5 receptai, kaip gydytis priemonėmis iš gamtos

Pastaruoju metu visuomenė vis dažniau renkasi ne sintetinius ir itin stiprius medikamentus, o ieško natūralių alternatyvų. Ūkininkų turgeliuose gausėja ekologiškų produktų, o žmonės vis labiau domisi gamtos teikiamais vaistais.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Fitoterapeutas J.Ruolia.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Fitoterapeutas J.Ruolia.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė

May 28, 2016, 11:38 AM, atnaujinta May 23, 2017, 11:26 PM

Nors česnakas gausiai naudojamas įvairiuose maisto patiekaluose, ne veltui jis vadinamas ir vaistu nuo visų ligų. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ fitoterapeutas Juozas Ruolia pasakojo, kaip teisingai paruošti česnaką, kad jis įgautų priešvirusinių, priešvėžinių ar žarnyno darbą gerinančių savybių.

„Paimame vieną skiltelę česnako, ją atskiriame nuo didžiųjų lukštų, peiliu sutraiškome į kelias dalis ir paliekame 10 minučių. Tuomet skiltelę nuvalome, ir smulkintuvu susmulkiname.

Po tokio traiškymo česnakuose esančios sultys labai dirgina gleivinę, todėl visuomet česnako sultis reiktų atskiesti. Į lašą sulčių įpilkite 10 lašų mėgiamo aliejaus, o vaikams atskiesti reiktų didesniu kiekiu.Taip pat reiktų atskiesti ir alijošiaus sultis.

Gautomis česnako sultimis sutepkite įeigą į nosiaryklę ir kelias virusams bus užkirstas. O jei namuose bėgioja gripuojantys vaikai, galima kambaryje tiesiog padėti supjaustyto česnako“, – pasakojo J. Ruolia.

Fitoterapeutas pasidalino ir patarimais studentams, kuriems rašto darbai ir sesijos sukelia didelį stresą.

„Jei sunkiai seksis tas tris dienas, kai dažniausiai ruošiatės egzaminui, su mėsos produktais suvalgykite galvutę svogūno. Taip nervinėse ląstelėse pagerinsite energijos apykaitą, jos gamybą ir sėkmingai išlaikysite egzaminą“, – kalbėjo J. Ruolia.

Svarbu nepamiršti, kad sergantiems opaligėmis česnakų ir svogūnų geriau nevartoti grynų, be padažų, mat tai gali suerzinti gleivinę ir uždegimas prasitęs. Lietuvių pamėgto sumuštinio su juoda duona, sviestu, kapotu česnaku ir druska geriau vengti tiems, kurių skrandyje yra erozija ar rėmuo.

Tikriausiai daugelio pamiršta, bet gydančių savybių turinti gėlė yra kalankė, liaudiškai vadinama „paleistuve“. Ji labai pagelbės senyviems žmonės, turintiems dantenų uždegimą.

„Lapus supjaustykite peiliu ir susmulkinkite mikseriu. Galite įpilti šiek tiek vandens, kad sultys geriau išsispaustų ir taip pat atskieskite aliejumi santykiu 1:10. Toks mišinys labai tinka dantenų skalavimui“, – pasakojo J. Ruolia.

Šiuo metu pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, aktyvėja žaliavalgių judėjimai. Fitoterapeutas pažėrė kelis patarimus ir gyvu maistu besimaitinantiems žmonėms.

„Onkologijoje vien žaliavalgystė yra problema. Organizmui reikia visų 22 aminorūgščių, o augaluose tik 16-17. Klausimas, ar po gydymo, vėžio pašalinimo organizmas sugebės susisteminti trūkstamas aminorūgštis. Apsistokim ties geros patirties mokyklomis ir svogūną, morką, česnaką, kalafiorą ar kopūstą susmulkinkim mikseriu ir iš jų padarykime piurė, o ne sultis“, – pasakojo J. Ruolia.

Žaliavalgiams reiktų atsargiai vartoti ir daigintų grūdų sultis.

„Iki 20 ml daigintų grūdų sulčių per parą duoda priešvėžinį poveikį, o daugiau negu 20 ml – vėžį skatinantį poveikį. Tai įrodyta moksliniais tyrimais. Tuos 20 ml reiktų išgerti per tris kartus, pusvalandį iki valgio, tuomet priešvėžinis efektas bus nuostabus“, – mokė J. Ruolia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.