Atvykus į reabilitaciją kaunietei su kūdikiu teko susimokėti

Prieš kelias dienas į portalo lrytas.lt redakciją paskambino susirūpinusi Gražina Jankauskienė. Moteris Birštono Eglės sanatorijoje buvo išprašyta iš jai priklausiusios Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuojamos vietos dviviečiame kambaryje, nes atvyko su pusės metų žindomu kūdikiu.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2016, 2:10 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 3:20 PM

„Man atėjusi pardavimų vadovė, pati turinti du vaikus, paaiškino, kad mano vaikas yra problema. Žmonės atvažiuoja čia ilsėtis, o ne kūdikio verksmų klausytis. Nors mano dukrelė labai rami ir triukšmo nekėlė, o kambaryje buvau viena“, – su apmaudu kalbėjo po onkologinio susirgimo operacijos reabilituotis išvykusi moteris.

Paaiškinimo nesulaukė

G.Jankauskienė į Birštono Eglės sanatoriją atvyko gegužės 17 dieną. Pasakojo, kad su ja sanatorijos administracija jokio kompromiso ieškoti nebandė ir pasirinkimą ji teturėjo vieną: arba mokėti 25 eurų priemoką už parą vienviečiame kambaryje, arba atsisakyti reabilitacijos. Kadangi moteriai skirta 18 reabilitacijos dienų, neplanuotai ji turės susimokėti 450 eurų.

Pasak moters, tokios neplanuotos išlaidos skaudžiai „kirto per kišenę“. O paaiškinimo – už ką, ji taip ir nesulaukė.

„Reabilitacijai buvau užsiregistravusi iš anksto. Atvykau su dukryte ir buvau priimta į man priklausančią vietą. Tačiau žinios apie mano atvykimą greitai nukeliavo iki direktoriaus ir netrukus iš tos vietos buvau išprašyta. Atėjusi moteris, kuri, kaip išsiaiškinau vėliau, yra įstaigos pardavimų vadovė, į jokius kompromisus nesileido.

Bandžiau kalbėtis net su ašaromis akyse, bet man buvo atsakyta, kad padėti niekuo negali ir tai yra įstaigos prestižo reikalas. Norėjau pati susitikti su įstaigos vadovu ir pasikalbėti, tačiau manęs prie jo neprileido“, – teigė Gražina.

Moteriai reabilitacija paskirta po gimdos kaklelio pirmos stadijos naviko operacijos.

Pasiūlyta vykti į Druskininkus

Susisiekus su minėtos sanatorijos administracija, rinkodaros direktorius Edgaras Briedys pateikė savo situacijos versiją.

„Pacientė Gražina Jankauskienė į sanatoriją Birštone atvyko II lygio reabilitacijai nuo gegužės 17 dienos. Pagal kelialapį ji sanatorijoje viešės iki birželio ketvirtosios.

Kartu su paciente atvyko ir kūdikis, apie pusės metų amžiaus. Pacientė teigė, kad kūdikį maitina krūtimi. Taip pat pacientė informavo, kad dienos metu, jai būnant procedūrose, kūdikį prižiūrės atvykstantis jos vyras.

Remiantis AB „Eglės“ sanatorijos generalinio direktoriaus įsakymu, pacientai, atvykstantys su teritorinių ligonių kasų kompensuojamais kelialapiais, apgyvendinami dviviečiuose kambariuose, kartu su kitais pacientais.

Įvertinus, kad pacientė bus su kūdikiu, ir taip pat, kad tam tikru metu kambaryje su kūdikiu bus vyras, akivaizdu, kad tame pačiame kambaryje gyvenančiai kitai pacientei nebus galima užtikrinti tinkamų gyvenimo sąlygų.

Tikėtina, kad ir pačiai pacientei su kūdikiu būtų žymiai patogiau gyventi vienviečiame kambaryje, o ne su svetimu žmogumi.

Remiantis AB „Eglės“ sanatorijos generalinio direktoriaus įsakymu dėl priemokos už vienvietį kambarį, pacientei buvo pasiūlyta pasirinkti vienvietį kambarį ir sumokėti priemoką už vienvietį kambarį – 25 Eur/parai, arba pasirinkti „Eglės“ sanatoriją Druskininkuose, kur priemoka yra mažesnė – 11 Eur/parai.

Pacientė pasirinko reabilitaciją „Eglės“ sanatorijoje Birštone ir sutiko sumokėti priemoką už gyvenimą vienviečiame kambaryje.

Daugiau nusiskundimų ar priekaištų iš pacientės sanatorijos personalas dėl apgyvendinimo sąlygų negavo“, – teigiama raštiškame atsakyme lrytas.lt portalo redakcijai.

Apgailestauja, bet tvarka nenumato

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos pavaduotoja Irena Džiužaitė patvirtino, kad iš tiesų nėra numatyta, jog Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuojama medicininė reabilitacija suaugusiam pacientui būtų skiriama kartu su kūdikiu.

Pasak VLK specialistų, pacientei, planuojančiai vykti į reabilitacijos įstaigą, prieš išvykstant reikėjo susisiekti su tos įstaigos administracija ir išsiaiškinti bei susiderinti, kokiomis sąlygomis įstaiga galėtų ją priimti reabilitacijai kartu su kūdikiu.

Be to, pacientas turi teisę pasirinkti sveikatos priežiūros įstaigą, o tai reiškia, kad pacientė galėjo pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jai būtų teikiamos reabilitacijos paslaugos, iš anksto išsiaiškinusi, kurios iš jų pasiūlytos sąlygos priimti ją su kūdikiu jai būtų priimtinos, t.y. priemoka būtų mažesnė.

„Suprantame ir apgailestaujame, kad pacientei atsirado tiek nepatogumų dėl to, kad nepasidomėjo, kokiomis sąlygomis pasirinktoje gydymo įstaigoje gali vykti reabilitacija“, – teigė I.Džiužaitė.

Lygių galimybių nepažeidžia

Suprantama, kyla klausimas, ar tokia šeimų diskriminacija nepažeidžia įtvirtinto visuotino lygių galimybių principo? Tačiau iš Lygių galimybių kontrolieriaus institucijos telefonu gautas atsakymas, kad lygių galimybių pažeidimai dėl šeiminės padėties įstatymiškai nenagrinėjami, o kitokios diskriminacijos apraiškų šioje situacijoje nebūtų įžvelgiama.

Ginami tik asmenys, patiriantys nelygybę dėl lyties orientacijos, rasės, tautybės, religijos ir socialinės padėties.

Tad patarimas herojei tik vienas – kreiptis į ligonių kasas ir tikėtis, kad šioje situacijoje taps išimtimi.

Kaip dėl kitų mamų? G.Jankauskienė nuoširdžiai pataria būti atidžioms, kad už jau apmokėtas paslaugas netektų kaip jai primokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.