Kamuoja troškulys? Įspėjo, kad tai gali byloti apie mirtiną ligą

Gydytojai teigia, kad Lietuvoje auga skaičius žmonių, sergančių cukriniu diabetu. Kalbama, kad liga plinta visose amžiaus grupėse. 

Nekontroliuojamas cukrinis diabetas gali lemti itin rimtą komplikaciją – diabetinę pėdą.<br>123rf nuotr.
Nekontroliuojamas cukrinis diabetas gali lemti itin rimtą komplikaciją – diabetinę pėdą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt ir lrytas.lt inf.

Jun 7, 2016, 1:19 PM, atnaujinta May 22, 2017, 6:00 PM

Lietuvoje 2015 m. cukriniu diabetu sirgo 116,9 tūkst. 20-79 m. amžiaus gyventojų. Tai sudaro 5,45 proc. visos suaugusių žmonių populiacijos. Dar 44,1 tūkst. sergančiųjų liga nediagnozuota, vadinasi, ir negydoma. Nuo cukrinio diabeto mirė 1 741 žmogus.

Kokie yra pagrindiniai jos požymiai, ką susirgęs žmogus ir jo artimieji turėtų žinoti, norėdami padėti suvaldyti šią ligą?

Santariškių klinikų gydytoja endokrinologė Gintarė Naskauskienė teigė, kad pagrindinės susirgimo priežastys – mažas judėjimas, pasikeitę mitybos įpročiai (daugiau valgoma), sėslumas.

Teigiama, kad apie 90 proc. sergančių cukriniu diabetu turi antsvorio. Kaip žmogui gyventi su šia liga? Anot G. Naskauskienės, nors cukrinis diabetas nėra pagydomas, jis yra puikiai kontroliuojamas.

„Tai priklauso nuo paties žmogaus. Turėtų nuo pat susirgimo pradžios aktyviai dalyvauti tiek pats žmogus, tiek jo artimieji, gydyme ir mokyme. Nes 90 procentų gydymo sėkmės priklauso nuo paties ligonio“, – pabrėžė specialistė.

Pasak jos, susirgusiam žmogui per gana trumpą laiką tenka priimti daug informacijos, išmokti daug gyvybinių įgūdžių: kaip susišvirkšti insuliną, pasimatuoti cukraus, gliukozės kiekį kraujyje, jį analizuoti, pagal jį koreguoti insulino dozę, įvertinti maistą.

G. Naskauskienė priminė, kad pagrindiniai požymiai, kad jau susirgote cukriniu diabetu, yra troškulys, burnos džiūvimas, dažnas šlapinimasis, krentantis svoris. Gydytoja pabrėžia, kad antro tipo diabeto pradžia būna lėtesnė, švelnesnė, todėl apie 50 proc. žmonių vaikšto nežinodami, kad serga cukriniu diabetu.

Cukrinis diabetas turi nemažai komplikacijų: nuo sunkių regėjimo sutrikimų iki inkstų neveiksnumo.

Diabetinė neuropatija – periferinės nervų sistemos pažeidimas, įtraukiantis tiek raumenų funkcijos sutrikimą, tiek jutimų sutrikimus galūnėse. Pasireiškia iki 50 procentų sergančiųjų II tipo cukriniu diabetu. 

Diabetinė nefropatija – liga, pažeidžianti inkstų funkciją. Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios miršta žmonės sergantys I tipo cukriniu diabetu. 

Diabetinė pėda – viena sudėtingiausių komplikacijų, sukelianti paciento invalidumą. Ligos priežastis – nervų ir kraujagyslių pažeidimai. Susilpnėja kraujotaka, mažėja audinių atsparumas infekcijai, prastėja jų mityba.

Pažeidus nervus, atrofuojasi pėdos raumenys, išsikreipia jos forma, o dėl sutrikusio skausmo jutimo lengviau formuojasi opos.

Dažniausi skundai ir požymiai yra: skausmas, sunkiai gyjančios opos ar apmirusių audinių ploteliai pėdos nugariniame paviršiuje, ties pirštais ar tose vietose, kur buvo traumuota. Pavojinga, nes atsiradusiose žaizdose lengvai prasideda infekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.