Vaizdai ant cigarečių pakelių didins lipnios juostos pardavimus?

Nuo rudens ant cigarečių pakelių puikuosis šiurpinantys vaizdai, turintys sukelti pasišlykštėjimą ar baimę rūkantiesiems, netrukus bus atsisakyta ir mėtinių cigarečių. Tačiau ar to pakaks, kad būtų sumažintas rūkančiųjų skaičius?

Štai tokiais paveikslėliais išpuoštas cigaretes pirksite jau rudenį.
Štai tokiais paveikslėliais išpuoštas cigaretes pirksite jau rudenį.
Štai tokiais paveikslėliais išpuoštas cigaretes pirksite jau rudenį.
Štai tokiais paveikslėliais išpuoštas cigaretes pirksite jau rudenį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2016, 1:17 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:31 PM

Skuba įgyvendinti apribojimus

Lietuva viena pirmųjų Europos Sąjungoje (ES) į nacionalinę teisę perkėlė svarbiausias nuostatas iš Tabako produktų direktyvos, kuri nuo penktadienio įsigaliojo visoje bendrijoje. Pasak Sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos, žengtas svarbus žingsnis, siekiant ugdyti sveikesnę visuomenę.

„Svarbiausias mūsų tikslas – mažinti tabako gaminių vartojimą, tinkamai informuoti mirtiną šių produktų žalą visiems, bet ypač jaunimui. Galime būti pavyzdžiu daugeliui šalių, efektyviai perkėlę į nacionalinę teisę europinius standartus, kuriais siekiama mažinti tabako gaminių patrauklumą, neleisti tabako pramonei užsiauginti naujus vartotojus, gundant juos skoniais ar kvapais, pelnytis iš prekybos elektroninėmis cigaretėmis“, – teigė J. Požela.

Nepaisant direktyvoje numatyto galimo dvylikos mėnesių pereinamojo laikotarpio, Lietuvoje jau po keturių mėnesių – šį rudenį tabako gaminiai bus pardavinėjami pakeliuose, kurių 65 proc. ploto užims nuo rūkymo atgrasantys vaizdai. Beveik dvigubai bus padidintas ir užrašas apie žalą sveikatai, pavyzdžiui, „Rūkymas žudo – mesk rūkyti tuojau pat“.

Taip pat Lietuva pirmoji sureguliavo elektroninių cigarečių rinką, visiškai uždrausdama elektroninę prekybą šiais gaminiais ir bet kokią jų reklamą, užkirsdama kelią jų pardavimui nepilnamečiams.

Be to, įstatymu nustatyta, kad nuo 2020 metų Lietuvoje draudžiama pardavinėti mėtines cigaretes bei tabaką, mat moksliškai įrodyta, kad prie pastarųjų labiau linkę priprasti jauni žmonės.

Likusios kelios Tabako produktų direktyvos nuostatos, kurios jau perkeltos į įstatymų projektus, užregistruotos Seime ir artimiausiu metu turėtų būti priimtos.

Ar šiurpūs vaizdai padės – neaišku

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, ant pakuočių naudojamos įspėjamosios nuotraukos yra efektyviausia priemonė informuoti žmones apie tabako produktų žalą.

Tačiau sveikatos apsaugos minstras pabrėžė, kad šių priemonių efektyvumas po kelerių metų bus vertinamas ir, esant poreikiui, įspėjimai ant pakuočių gali būti didinami.

Įvairiose pasaulio šalyse cigarečių pakeliai šiurpiais vaizdais ženklinami jau senokai. Kai kurie paveikslėliai primena filmų apie zombius reklamas. Irstantys kūnai, žaizdoti veidai. Žmonės, mirštantys ligoninės lovose, klykiantys vaikai, raudančios moterys.

Tokie „siaubo filmų“ vaizdai dengia nuo 30 iki 80 proc. cigarečių pakelio ploto tiek iš priekinės, tiek užpakalinės pusės. Lietuvoje pagal naują tvarką įspėjamieji užrašai turės užimti 65 proc. ploto Jų tikslas – vartotojus informuoti apie rūkymo žalą, paskatinti rūkalius mesti šį įprotį ir atbaidyti tuos, kurie dar nepradėjo rūkyti.

Įvairiose šalyse atlikti tyrimai rodo, kad tokius vaizdus žmonės iš tiesų vertina kaip neabejotinai atstumiančius ir jais šlykštisi. Apklausose jie nurodo manantys, jog tokie pakeliai turėtų atgrasyti žmones nuo rūkymo. Pasižiūrėję vaizdus, daugelis patvirtina, jog jie sukelia neigiamų minčių ir pojūčių apie rūkymą.

Bet ar iš tiesų šiurpūs vaizdai apsaugo žmones, kad nepradėtų rūkyti? Ar jie priverčia jau esamus rūkalius mesti žalingą įprotį?

Analitikai teigia, kad aiškaus atsakymo nėra, kadangi per maža įrodymų apie vaizdų ant pakelių poveikį pradedant ar metant rūkyti. Galima tik numanyti, kad poveikis yra, tačiau tiesioginių įrodymų nėra.

Esama pagrindo ir manyti, kad įspėjamieji vaizdai gali turėti ir priešingą poveikį – rūkaliai užima gynybines pozicijas, o nerūkantys „atbunka“ taip, kad nustoja reaguoti į bjaurius vaizdus.

Pasirodo, kai kurie rūkaliai, nemėgstantys žiūrėti į bjaurų vaizdą, net apklijuoja cigarečių pakuotę spalvota lipnia juosta arba naudoja specialias dekoratyvines rūkalų dėžutes – tad kaskart siekdami cigaretės nėra priversti žiūrėti į pajuodusius plaučius ar išpuvusius dantis.

Ekspertų duomenimis, kiekvienais metais Europos Sąjungoje nuo rūkymo miršta beveik 700 tūkst. žmonių. Apie 80 proc. rūkančiųjų pradeda vartoti tabaką iki 18 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.