Skyrybos su vyru moterį išvedė iš proto – beliko tik skolos

Bandymas blogą dieną paversti geresne leidžiant pinigus, turbūt, yra pažįstamas daugeliui. Emocinis apsipirkinėjimas gali mums suteikti pasitenkinimo jausmą ir bent akimirkai priversti pamiršti negandas. 

Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Lynn Hodges.<br>Facebook.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 11:09 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:17 AM

Tačiau, kas nutinka, kai blogų dienų gyvenime pasitaiko daug daugiau, nei įprastam asmeniui? Dažniausiai nuo to kenčia asmenys, sergantys depresija ar ribiniu asmenybės sutrikimu. Šių asmenų emocijos gali svyruoti it amerikoniški kalneliai, o bandydami pataisyti „blogą dieną“ jie gali išleisti tūkstančius eurų to net nesuprasdami, rašoma dailymail.co.uk.

Susirgo po skyrybų

Pinigų ir Psichikos sveikatos institutai paskelbė, kad asmenys, sergantys tam tikru psichikos sutrikimu, net 6 kartus labiau rizikuoja turėti piniginių skolų. Kai kurie teigia, kad tokios ligos ir finansų kombinacija prilygsta pragare sudarytai santuokai.

Lynn Hodges, 54, puikiai žino, ką reiškia maniakinis apsipirkinėjimas. Ši trijų vaikų motina serga ribiniu asmenybės sutrikimu ir per 11 metų sukaupė didesnę nei 110 000 eurų skolą. Ribinis asmenybės sutrikimas pasireiškia stipriais manijos ir depresijos epizodais.

Kartą moterį ištiko toks stiprus manijos epizodas, kad ši išleido daugiau nei 30 000 eurų per dieną įvairiems deimantais inkrustuotiems papuošalams. Tą pačią dieną ji visas šias brangenybes nuleido į kanalizaciją.

„Prieš susirgdama buvau įtakinga moteris. Turėjau savo verslą, uždirbdavau apie 130 000 eurų per metus. Turėjau du namus – Londone ir Kente – ir niekam nebuvau skolinga pinigų“, – prisiminė moteris.

Visgi, 2004-aisiais metais viskas ėmė ristis žemyn, kai moters santykiai su buvusiu vyru ėmė prastėti. Tuomet Lynn nusprendė, kad geriausia išeitis – paprašyti nedarbingumo ir išvykti į Ispaniją, kur, tikėjosi, santykiai būtų pagerėję.

Deja, tai nesuveikė ir santuoka iširo. Po šio įvykio moteris pateko į itin gilią depresiją, todėl jos giminaičiai turėjo parsivežti Lynn su vaikais atgal į Jungtinę Karalystę. Ten ji apsigyveno su savo seserimi, kurios susirūpinimas, jog moteris sunkiai serga, kiekvieną dieną vis labiau augo.

Vaistai nepadėjo

„Iš pradžių ėmiau dėlioti daiktus į juodus maišelius, tuomet visai diena pradingdavau. Mano sesuo Kay galvojo, kad aš dirbu, nors iš tikrųjų elgiausi priešingai – kas dieną išleisdavau didžiules sumas pinigų.

Dabar suvokiu, kad iš tikrųjų sirgau ir buvau ties išprotėjimo riba. Kartą pripirkau vaikams brangiausių Apple kompiuterių. Maniau, kad keliausim po Europą ir juos mokysiu pati... Kitą sykį prisipirkau deimantų, nes pati norėjau būti deimantas“, – pasakojo su liga kovojanti moteris.

Kai jos šeima pagaliau suprato, kad moteris pateko į psichozės būseną, ją iš karto nuvedė pas psichiatrą. Šis nurodė, kad Lynn reikia nedelsiant guldyti į ligoninę. Moteriai buvo diagnozuotas pirmos grupės ribinis asmenybės sutrikimas.

Nepaisant skirtų medikamentų (tarp kurių buvo ir litis) gausos, trijų vaikų motina vis tiek kentė manijos – depresijos priepuolius. Maniakinės būsenos ji imdavo leisti didžiules sumas pinigų ir tai trukdavo apie porą savaičių.

Po šių priepuolių sekdavo sunki depresija, kurią išgyvendama moteris nesikeldavo iš lovos, mažai valgė. Tokia būsena galėjo užtrukti iki 5-6 mėnesių.

