Pirmoji pagalba: kaip gelbėti skęstantį ir kiti patarimai

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr. Pirminis gaivinimas.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr. Pirminis gaivinimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 11:05 AM, atnaujinta May 22, 2017, 8:52 AM

Į Lietuvą sugrįžo vasara, tačiau vasaros džiaugsmai gali tapti vargais, mat padaugėja tam tikrų traumų tikimybė. Kaip jų išvengti ir ką daryti joms jau įvykus?

Kaltas aktyvumas

Gydytojas ortopedas-traumatologas Giedrius Kvederas teigia, kad vasara – atostogų, kelionių ir linksmybių metas.

„Deja, tačiau vasarą esame linkę daugiau atsipalaiduoti ir ne visuomet tada, kai reikia. Na, o neatsargiai elgiantis gali tekti palūkuriuoti ir ilgokoje eilėje ligoninės priėmimo skyriuje. Išvargę nuo rutinos bėgame iš namų, prisigalvojame nekasdienių darbų ir užsiėmimų, lekiame prie vandens telkinių.

Be to, pastaruoju metu itin populiaru ilsėtis aktyviai. Na, o aktyvumas tiesiogiai turi įtakos traumų gausai“, – teigė medikas.

Anot G.Kvedero, traumų pobūdį paprastai lemia žmonių veikla.

„Saulė ir šiltas vanduo sutraukia į pliažus daug žmonių basomis kojomis. Šukės, aštrūs daiktai lemia gana nemažai rimtų žaizdų.

Dažnai vasarą sode, sodyboje ar namuose „atgimsta“ ir per daug metų užmiršti „visų galų meistro“ įgūdžiai, tai koks nepaklusnus plaktukas ar kitas įrankis ims ir uždroš per pirštą. Didėjantis dviratininkų aktyvumas taip pat lemia daug sumušimų, nubrozdinimų, išnirimų, lūžių, o kartais ir labai pavojingų traumų.

Dviratininkai toli gražu ne visada patys drausmingiausi, be to, ir visi kiti eismo dalyviai nėra pratę apdairiai ir pagarbiai su jais elgtis.

Labai skaudžias pasekmes sukelia ir nerūpestingas elgesys su degiais skysčiais kuriant laužus ar anglis. O kartais nereikia nieko daryti, tik nepasisaugoti saulutės spindulių, ir planuotos atostogos tampa nemiegotomis naktimis“, – traumų priežastis vardijo gydytojas.

Prisideda ir nesaikingas alkoholio vartojimas

Deja, tačiau dažnai neatsiejamas atostogų, laisvalaikio, linksmybių ir traumų palydovas – alkoholis.

Ortopedo-traumatologo nuomone, prie alkoholio „tinka“ viskas: nuo pasuktos čiurnos iki suknežintos nosies.

„Skaudžiausios nelaimės įvyksta dėl neatsakingumo, perdėto drąsumo ir aštrių pojūčių ieškojimo. Šokinėjimas į vandenį ir nardymas nežinomuose telkiniuose – vienų skaudžiausių traumų priežastis“, – aiškino G.Kvederas.

Net apie 50–60 proc. visų traumų patiriama vandenyje. Dažnai alkoholio padauginę vyrai atsigaivinti stačia galva neria į jiems nežinomus vandens telkinius ir tai gali baigtis didžiule nelaime.

Kaip apsisaugoti?

Venkite neapgalvotos rizikos. Iš anksto pasirūpinkite, kad automobilyje ar kitoje artimiausioje vietoje visuomet būtų vaistinėlė su reikalingomis priemonėmis pirmajai pagalbai suteikti. Svarbiausias patarimas – nevartoti alkoholio arba daryti tai atsakingai.

Gerai apgalvokite, ar negalite apsieiti be maudynių nepažįstamame vandens telkinyje. Atsargiai elkitės su degiaisiais skysčiais, aštriais įrankiais. Neperkaiskite saulėje.

Jei jau payrėte traumą

1. Jeigu nusibrozdinote ir žaizda kraujuoja, reikia ją nuplauti, dezinfekuoti ir prispausti švariu tvarsčiu, sutvarstyti. Per stipriai neužveržkite žaizdos, nes gali sutrikti kraujotaka. Antiseptikais, spiritu dezinfekuokite ne pačią žaizdą, o jos pakraščius.

2. Jei susižeidus atsirado gilesnė žaizda, į gydymo įstaigą reikia kreiptis per šešias valandas. Net jei žaizdos nereikia siūti, būtina pasirodyti gydytojui. Gerai dezinfekuota ir sutvarstyta žaizda greičiau gyja, lieka mažesnis randas.

3. Sumušus ar patempus raiščius, sumuštą vietą rekomenduojama šaldyti. Tam tinka įvairūs specialūs šaldantieji kompresai, purškiamieji šaldomieji aerozoliai ar geliai, šalčio paketai ar kitos šaldančios priemonės iš vaistinės. Jei jų neturite, galite naudoti į polietileninį maišelį įvyniotą audinį su ledo gabalėliais arba šaltame vandenyje pamirkytą rankšluostį.

4. Lūžus galūnės kaulams, galūnę palikite tokioje padėtyje, kokioje ji yra, nebandydami jos tiesinti, tempti, sukti. Pirmiausia reikia įdėti įtvarą, jį pritvirtinti prie sužalotos galūnės taip, kad nejudėtų lūžęs kaulas ir nesilankstytų aukščiau ir žemiau lūžio vietos esantys sąnariai. Įtvarą gali pakeisti liniuotė, lenta, medžio šaka arba skėtis. Jei labai skauda, sužeistą vietą galima šaldyti. Be abejonės, būtina kreiptis į medikus.

5. Nudegus būtina staigiai atšaldyti nudegusią vietą – pakišti ją po šaltu vandeniu, uždėti ledo ar kitą šaltą daiktą, nes taip apsaugomi gilesni audiniai, sumažinamas tinimas, susilpninamas skausmas. Nudegusios vietos iš karto nerekomenduojama tepti jokiais tepalais ar purkšti purškalais, nes gydytojui bus sunku nustatyti nudegimo laipsnį. Atsargiai uždengę nudegusią vietą steriliu tvarsčiu, skubėkite į gydymo įstaigą.

6. Jei žmogus skendo, pirminius gaivinimo veiksmus gali atlikti bet kuris žmogus.

Išsamų paaiškinimą žiūrėkite video siužete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.