7 virškinimo pavojai kelionėje. Jų galima išvengti

Vasara – atostogų metas. Deja, statistika rodo, jog kas antras lietuvis kelionėje patiria virškinimo sutrikimų, kurie apkartina išvyką. Tačiau žinant kelis patarimus, jų bus galima išvengti arba skubiai suteikti sau pirmąją pagalbą.

asociatyvioji nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvioji nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 9:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:32 AM

Kokie negalavimai kamuoja dažniausiai?

Keliaudami žmonės valgo nereguliariai. Be to, ne visada kokybiškus ir įprastus produktus, geria neaiškios kilmės vandenį.

Tai sukelia pilvo pūtimą ir maudimą, skrandžio deginimą ir net dažniausia kelionių liga įvardijamą viduriavimą. Prie to neretai stipriau apsinuodijus prisideda ir pykinimas bei vėmimas.

Tačiau kelionėje jus gali varginti ir vidurių užkietėjimas. Šis virškinimo sutrikimas nėra pavojingas, bet nuotaika dėl to gali tikrai suprastėti.

Dažnai sunku nustatyti, kas iš tikrųjų sukėlė šią problemą, bet neretai prie to gali prisidėti mažas fizinis aktyvumas, neįprastas maistas ir pakitęs dienos režimas. Taip pat skysčių trūkumas.

Saugumo priemonės

Prieš leidžiantis į tolimas keliones reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją ir konkrečiai nurodyti šalį, į kurią planuojate vykti, nes jis tiksliai žino, kokios ten tam tikru metų laiku plinta ligos.

Gydytojas tuomet rekomenduos būtiniausius vaistus. O žemiau sąrašas, kuriame pateikiami esminiai pavojai, galintis sutrikdyti virškinimą ir saugumo rekomendacijos:

1. Jei nenorite, kad kelionę sugadintų nemalonūs sveikatos sutrikimai, išvykę į svečią šalį venkite gatvės prekeivių pagaminto maisto.

2. Be to, itin svarbi ir vandens kokybė. Jei įmanoma, reikia jį virinti, be to, gerti tik iš butelių, kurie buvo laikomi uždaryti. Taip pat atsisakyti ledo kubelių, nes nežinia, koks vanduo buvo užšaldytas.

3. Vaisius ir daržoves taip pat plaukite vandeniu iš butelio.

4. Prieš valgį nepamirškite nusiplauti rankas.

5. Jei vis tik ėmė kamuoti tokios problemos kaip viduriavimas, valgykite angliavandenių gausaus maisto: ryžių makaronų, bananų. Gerkite daug švaraus vandens.

6. Pavojingiausi egzotiškuose kraštuose pieno produktai, ypač ledai, jei jie jau buvo atitirpę ir po to dar kartą užšaldyti.

7. Pavojingi ir minkštai virti ar neapkepti iki galo kiaušiniai, tad Benedikto pusryčių neaiškiose kavinėse geriau neužsisakinėkite.

Ką virškinimo traktui turėti vaistinėlėje?

Be abejonės, prieš vykdami į užsienį, ypač egzotiškus kraštus, turėkite vaistinėlę. Joje turėkite ir preparatų nuo įvairių skrandžio negalavimų.

Jeigu dėl neigiamos reakcijos į nepažįstamą maistą pradėtų graužti rėmuo, pravers skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai.

Sutrikus virškinimui, prireiks jį gerinančių preparatų – virškinimo fermentų arba paprasčiausios aktyviosios anglies.

Pasiimkite ir preparatų pilvo pūtimui mažinti.

Kelionėje būtina turėti ir vaistų, slopinančių pykinimą, ypač juntamą plaukiant jūra ar per ilgas keliones automobili.

Taip pat nepamirškite paprasčiausių vaistų nuo skausmo ir karščiavimo – su paracetamoliu, ibuprofenu.

Medikai pataria į kelionę pasiimti dvigubą būtinų vaistų kiekį: pusę – į rankinį bagažą, pusę – į lagaminą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.