Nuo dienos, kai buvo nustatyta diagnozė, Lynn gulėjo ligoninėje jau 3 kartus ir kiekvieną sykį ligoninėje praleido po 6 savaites. Dėl savo ligos ji prarado darbą , įsiskolino įvairioms kompanijoms, prarado abudu namus.

„Praradau savo verslą, nes 9 mėnesius negalėjau dirbti. Dėl to esu skolinga apie 35 000 eurų NatWeast kompanijai bei turiu 70 000 eurų paskolą.

Esu tikra, kad jei ne mano sesuo, iš manęs būtų buvę atimti ir mano vaikai. Nors jie nekvaili, esu tikra, kad faktas, jog jų motina sunkiai serga, jiems paliko gilius randus. Tiesą sakant, suprantu juos.

Turėtų būti tikrai baisu, kai vienintelis jais besirūpinantis suaugęs asmuo staiga yra išvežamas į ligoninę. Be to, pasikeitė mano elgesys, mano kalba, viskas“, – patirtimi dalinosi moteris.

Pusė prasiskolinusių britų turi sutrikimų

Bent pusė Britanijos suaugusiųjų, turinčių finansinių skolų, serga tam tikru psichikos sutrikimu. Ekspertai mano, kad tai yra situacija, kurią būtina taisyti ir tai reikia daryti kombinuotai – negerinant psichikos, negerės ir finansinė situacija bei atvirkščiai..

Naujausias tyrimas atskleidė, kad net 86 proc. apklaustųjų – iš kurių visi vienu ar kitu gyvenimo etapu sirgo psichikos sutrikimu – teigė, kad prasta finansinė situacija vertė juos jaustis dar blogiau. 72 proc. teigė, kad tai liga juos privertė leisti daug pinigų.

Visgi, net 90 proc. prisipažino, kad sirgdami jie išleisdavo daug daugiau, nei įprastai. Tyrimą surengusi labdaros organizacija teigia, kad bankai turėtų atsakingiau vertinti neįprastą kredito kortelės veiklą ir ją užblokuoti.

Tik patikimas ir įgaliotas asmuo galėtų „atrakinti“ asmens banko kortelę įsitikinęs, kad šis gerai jaučiasi. Tam pritarė ir dauguma iš 5 500 apklaustųjų.

„Depresija sergantys žmonės gali manyti, jog jų nelaukia jokia ateitis, todėl neretai ima švaistyti pinigus, nustoti mokėti paskolas. Tie, kurie serga ribiniu asmenybės sutrikimu, finansus leidžia kitais tikslais.

Kartais jie būna tokie laimingi apsėsti manijos, jog gali pradėti pirkti daiktus ir aplinkiniams vien todėl, kad nori pasidalinti šia laime ir su jais. Kartais tuo yra pasinaudojama ir sergantys asmenys yra priverčiami pasirašinėti jiems nepalankias sutartis ar tiesiog išleisti neeilines sumas pinigų.

Tokie sprendimai neigiamai paveikia ne tik pacientų, bet ir jų artimųjų gyvenimus. Praėjus manijos priepuoliui asmuo suvokia, ką padarė, o tai dar labiau paveikia jo savijautą. Tikimės, kad neprireiks nei dešimtmečio, jog asmuo, sergantis ribiniu asmenybės sutrikimu turėtų daugiau galimybių kontroliuoti savo finansus.

Pavyzdžiui, jis galėtų pasirinkti pranešti apie tai savo bankui. Tokiu atveju, išduodant banko kortelę, galėtų būti pasiūlytos kelios skirtingos programos, leidžiančios kontroliuoti išleidžiamų pinigų kiekį“, – pasiūlė tyrimą užsakiusios labdaros organizacijos vadovas Martinas Lewisas.

Visgi, jam paprieštaravo Londone dirbanti psichiatrė Claudia Bernat. Jos teigimu, banke dirbantys asmenys neturi kompetencijos suprasti, ar žmogų yra apėmęs manijos priepuolis.

„Nustatyti, ar asmuo leidžia pinigus sąmoningai gali tik psichiatras. Visgi, ir jam tai nėra taip paprasta. Tiesą pasakius, tai šiek tiek primena seno žmogaus, rašančio palikimą, situaciją. Yra labai sunku nustatyti, ar tai darantis žmogus iš tikrųjų supranta savo sprendimų svarbą“, – mąstė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.