Lietuvoje vis dažniau fiksuojamos ligos, kurių verčiau išvengti

Lietuvoje kiekvienais metais registruojami įvežtiniai uodų platinamų ligų atvejai.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2016, 1:10 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:33 PM

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis (ULAC), praėjusiais metais užregistruoti aštuoni įvežtinės tropinės maliarijos atvejai.

Septyni ligoniai užsikrėtė Afrikos šalyse (Malavi, Pusiaujo Gvinėjoje, Gvinėjoje, Nigerijoje, Kongo Respublikoje) išvykę darbo tikslu ir viena ligonė – keliaudama po Madagaskarą.

Pasak ULAC specialistės Simonos Žukauskaitės-Šarapajevienės, septyni iš aštuonių susirgusių asmenų maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

„Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais. Paprastai maliarijos sukelėjas perneša Anohpeles genties uodai.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

Svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įgėlimų“, – rekomendavo ji.

Praėjusiais metais šalyje užregistruoti ir 9 įvežtiniai dengė karštligės atvejai, kai tuo tarpu 1994 – 2014 m. Lietuvoje iš viso buvo registruoti 7 įvežtiniai dengė karštligės atvejai.

„Susirgusiųjų kelionės kryptys įvairios: Pusiaujo Gvinėja, Indija, Tailandas, Kolumbija, Šri Lanka, Balio ir Gili salos ir kitos. Per pirmuosius 5 šių metų mėnesius užregistruoti dar 3 įvežtiniai dengė karštligės atvejai.

Dengė karštligė paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose pasaulio kraštuose: Afrikoje, Pietų ir Centrinėje Amerikoje, Azijoje, Ramiojo vandenyno salose.

Ligos sukėlėjas yra dengė virusas priklausantis Flaviviridae šeimai. Pagrindiniai dengė viruso platintojai – Aedes aegypti ir Aedes albopictus uodai. Dažniausiai liga pasireiškia 2-7 dienas trunkančiu karščiavimu, galvos, sąnarių, raumenų skausmais, bėrimu, pykinimu ir vėmimu.

Kartais išsivysto sunkesnės ligos formos – dengė hemoraginė karštligė, dengė šoko sindromas.

Apie 40-80 proc. infekcijų yra besimptomės. Pagrindinė dengė karštligės profilaktikos priemonė yra saugotis uodų įgėlimų“, – teigė Simona Žukauskaitė-Šarapajevienė.

Praėjusiais metais taip pat buvo užregistruoti du įvežtinės amebiazės atvejai iš Meksikos ir Egipto, vienas kriptosporidiazės atvejis – iš Pakistano.

Tai yra pirmuonių, Entamoeba histolytica ir Cryptosporidium parvum, sukeltos žarnyno ligos, kurios gali pasireikšti pakilusia temperatūra, viduriavimu.

Žmogus užsikrečia, kai sukėlėjai per burną patenka į žarnyną, dažniausiai per užterštą maistą, vandenį. Pagrindinės priemonės padedančios išvengti šių susirgimų yra asmeninė higiena, švarus, saugus, gerai termiškai apdorotas maistas ir vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.