikatos problemas ir kita. Apklausus keturis šimtus moterų nuo 15 iki 53 metų, paaiškėjo, kad net 10 procentų neketino eiti pas akušerį-ginekologą, apie trečdalis pacienčių nuo uždegimų gydėsi pačios.

Anksčiau atliktų klinikinių tyrimų duomenys, kuomet buvo apklausta dvidešimt tūkstančių pacienčių, dar iškalbingesni – nustatyti 23 procentai bakterinės vaginozės, 21 procentas kandidozės atvejų, apie 10 procentų moterų gydymo nereikėjo, tačiau jos užsiėmė savigyda.

Susirgimų gresia ne vienas

Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V.Grybo gatvėje Vilniuje, akušerės- ginekologės doc. med. dr. Jolitos Zakarevičienės, užsienio šalyse net ir nesiskųsdamos jokiais negalavimais moterys randa laiko ir nesidrovi apsilankyti pas akušerį-ginekologą. „Lietuvoje dažna moteris į akušerio-ginekologo kabinetą užsuka tik esant rimtiems nusiskundimams ar, kai pasireiškia žymūs ligos simptomai. Dalis moterų nesilanko po penkerius ar net daugiau metų“, – stebėjosi medikė.

Iš tiesų, stebėtis yra ko, mat moterys neįvertina profilaktinių patikrinimų svarbos ir galimų susirgimų rizikos, pavyzdžiui, dažnos gimdos kaklelio vėžio rizikos.

Taip pat doc. med. dr. J.Zakarevičienė akcentavo, kad be pastarojo onkologinio susirgimo, sprendžiant iš komplikacijų skaičiaus, gana paplitusi turėtų būti ir chlamidiozė. „Klastinga ji tuo, kad gali pasireikšti labai nežymiais simptomais, bet ja susirgus pasekmės būna itin skaudžios – nevaisingumas, negimdinis nėštumas, lėtiniai ir varginantys pilvo apačios skausmai“, – kalbėjo akušerė ginekologė.

Be to, neretai moterys nebūna girdėjusios apie ikivėžinę gimdos kaklelio ligą, kuri gali išsivystyti bet kokiame amžiuje, bet dažniausiai nustatoma 25 – 35 metų moterims. Tai gimdos kaklelio epitelio augimo ir formavimosi anomaliniai pakitimai, matomi tik mikroskopu. Ikivėžinė gimdos kaklelio liga medicinoje vadinama displazija arba intraepiteline gimdos kaklelio neoplazija.

Doc. med. dr. J.Zakarevičienė atkreipė dėmesį, kad laiku nediagnozuota ir negydoma displazija gali išsivystyti į vėžį, mat įprastai pacientė neturi jokių nusiskundimų. Ligą galima aptikti tik atlikus citologinį gimdos kaklelio tepinėlio (PAP) tyrimą.

Pakankamai dažnos ir įvairios gimdos gleivinės patologijos: gleivinės netipinė hiperplazija, gleivinės polipai, dėl kurių mėnesinės tampa gausios, gali sutrikti jų ciklas arba išsivystyti gimdos vėžys. Pacientėms, esant tokiems pakitimams, įprastai pagausėja, pailgėja mėnesinės, sutrinka jų ciklas. Taigi įtarus patologiją rekomenduojama atlikti gimdos gleivinės biopsiją arba histeroskopiją diagnozei patvirtinti.

Per pastaruosius penkerius darbo metus docentei teko susidurti ir su keliais gonorėjos bei ŽIV atvejais.

Profilaktiškai tikrintis būtina kartą per metus

Įsigilinus į situaciją, nieko keista, kad akušeriai-ginekologai rekomenduoja profilaktinę patikrą bent kartą per metus net ir nesant skundų.

Doc. med. dr. J.Zakarevičienė patarė nesivadovauti nuostata, kad jeigu neskauda, nieko ir nebus, o jeigu skauda nedaug, tai viskas praeis savaime.

„Intensyvus, stresą keliantis gyvenimo tempas silpnina imunitetą, susidaro aplinkybės, palankios atsirasti įvairioms ligoms. Ligų įvairovė tokia didelė, kad keleri metai be patikros gali būti ligos įsisenėjimo priežastimi“, – perspėjo medikė.

Pasiteisinimai negalioja

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre dirbantis nuo pirmų jo įkūrimo dienų doc. med. dr. Jonas Ališauskas antrino kolegei, kad nuostabą kelia, kai moterys dar ir didžiuojasi, jog jau ne vienerius metus nėra buvusios pas ginekologą.

Specialistas per daugelį mediko praktikos metų sukaupė nemenką žinių bagažą apie tai, ko reikia pacientams ir yra įsitikinęs, kad laiko stoka – netinkamas pasiteisinimas vengti gydytojo konsultacijų. „Pacientėms mūsų Akušerijos ir ginekologijos centre nereikia laukti eilėse. Paslaugos suteikiamos „nuo – iki“ per trumpą laiką“, – sakė docentas.

Tad tai, kad pas ginekologą lankytis reikia tik tuomet, kai ką nors skauda – mitas! Nedelskite ir pasirūpinkite savo sveikata dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.