Raugėjimas gali pranešti ir apie mirtinas ligas

Moksliškai įrodyta, kad dažniausia raugėjimo priežastis – oro prarijimas arba moksliškai – aerofagija. Valgant arba geriant praryjamas oras atsiduria skrandyje ir iš jo pašalinamas raugėjant. Tačiau jei atsiraugėjus kvapas „riečia nosį“ – metas suklusti ir kuo skubiau apsilankyti pas gydytoją.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 7:10 AM, atnaujinta May 24, 2017, 12:10 PM

Metas išmokti valgyti ir gerti

Oras praryjamas valgant ir geriant, bet daugiau jo praryjama su skysčiais, o ne su kietu maistu. Kitaip tariant, jūs tiesiog nemokate tinkamai valgyti ir gerti.

Oro prarijimo tikimybę didina ir emocinis stresas.

Aerofagija taip pat gali būti susijusi su kvėpavimu pro burną, kramtomosios gumos kramtymu, ortodontiniais prietaisais ir blogai pritaikytais dantų protezais.

Ką daryti? Išmokti valgyti ir gerti ramiai, neskubant. Taip pat rekomenduojama atsisakyti gazuotų gėrimų, vengti kramtyti kramtomąją gumą, mesti rūkyti.

Gali byloti apie miokardo sienelės infarktą

Dažniausias su raugėjimu susijęs simptomas – pilvo pūtimas. Jis atsiranda dėl dujų susi kaupimo skrandyje.

Kai kurie žmonės, prisiriję daug oro, gali jausti ar manyti jaučiantys nemalonų jausmą pilve, kol šio oro neišraugėja, o noras raugėti, sukelia krūtinės skausmą raugėjimo metu.

Šis skausmas – retas, bet labai reikšmingas, mat gali byloti apie apatinės miokardo sienelės infarktą. Todėl jaučiant tokius skausmus svarbu kuo skubiau kreiptis į medikus.

Praneša ir apie vėžį

Raugėjimas taip pat pasitaiko pacientams su virškinimo sutrikimu, vadinamu dispepsija ir skrandžio-stemplės refliuksu. Tad jei jums nediagnozuotos šios ligos, vertėtų išsitirti virškinamąjį traktą.

Baisiausia, kad raugėjimas gali būti ir onkologinių ligų rodiklis. Itin retai, tačiau pasitaiko atvejų, kai žmonės raugėja žarnyno dujomis.

Jų raugėjimo kvapas būna itin nemalonus, primenantis metano ir vandenilio sulfido kvapą.

Tai gali nutikti dėl skrandžio judrumo sutrikimų arba tuomet kai maistas nepatenka iš skrandžio į žarnyną. To priežastis gali būti opa ar navikas, taip pat užsistovėjusi skrandžio turinio fermentacija.

Tad jei raugėjimas dažnas, o dėl kvapo net gėda, metas kreiptis į medikus dėl rimtesnių priežasčių išaiškinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.