Nemaloni liga smogia netikėtai: nepadeda ir nuskausminamieji

Inkstų akmenligė – ypatingai nemaloni liga, pacientui sukelianti didžiulius skausmus. Kol viename arba abiejuose inkstuose susiformavęs akmenukas nepajuda, tol pacientas nė neįtaria, kas jo laukia.

kidneystonespisctures.com nuotr.
kidneystonespisctures.com nuotr.
Prof. habil. dr. Balys Dainys<br>lrytas.lt nuotr.
Prof. habil. dr. Balys Dainys<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

Jul 5, 2016, 9:51 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:49 PM

Pasak profesoriaus Balio Dainio, skausmingąjį laikotarpį pacientui tenka iškęsti pačiam. Malšinti nemalonius simptomus gali padėti skausmą malšinantys vaistai. Deja, jie šlapimtakiais keliaujančio akmens neištirpdo.

Pirmasis simptomas – didelis skausmas

Profesorius B. Dainys tikina, kad kartais asmuo, turintis labai mažus ar labai didelius inkstų akmenis, nejaučia jokių ligos simptomų. Atrodo, paradoksalu, tačiau tai paaiškinama paprastai – mažos apimties akmuo inksto ertmėse plaukioja nieko nekliudydamas. Tuo tarpu didelis – nejuda.

Medikas teigia, kad problemos prasideda tik tada, kai nedidelės apimties akmuo patenka į šlapimo takus, jungiančius inkstų geldeles su šlapimo pūsle. Taip nutikus pacientas, dėl akmenukų aštrių briaunų, ima jausti labai stiprius skausmus.

„Inkstų akmenligė yra sudėtinga tuo, jog kol nepasireiškia skausmingi simptomai, asmuo nė neįtaria, kad ja serga. Deja, akmeniui pajudėjus iš inksto geldelės ir patekus į šlapimo takus, pacientas iš karto pajunta labai stiprius skausmus.

Gydytojai šį skausmą vadina inksto diegliu, kuris labai primena gimdymo metu patiriamus sąrėmius. Liaudiškai netgi yra sakoma, kad gimdo akmenuką„, – teigė profesorius.

Geriausias būdas sumažinti skausmą – pagulėti šiltoje vonioje

Nors yra daugybė skirtingų vaistų nuo skausmo, gydytojas tvirtina, jog savo pacientams visuomet rekomenduoja pagulėti šiltoje vonioje. Tai ne tik sumažina skausmą, bet ir nuramina diskomfortą patiriantį pacientą.

„Visiems savo pacientams patariu pripilti vonią karšto vandens ir joje pagulėti. Šiltas vanduo atpalaiduoja raumenis bei praplečia šlapimo takus.

Tokiu būdu juose esantis akmenukas greičiau keliauja, taigi, greičiau pasibaigia ir skausmai“, – tvirtino B. Dainys.

Dažniausiai kyla dėl per mažo skysčių suvartojimo

Nors nėra įmanoma numatyti inksto akmenligės, įtarti, jog turi polinkį į ligą tuo atveju, galima. Tai parodo atvejai, kai artimos šeimos nariai yra persirgę arba nuolat susiduria su šia problema.

Taip pat, svarbu pabrėžti, kad didelę įtaką ligos atsiradimui daro skysčių trūkumas.

„Vasarą padaugėja ligos atvejų, kadangi žmonės daug prakaituoja, netenka skysčių, tačiau jų nekompensuoja geriamu vandeniu ar vaisiais, daržovėmis. Geriausias kelias užkirsti ligai – vartoti daug skysto maisto, gerti vandenį, valgyti vandeningus produktus“, – teigė profesorius.

Geriausias gydymo būdas yra laukimas

Nors egzistuoja medikamentų, galinčių aptirpdyti inkstų akmenį, B. Dainys mano, jog veiksmingiausia yra išlaukti, kol jis pasišalins iš organizmo pats.

„Kad ir kaip gaila nuvilti pacientus, patiriančius skausmus, geriausias būdas pasveikti yra palaukti, kol iš organizmo akmuo pasišalins. Žinoma, tai yra taikoma mažesnės apimties akmenims.

Jeigu darinio skersmuo yra didesnis nei 5 mm, juos galima skaldyti. Yra specialūs aparatai, kuriuos pridėjus prie odos, ne invaziniu būdu yra skaldomi akmenys. Deja, jiems skilus, jie vis tiek turi pasišalinti.

Taigi, geriausia yra vartoti kiek įmanoma daugiau skysčių ir laukti, kol darinys migruos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.