Privalote tai žinoti: 5 paprastos priemonės skausmams įveikti

Įvairūs skausmai gali aplankyti pačiu netinkamiausiu metu. Pavyzdžiui, sugadinti atostogas. Tad svarbu žinoti apie pagrindinius skausmus ir pirmąją pagalbą jiems ištikus?

Skausmų židiniai.<br>123rf nuotr.
Skausmų židiniai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2016, 11:52 AM, atnaujinta May 21, 2017, 12:30 PM

Dažniausiai pasitaikantys skausmai

1. Galvos skausmas

Tai skausmas, galintis kilti galvos ir kaklo srityje. Labiausiai paplitęs simptomas, kurio priežastys gali būti labai įvairios. Skausmo vieta, jo stiprumas, trukmė, dažnumas ir priežastis ir kiti faktoriai gali lemti skirtingas galvos skausmo formas.

Skaičiuojama, kad aštuoni žmonės iš dešimties bent kartą per metus skundžiasi galvos skausmais, o kartą per dvi savaites vienas žmogus iš keturių vartoja skausmą malšinančias priemones.

Galvos skausmą gali sukelti įtampa, stresas, kofeinas, sinusitas, nuovargis. Priežasčių – aibė. Jei galvos skausmai yra migreninio pobūdžio, paprasti nuskausminamieji gali nepadėti.

2. Krūtinės skausmas

Taip pat gana paplitęs simptomas, kurį gali nulemti kelios priežastys. Tai gali būti stemplės spazmai, tulžies akmenligės priepuolis, krūtinės ląstos vidinių sienelių uždegimas, raumenų susitraukimo ar stuburo problemų sukelti skausmai. Skausmas gali kilti dėl bet kurio krūtinės ląstos organo: širdies, plaučių, stemplės, raumenų, kaulų ir net odos.

Tiesa, dėl sudėtingo nervų išdėstymo ir kūno raumenų persiklojimo skausmai krūtinės ląstos srityje gali persikelti ir į kitas vietas. Be to, skrandis ir kiti pilvo ertmėje esantys organai taip pat gali sukelti skausmus krūtinės ląstoje.

3. Pilvo skausmas

Juntamas srityje žemiau šonkaulių iki klubakaulio. Pilve yra išsidėstę daugelis organų: skrandis, kepenys, kasa, didžiosios ir mažosios žarnos bei reprodukciniai organai. Žmonės, suskaudus pilvui įtaria apendicitą, tulžies akmenis, opą, infekcijas, tačiau ne visuomet pilvo skausmo priežastis nustatoma pilve. Pilvo skausmo priežastimi gali būti ir tuštinimosi sutrikimai bei menstruacijos.

4. Nugaros skausmas

Kamuoja daugelį. Skaičiuojama, kad daugiau nei 60 proc. žmonių gyvenime yra susidūrę su nugaros skausmais. Dažniausiai atsiranda, kai nugaros raumenys ar kiti audiniai patiria per didelį krūvį, būna įtempti. Paprastą nugaros skausmą gali sukelti netaisyklingi, staigūs judesiai arba fizinio aktyvumo stoka.

5. Kojų, sąnarių ir raumenų skausmai

Taip pat dažnai pasitaiko kojų ar sąnarių skausmai. Kojų skausmą gali sukelti įvairios priežastys. Viena pagrindinių – kojų venų kraujotakos sutrikimai. Raumenų skausmus dažniausiai sukelia didelis krūvis, įtampa arba dėl traumų atsiradęs raumenų patempimas, sumušimas ar įtrūkimas.

Yra natūralių būdų

Įprastiems skausmams įveikti pirmiausia gali padėti nemedikamentiniai būdai. Jei skausmus lydi karščio bangos, paraudęs veidas, pulsuojantys smilkiniai, kai skauda būtent galvą, rekomenduojama suberti šaldytų vandens kubelių į plastikinį maišelį ir jį užrišti bei įvynioti į rankšluostį. Šį priglausti prie skaudamos vietos ir palaikyti apie ketvirtį valandos.

Jei numanote, kad skausmų priežastis – įtampa, pabandykite palįsti po šiltu dušu ir pasimasažuoti vandens srove.

Taip pat galite pagulėti šiltoje vonioje ar paprašyti artimojo jus švelniai pamasažuoti.

Streso sukeltą skausmą padeda įveikti ir meditacija. Patogiai įsitaisykite, kad galėtumėte visiškai atsipalaiduoti. Užsimerkite ir įsivaizduokite malonią vietą ar situaciją. Stenkitės kvėpuoti lėtai ir giliai. Taip medituokite apie 10-15 minučių.

O visų geriausias natūralus skausmo malšintojas yra miegas. Jei negalite užmigti, tiesiog pagulėkite tamsioje patalpoje netrukdomi apie pusvalandį.

Ką reikia turėti su savimi vaistinėlėje nuo skausmo?

Jei natūralūs skausmų malšinimo būdai nepadeda, reikėtų pagalvoti apie vaistus. VšĮ Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius teigia, kad įprastiems skausmams koreguoti geriausiai tinka standartiniai vaistai nuo skausmo.

„Pats paprasčiausiais yra paracetamolis. Saugi dozė galėtų būti iki 3 gramų per dieną, daugiau nevartoti. Šis vaistas gana mažai sąveikauja su kitais vartojamais vaistais. Tad jį saugiai vartoti galima kelias savaites.

Kitas vaistas neblogai malšinantis skausmą yra ibuprofenas. Manyčiau 400 mg vartoti suaugusiam žmogui kas 6 valandas turėtų būti saugu. Vartojimo trukmė turėtų būti apie 2-3 savaites. Tiesa, šis vaistas kiek stipriau sąveikauja su kitais vaistais, ypač aspirinu ir kraują skystinančiais vaistais.

Taip pat jo nerekomenduotina vartoti 3 nėštumo trimestre, 1 ir 2 trimestre vartojant pasitarti su savo gydytoju.

Taip pat efektyvūs yra ir tepalai – ibuprofeno ar diclofenako pagrindu. Jie tiktų gydyti kelio, čiurnos, alkūnės skausmus, galima ir kitų vietų, tačiau efektas gali būti blogesnis.

Vis dėlto, jeigu vaistus nuo skausmo reikia vartoti ilgiau nei porą savaičių, derėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – patarė D.Beresnevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.