Štai, kodėl turėtumėte skiepytis, artėjant atostogoms

Artėjant atostogoms verta pasirūpinti sveikata, nes vasara – tinkamas metas skiepytis. Apie 20–30 procentų šalies gyventojų nešioja nosiaryklėje pavojingą bakteriją Streptococcus pneumoniae, kitaip vadinamą pneumokoku, ir nieko neįtaria. Vien šį gripo sezoną dėl sunkios plaučių uždegimo komplikacijos mirė 22 žmonės, nors skiepai galėjo juos išgelbėti.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
D.Razmuvienė aiškino, kad pažeidus gleivinę bakterijos patenka į kraują.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
D.Razmuvienė aiškino, kad pažeidus gleivinę bakterijos patenka į kraują.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

May 29, 2016, 8:41 AM, atnaujinta May 23, 2017, 9:16 PM

Daugelis suaugusiųjų Lietuvoje vis dar mano – skiepai būtini tik vaikams.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D.Razmuvienė sukritikavo tokį požiūrį.

Ne vieną dešimtmetį JAV gydytojai pataria suaugusiesiems skiepytis nuo pneumokokinės infekcijos. Tai padeda ne tik išvengti rimtų komplikacijų, bet ir apsaugoti artimuosius, ypač kūdikius ir mažamečius vaikus.

Kasmet pasaulyje nuo pneumokokinės infekcijos miršta 1,6 mln. žmonių, iš jų 600–800 tūkstančių – suaugusiųjų. Streptococcus pneumoniae – dažniausia bakterinio meningito priežastis. 30 procentų pneumokokinio meningito atvejų baigiasi mirtimi, o vyresnio amžiaus pacientų mirštamumas padidėja iki 80 proc.

Ši bakterija – viena dažniausių plaučių uždegimo priežasčių, lemianti net 30–50 procentų visų atvejų.

Dėl įvairių lėtinių ligų kai kuriems žmonėms rizika susirgti pneumokokine infekcija yra keliskart, o kartais keliolika kartų didesnė nei sveikiesiems.

Pneumokokinės infekcijos užkratas – oro lašeliniu būdu plintanti bakterija Streptococcus pneumoniae. Ji panaši į dvi sulipdytas kavos pupeles.

Kol šios bakterijos lindi žmogaus nosiaryklėje, jos nėra pavojingos. Bet patekusios į plaučius ar ausį gali pridaryti bėdų, pavyzdžiui, jei infekcijos sukėlėjas patenka į vidurinę ausį ir pažeidžia klausos nervą, ligonis gali apkursti.

Daugelis mokslininkų bakteriją Streptococcus pneumoniae vertina kaip vieną agresyviausių. Pneumokokas yra dažniausia mirties priežastis tarp vakcinomis galimų kontroliuoti infekcinių ligų.

Dėl pneumokokinės infekcijos visame pasaulyje miršta ne tik maži vaikai iki 5 metų, bet ir vyresni vaikai bei suaugusieji. Tuo metu daug visuomenės dėmesio sulaukusi žaibiškai besivystanti meningokokinė infekcija yra kur kas rečiau pasitaikanti.

Pasaulyje sukurtas patikimas būdas, kaip pavojingoms bakterijoms užkirsti kelią. Galimybė nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos atsirado ir Lietuvoje.

Nacionalinė imunoprofilaktikos programa numato, kad valstybės lėšomis nemokamai gali pasiskiepyti sergantieji tam tikromis lėtinėmis ligomis.

Valstybinė ligonių kasa jau nupirko 16 tūkstančių vakcinos nuo pneumokokinės infekcijos dozių. Ekspertai nustatė rizikos asmenų grupes, jie skiepijami valstybės lėšomis. Šių skiepų turi asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Geriausias patarėjas – šeimos gydytojas.

Įvertinęs lėtine liga sergančio paciento būklę ir taikomą gydymo planą, jis gali pasiūlyti tinkamą laiką skiepytis. Tokia vakcina gali padėti užkirsti kelią infekcijai, su kuria nesugebėtų susidoroti nusilpęs ligonio imunitetas.

Jei žmogus nepriklauso prie rizikos asmenų grupės, tokiu atveju nuo pneumokokinės infekcijos jis gali skiepytis ir savo lėšomis. Yra tokia galimybė ir reikia tuo džiaugtis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D.Razmuvienė pasakojo, jog šalyje jau yra šeimų, kurios, laukdamosi naujagimio, eina į skiepų kabinetą, kad nepasigautų pneumokokinės infekcijos ir netaptų jos nešiotojais.

„Juk naujagimis sūpuojamas ant rankų, bučiuojamas, glaudžiamas prie krūtinės. Yra pavojus, kad jis gali užsikrėsti nuo suaugusiojo“, – įspėjo specialistė.

Prie rizikos grupės priklauso ir vyresni nei 65 metų asmenys. Sulaukus tokio amžiaus imuninė sistema būna nusilpusi dėl įvairių priežasčių. Bet kol kas pneumokoko skiepo valstybė vyresniems pacientams nekompensuoja.

Ypač imlūs virusams ir bakterijoms būna žmonės, kuriems taikomas imunitetą slopinantis gydymas. Daugelis pacientų dabar gyvena todėl, kad sunkioms ligoms gydyti pradėti naudoti vadinamieji imunosupresantai.

Būtina daryti viską, kad sunkią onkologinę ligą įveikęs pacientas nemirtų nuo pneumokokinės infekcijos.

Nors Lietuvoje žmonės įpratę skiepytis atvėsus orams ir artėjant gripui, vasara – taip pat tinkamas metas skiepytis nuo pneumokokinės infekcijos.

Pneumokokai cirkuliuoja ištisus metus, jų aktyvumui nebūdingas sezoniškumas – pneumokokine infekcija galima susirgti bet kuriuo metų laiku.

Yra žinoma, kad persišaldžius ar susirgus gripu, kai pažeidžiama nosiaryklės gleivinė, įvairūs virusai netgi padeda pneumokokui patekti į kraują.

„Dėl šios priežasties vyresnio amžiaus žmonės, taip pat prie rizikos grupių priklausantys asmenys JAV skiepijami ne tik nuo gripo, bet ir nuo pneumokokinės infekcijos. Taip gripo virusas tempia paskui save pneumokoką – lyg garvežys vagoną“, – pasakojo D.Razmuvienė.

Už skiepus moka valstybė

Nuo 2015-ųjų gruodžio Lietuvoje nemokamai pneumokokine vakcina skiepijami suaugusieji, jei serga:

lėtine inkstų liga, taip pat nefroziniu sindromu,

reumatinėmis ligomis,

onkologinėmis ligomis,

kepenų fibroze ir ciroze,

jei atliekama dializė ar peritoninė dializė,

jei persodinti kaulų čiulpai ir organai,

jei pašalinta blužnis,

asmenys su kochleariniais implantais,

asmenys, kuriems nustatytas cerebrospinalinio skysčio nutekėjimas,

sergantys ŽIV sukelta liga ar infekuotieji ŽIV,

asmenys, kuriems taikomas imunitetą slopinantis gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.