Vaikinas nuo mirtino auglio išsigelbėjo atsisakęs vieno dalyko

Pablo Kelly, 25, medikai prognozavo tik mėnesį gyvenimo, mat smegenyse jam aptiktas auglys. Tačiau vaikinas atsisakė chemoterapijos ir ėmėsi vadinamosios ketogeninės dietos – praktiškai atsisakė angliavandenių. Ir štai – jau praėjo dveji metai, o jis vis dar gyvas, rašo „The Herald“.

Pablo Kelly, 25, medikai prognozavo tik mėnesį gyvenimo, mat smegenyse jam aptiktas auglys. Tačiau vaikinas atsisakė chemoterapijos ir ėmėsi vadinamosios ketogeninės dietos – praktiškai atsisakė angliavandenių. Ir štai – jau praėjo dveji metai, o jis vis dar gyvas, rašo „The Herald“.<br>„Facebook“ nuotr.
Pablo Kelly, 25, medikai prognozavo tik mėnesį gyvenimo, mat smegenyse jam aptiktas auglys. Tačiau vaikinas atsisakė chemoterapijos ir ėmėsi vadinamosios ketogeninės dietos – praktiškai atsisakė angliavandenių. Ir štai – jau praėjo dveji metai, o jis vis dar gyvas, rašo „The Herald“.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2016, 6:48 PM, atnaujinta May 18, 2017, 5:12 PM

Vaikinui iš Wrangatono diagnozuota 4 glioblastomos stadija. Dėl auglio buvimo vietos, jis buvo neoperuotinas dėl pavojaus gyvybei.

„Buvau išsekęs, nemiegojau kelias savaites, laukdamas tyrimų rezultatų. Tačiau atsakymo dieną buvau įsitikinęs, kad naujienos bus geros“, – prisiminė vaikinas.

Deja, išgirdus žinią apie smegenų auglį, Pablo mergina perbalo, o jo mama tvirtai suspaudė vaikino ranką.

„Per dešimt minučių taip įpykau, kad ėjau iš proto“, – pasakojo jis.

Pablo maždaug prieš metus pasireiškė migrenos priepuoliai. Jis manė, kad tai vyksta dėl vasaros karščių. Tačiau kai kartą darbe jis vos nenualpo, nusprendė apsilankyti pas gydytoją.

„Viskas ką jie man pasakė, kad tai buvo migrenos aura, kurią pajauti prieš galvos skausmų pradžią.

Po kelių dienų, kai su drauge išėjome pasivaikščioti, sugalvojome užeiti į kavinę atsigerti, buvo labai karšta. Mano burna vienoje pusėje apmirė. Visa dešinė pusė. Galvojau, kad man insultas arba infarktas, bet juk man tik 25-eri ir aš sveikas!

Vėl kreipiausi į medikus ir šie man išrašė nuskausminamųjų. Deja, panašus priepuolis vėl pasikartojo po savaitės“, – teigė Pablo.

Jis rimtai susirūpino dėl savo sveikatos, todėl kreipėsi dėl kompiuterinės tomografijos tyrimo. Tačiau jo rezultatai praktiškai nieko blogo neparodė. Visgi, Pablo sulaukė ir antros nuomonės iš neurochirurgo. Galiausiai paaiškėjo šokiruojanti žinia, kad jis miršta.

„Nusprendžiau, kad nesiruošiu gydytis radioterapija ir chemoterapija, nes tai pablogina gyvenimo kokybę. Pasirinkau itin kontaversiškai vertinamą gydymo būdą – ketogeninę dietą. Nors medikai ir perspėjo, kad mano gyvybę galėtų išgelbėti tik jų siūlyti gydymo metodai.

Statistika rodė, kad mano tikimybė išgyventi – tik trys procentai. Jei būčiau pasirinkęs chemoterapiją, ilgiausiai būčiau ištempęs 15 mėnesių, bet atsižvelgę į mano būklę ir amžių, jie man davė tik nuo 6 iki 9 mėnesių“, – prisiminė jaunas vyras.

Pasak medikų ketogeninė dieta negalėjo Pablo padėti. Tai, tokia dieta, kur yra labai apribojami arba iš viso atsisakoma angliavandenių, ir organizmas visą reikiamą energiją gauna iš suvalgomų arba organizme susikaupusių riebalų.

Smegenys, paprastai, negali naudoti riebalų energijai, todėl, kai nėra angliavandenių maiste, jos naudoja iš riebalų pagamintus ketonus.

Pablo vienintelis angliavandenių šaltinis buvo daržovės. Jis negalėjo valgyti perdirbtų maisto produktų, taip pat nuolat matuoti savo cukraus kiekį kraujyje, vartoti papildus ir vaistus nuo uždegimo.

„Ir štai – aš vis dar gyvas. Mano žiniomis, aš vienintelis atsisakęs siūlyto gydymo ir išgyvenęs su šio tipo augliu pastaruoju metu“, – pasakojo jaunuolis.

Deja, jį vis dar kamuoja priepuoliai, dėl kurių jis negali dirbti, o būtini papildai ir kitas reikalingas alternatyvus gydymas atsieina apie 11 tūkstančių svarų per metus.

Tai reiškia, kad Pablo dažnai tenka analizuoti, kurių papildų jam reikia labiau ir gyventi vien su jais.

„Auglys bando mane pribaigti ir nors ketogeninė dieta reiškia didelį darbą, tai – mirties ar gyvybės klausimas. Kitas žingsnis – bandyti auglį sumažinti“, – apie dabartinę situaciją pasakojo Pablo.

Iš tiesų ketogeninė dieta, kaip gydymo būdas yra taikoma ir Lietuvoje kai kuriais epilepsijos atvejais, bet apie galimybę įveikti onkologinius susirgimus vien tokia mitybos korekcija nepakanka mokslu pagrįstų žinių.

Dauguma ketogeninės dietos tyrimų yra trumpalaikiai, iki dviejų metų.

Tokios dietos laikantis ilgą laiką, tai gali neigiamai atsiliepti širdies ir kraujagyslių sistemai, inkstams, taip pat kai kuriems asmenims gali sumažėti insulino jautrumas, bei padidėti diabeto rizika.

Nepaisant to, yra žmonių, kurie tokią dietą sėkmingai naudoja ne vieną dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.