Kai dega burna – rimta, bet štai kas gali padėti

Degančios burnos sindromui būdingas deginantis jausmas liežuvyje ar kitose burnos vietose. Tuo pat metu pacientams dažniausiai pasireiškia ir kitos burnos problemos – burnos sausumas, skonio pojūčių pasikeitimas.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-21 15:08, atnaujinta 2017-05-24 19:35

Deganti burna dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus moterims, menopauzės metu.

Sindromui būdinga tai, kad skausmas stiprėja dienos eigoje, vakare dar labiau intensyvėja. Skausmas kyla spontaniškai.

Deginimas gali būti susijęs su odontologinėmis procedūromis, gretutinėmis ligomis ar antibiotikų vartojimu. Jei kartą pasireiškė šis sindromas, jis gali tęstis daugelį metų.

Deginimo jausmas apima du priekinius liežuvio trečdalius, kietąjį gomurį, dažnai ir apatinės lūpos gleivinę. 

Šis sindromas gali kilti ir dėl psichologinių faktorių, emocijų kaitos, nerimo, depresijos, vaistų, diabeto, maisto medžiagų trūkumo, netinkamų protezų, alergijų ar pan.

Jei problema labai sunki ir įsisenėjusi, klausimas, kodėl vis dar neapsilankėte pas medikus? Jei liga valdoma, tačiau dar norėtumėte kažkaip ją palengvinti, štai kelios natūralios priemonės.

Šaltas vanduo

Tik pajutę deginimą burnos ertmėje, įsipilkite šalto vandens stiklinę. Gurkšnojant jį liežuvis nebebus toks dirglus, tuomet nurims ir skausmas bei deginimo pojūtis.

Be to, tai pašalins ir dažnai tokiais atvejais esantį burnos sausumo pojūtį. Galite sučiulpti ir paprastą vandens leduką – tai taip pat bus veiksminga.

Alfa lipoinė rūgštis

Tai yra antioksidantas, kuris yra aptinkamas visose organizmo ląstelėse. Alfa lipoinė rūgštis dalyvauja energetiniuose organizmo apykaitos procesuose ir padeda išgauti energiją iš maisto medžiagų.

Alfa lipoinė rūgštis tirpsta tiek vandenyje, tiek riebaluose, todėl neutralizuoja laisvuosius radikalus visose organizmo ląstelėse. Būtent dėl to ji kartais yra vadinama universaliuoju antioksidantu.

Teigiama, kad ji veiksminga ir turint degančios burnos sindromą. Žinoma, prieš vartodami ją, turėtumėte pasikonsultuoti su medikais.

Vitaminas B

Šios grupės vitaminai gali turėti įtakos burnos ir liežuvio audinių struktūrai. Jei vitaminų organizme bus pakankamai, tikėtina, kad sumažės ir degančios burnos simptomai.

Įtraukite į savo racioną B grupės vitaminų gausių patiekalų: grūdų, kiaušinių, pieno produktų, lašišos, avokadų, bananų, kalakutienos ar kepenėlių.

Kepimo soda

Ji padės neutralizuoti burnos terpę ir normalizuoti pH. Be to, slopins uždegimo simptomus ir užkirs kelia komplikacijoms.

1–2 šaukštelius sodos išmaišykite stiklinėje vandens. Tokiu skysčiu skalaukite burną dukart per dieną.

Vietoje to, aišku, galite naudoti sodą ir dantų valymui, poveikis bus panašus, tačiau toks ilgalaikis procesas gali pažeisti dantų emalį.

Medus

Tai – natūralus antibiotikas, malšinantis skausmą ir uždegimą. Uždėkite medaus ant liežuvio, palaikykite kelias minutes, tuomet burną paskalaukite šaltu vandeniu. Tokią procedūrą kartokite keliskart per dieną.

Levandos

Jos taip pat padeda dezinfekuoti, nuraminti deginimo pojūtį, net pagreitinti gijimą. Rekomenduojama suvilgyti burnos ertmę levandų aliejumi nakčiai. Ryte burną praskalauti su šaltu vandeniu ir valytis dantis, kaip įprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.