9 faktai, kuriuos turite žinoti apie kiaušidžių cistas

Kiaušidžių sveikatai moterys neretai neskiria pakankamai dėmesio. Nebent ketina pastoti. Labai daug moterų visame pasaulyje turi kiaušidžių cistų apie tai net neįtardamos. Nereikia išsigąsti, jos paprastai būna nekenksmingos, tačiau apie tai vis vien reikėtų žinoti, mat kai kuriais atvejais jos gali lemti dubens skausmus ir rimtesnes komplikacijas, pranešė health.com

Kiaušidė<br>123rf nuotr.
Kiaušidė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 7:31 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:13 PM

1. Kas yra kiaušidės cista?

Tai naujai atsiradęs patologinis darinys kiaušidėje, kai natūralioje kiaušidės ertmėje susikaupia sekretas. Cistos panašios į įvairaus dydžio „balionėlį“, apsuptą lygiu plonu dangalu ir užpildytą įvairios spalvos, skaidrumo, tirštumo, konsistencijos ir sudėties skysčiu. Cistos gali būti tiek vienoje kiaušidėje, tiek abiejose kiaušidėse vienu metu, pavienės arba daugybinės. Dažniausiai kiaušidžių cistos yra gerybinės ir funkcinės, t.y. atsiranda dėl kiaušidžių veiklos sutrikimo ir po tam tikro laiko pačios savaime, be jokio gydymo, išnyksta, nepalikdamos žymės.

2. Kaip jos diagnozuojamos?

Dažniausiai tikrinant profilaktiškai, nes nedidelės cistos paprastai jokių simptomų nesukelia. Tiriant moterį per makštį, šalia gimdos kairiajame ar dešiniajame šone apčiuopiamas apvalus, elastingas, paslankus, neskausmingas darinys

Mergaitės, paauglės bei moterys, negyvenusios lytinio gyvenimo, tiriamos per tiesiąją žarną. Diagnozei patikslinti visada atliekamas ultragarsinis tyrimas (echoskopija), o prireikus – diagnostinė videolaparoskopija.

Ultragarsu išmatuojamas kiekvienos kiaušidės ilgis, plotis, aukštis, apskaičiuojamas jos tūris ir palyginamas su normos dydžiais. Pagal matomą cistinio darinio echoskopinį vaizdą maždaug galima iš anksto numatyti, ar darinys yra gerybinis, ar piktybinis.

3. Kokių būna cistų?

Folikulinei cistai atsirasti turi reikšmės susilpnėjusi kiaušidžių veikla ir sumažėjusi estrogenų gamyba kiaušidėse. Veikiant folikulus stimuliuojančio hormono pertekliui, kurioje nors kiaušidėje atsiranda ir auga viena ar kelios folikulinės cistos.

Geltonkūnio cista susidaro tuomet, kai po ovuliacijos plyšusio folikulo ertmę užpildo ne tik liuteininės geltonkūnio ląstelės, bet ir serozinis skystis. Padidėjusi liuteinizuojančio hormono gamyba posmegeninėje liaukoje skatina augti ir didėti geltonkūnio cistą.

Priekiaušidinė cista yra ne kiaušidėje, o yra šalia jos tarp plačiojo gimdos raiščio lapelių, išsidėsčiusių vėduoklės pavidalu abipus gimdos šonų. Priekiaušidinė cista auga iš embriono laikotarpio inksto užuomazgos audinių liekanų – taip vadinamo antkiaušidžio, esančio plačiajame gimdos raištyje tarp kiaušidės ir kiaušintakio.

Tekaliuteininės cistos atsiranda kiaušidėse sergant trofoblastine liga, veikiant labai didelei hormono žmogaus chorioninio gonadotropino koncentracijai organizme.

Intraligamentinė cista taip pat išsidėsčiusi tarp plačiojo gimdos raiščio lapelių, tačiau auga iš apatinio kiaušidės krašto, yra nepaslanki, glaudžiasi prie gimdos kūno ir nustumia gimdą į priešingą pusę.

Dermoidinė cista prasideda iš įvairių audinių užuomazgų likučių, likusių nuo embrioninio periodo.

4. Kaip pasireiškia kiaušidžių cistos?

Dažniausiai kiaušidžių jos nesukelia jokių simptomų arba, jei simptomai ir pasireiškia, jie gali priminti kitų ligų (endometriozės, dubens organų uždegimo, ektopinio nėštumo, kiaušidžių vėžio) simptomus. Kiaušidžių cistų sukeliami požymiai gali priminti net apendicito simptomus. Nepaisant to, svarbu stebėti kūno pokyčius ir žinoti, kurie iš jų yra pavojingi.

