Koks jūsų kraujagyslių amžius ir kuo dėtas kodas 035–140–530?

Puotos, lepinimasis saulėje ar pirtyje, krūvis sporto klube, nes norime atsigriebti už savaitę, – yra daug priežasčių, kodėl savaitgaliais gresia didesnis infarkto pavojus. Nuo to galėtume apsisaugoti žinodami savo sveikatos kodą ir mažindami rizikos veiksnius.

Kardiologas R.Kubilius priminė, kaip žmonės galėtų atitolinti infarktą.
Kardiologas R.Kubilius priminė, kaip žmonės galėtų atitolinti infarktą.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Jun 5, 2016, 11:14 AM, atnaujinta May 22, 2017, 11:15 PM

Kai kurie žmonės savaitgalį taip nuvargsta, kad pirmadienį atsiduria ligoninėje skųsdamiesi skausmais širdies plote. Patekęs į reanimacijos skyrių ligonis stebisi, kaip galėjo ištikti infarktas, jei iki tol niekuo nesiskundė.

Gydytojai nelabai tiki tokiais aiškinimais, nes tai tik rodo, kad žmogus anksčiau neįvertino rizikos veiksnių.

Lietuvos širdies asociacijos prezidentas, docentas Raimondas Kubilius pripažino, kad kiekvienas žmogus turi žinoti savo kraujagyslių amžių.

„Infarktas pasireiškia dėl to, kad liga jau buvo įsisenėjusi.

Jei organizmas sveikas, skysčių ir elektrolitų netekimas yra kompensuojamas. Pats organizmas sugeba taip pertvarkyti visus procesus, kad neįvyktų mirtis“, – aiškino R.Kubilius.

Ne tik savaitgaliais, bet ir atostogaudamas žmogus dažnai neįvertina savo galimybių.

Neseniai į Palangą atvykę Lietuvos širdies asociacijos atstovai kvietė poilsiautojus pasimatuoti kraujospūdį, įvertinti riebalų ir raumenų santykį, išsiaiškinti, ar turi rizikos veiksnių sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kardiologas R.Kubilius priminė, kad daugelį veiksnių įmanoma valdyti, tik reikia šiek tiek treniruoti atmintį.

Jei žmogus nori atsidaryti laiptinės duris, turi prisiminti telefonspynės kodą. Be kodo jis negali išsigryninti pinigų bankomate, susimokėti banko kortele prekybos centre arba degalinėje, įsijungti užrakinto kompiuterio. Kodai tapo kasdienybe, nuo jų žmonės pasidarė priklausomi.

Sveikatos kodas irgi turi skaičių seką, kurią būtina įsiminti.

Ką reiškia skaičiai 035–140–530? R.Kubilius tikino, kad šiuos skaičius kiekvienas vyras turėtų įsiminti kaip savo paso duomenis ar žmonos gimimo dieną.

Nerūkyti, kasdien nueiti bent tris kilometrus, reguliuoti kraujospūdį, kad viršutinė riba nesiektų daugiau kaip 140 milimetrų gyvsidabrio stulpelio, pasitikrinti bendrą ir blogąjį cholesterolį, laikytis dietos ir nenutukti – medikai gali duoti daug patarimų.

Jie gali apskaičiuoti, ar ateityje per dešimt metų žmogų ištiks infarktas.

Gydytojas R.Kubilius pateikė pavyzdį. Jei 60 metų vyras, kurio cholesterolis yra 7 mmol/l, kraujospūdis siekia 140 mm gyvsidabrio stulpelio, negali nė dienos ištverti be rūkymo, tikimybė, kad per 10 metų jis gali numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligos, siekia 14 proc.

Metus rūkyti šis pavojus sumažėja perpus – iki 7 proc.

Jei vyras sugebėtų koreguoti kraujospūdį, dar labiau sumažėtų pavojus mirti nuo širdies smūgio. Tuo metu tolimųjų reisų keturiasdešimtmečiam vairuotojui gydytojas R.Kubilius pateikė kur kas liūdnesnę prognozę.

Jei toks vairuotojas daug rūko, jo kraujospūdis aukštas, cholesterolis – taip pat, dėl šių priežasčių jo kraujagyslės pernelyg anksti susidėvėjo.

Šešiasdešimtmetis pedagogas, kuris nerūko, turi normalų kraujospūdį ir normalų cholesterolio kiekį, gali būti ramus – tikimybė, kad per 10 metų jį ištiks infarktas, siekia vos 3 procentus.

Lietuvoje vyrai vidutiniškai gyvena trumpiausiai iš visų 28 Europos Sąjungos šalių – 64,8 metų, o ES vyrų gyvenimo trukmės vidurkis – 74,5.

Nuo 2003 iki 2013-ųjų išanalizavus, koks yra vidutinis amžiaus trukmės prieaugis įvairiose ES valstybėse, paaiškėjo, kad per tą laiką Estijoje vyrų vidutinė gyvenimo trukmė pailgėjo 6 metais, o Lietuvoje – tik dvejais.

Manoma, kad Lietuvos gyventojai turi genetiškai nulemtą polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Todėl Lietuva, kaip ir Latvija, yra priskiriamos prie didelės rizikos grupės, o Estija – prie mažos rizikos.

Lietuvos Vyriausybė net buvo įsipareigojusi, kad vidutinė amžiaus trukmė mūsų šalyje pailgės 6 mėnesiais, tačiau šis rodiklis pailgėjo vos 3 mėnesiais.

Ką reiškia sveikatos kodas 035–140–530?

0 – nerūkyti

3 – 3 kilometrai kasdien arba 30 minučių fizinio aktyvumo

5 – tiek kartų kasdien valgyti vaisių ir daržovių

140 – viršutinė kraujospūdžio riba (sAKS)

5 – bendras cholesterolio rodiklis (mažiau kaip 5 mmol/l)

3 – blogasis cholesterolis (MTL–Ch ne daugiau kaip 3mmol/l)

0 – antsvoriui „ne“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.