Jei turite kiaušidžių cistą, jums gali pasireikšti menstruacijų ciklo sutrikimai, nuolatinis bukas dubens skausmas, plintantis į nugaros apačią, dubens skausmas prieš menstruacijų pradžią ar joms besibaigiant, dubens skausmas lytinių santykių metu, pykinimas, vėmimas, krūtų jautrumas, pilnumo, sunkumo jausmas pilvo srityje, spaudimas į tiesiąją žarną ir šlapimo pūslę, todėl sunku visiškai ištuštinti šlapimo pūslę ir tuštinamasi bei šlapinamasi dažnai bei po nedaug.

5. Kaip gydomos kiaušidžių cistos?

      Gydymas parenkamas atsižvelgiant į pacientės amžių, cistos tipą ir varginančius simptomus. Jei pacientė yra vaisingo amžiaus, jai nepasireiškia jokie simptomai, o ultragarsas parodo, jog kiaušidėje yra skysčiu pripildyta cista, gydytojas gali patarti palaukti ir pasitikrinti po 1-3 mėnesių. Tuomet vėl atliekamas dubens srities tyrimas ultragarsu ir vertinama, kaip kinta cistos dydis.

Šis metodas gali būti rekomenduojamas ir moterims po menopauzės, jei cista nėra didesnė nei 2 cm dydžio. Taip pat gydytojas gali patarti vartoti geriamuosius kontraceptikus, kad sumažėtų naujų cistų atsiradimo tikimybė ateityje.

6. Ar visada reikia operuoti?

Jei cista yra didelė, neprimena funkcinės cistos, didėja ar neišnyksta per 2-3 menstruacijų ciklus, gydytojas gali pasiūlyti ją pašalinti chirurginiu būdu. Cistos taip pat šalinamos, jei sukelia skausmą ar kitus simptomus. Kartais cistą galima pašalinti nešalinant visos kiaušidės, operacijos, vadinamos cistektomija,    metu. Taip pat gydytojas gali pasiūlyti pašalinti visą pažeistą kiaušidę. Abi šios procedūros leidžia išsaugoti vaisingumą. Likus bent vienai kiaušidei, bus išskiriamas estrogenas. 

7.Kada cistos būna piktybinės?

Piktybinę cistą galima įtarti tada, kai darinys yra nepaslankus, gruoblėtas, nelygus, > 10 cm skersmens, yra infiltruoti standūs priegimdžio audiniai, aptinkamas laisvas skystis pilvo ertmėje, ir jei pacientė yra > 35 m. amžiaus. Papildomai atliekama kompiuterinė tomografija ir branduolinio magnetinio rezonanso tyrimai.

Jei nustatoma, kad cista yra vėžinės kilmės, rekomenduojama pašalinti abi kiaušides ir gimdą. Mergaitėms iki brendimo ir moterims po menopauzės padidėja tikimybė, kad atsiradusi cista yra vėžinės kilmės (nes folikulai jų kiaušidėse dar arba jau nesiformuoja) , todėl po menopauzės gydytojai dažniausiai rekomenduoja cistas šalinti ir kruopščiai ištirti jų audinių pavyzdžius.

8. Kaip cistoms užkirsti kelią?

Jei nesate nėščia, padėti gali kontraceptinės tabletės. Tačiau tai – ne panacėja nuo šios sveikatos problemos. Taip pat su kontraceptinėmis tabletėmis skiriami ir vaistai nuo skausmo.

Esama ir natūralių metodų, kuriuos bandyti, žinoma, reikėtų pasitarus su šeimos gydytoju ar homeopatu. Rekomenduojama sumažinti estrogenų kiekį. Tai reiškia, kad reikia vengti sojų ir jų produktų, nes juose yra tokių cheminių junginių, kurie veikia panašiai kaip estrogenai organizme. Panašių cheminių medžiagų yra plastikinėse maisto pakuotėse, induose ir įrankiuose. Reikėtų vartoti tik organinę mėsą ir pieno produktus, kosmetikos priemonėse vengti mineralinio aliejaus ir parabenų, negerti vandens iš plastikinių butelių. 

Kiaušidžių cistas naikina ir augaliniai preparatai, kurie atkuria endokrininės sistemos veiklą, hormonų pusiausvyrą, reguliuoja ovuliaciją ir gerina reprodukcinių organų kraujotaką. Manoma, kad kiaušidžių cistas gali sumažinti ramunėlės, skaisteniai, raudonieji dobilai, kiaulpienės, kekinės juodžolės, tikrieji margainiai, laukinės dioskorėjos bei bičių surinktos žiedadulkės.

9. Kada būtina kuo skubiau kreiptis į medikus?

Ženklai, rodantys, jog būtina skubi medicininė pagalba, yra staigus, stiprus dubens skausmas arba dubens skausmas, karščiavimas ar vėmimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.