Bučiniai ir kitos netikėtos dantenų kraujavimo priežastys

Valydami dantis kartais pastebite kraujo dėmių išspjautoje dantų pastoje? Nevertėtų to praleisti „pro akis“, perspėja prevention.com.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2016, 1:16 PM, atnaujinta May 18, 2017, 10:50 AM

Kraujuojančios dantenos nėra normalu, teigia odontologai. „Įsivaizduokite, jei kaskart pasišukavus plaukus pradėtų kraujuoti jūsų galvos oda? Jei valand dantis kraujuoja dantenos, tai tikėtina, jog sergate periodonto ligomis“, – teigia gydytojo odontologė Lisa Marie Samaha.

Kraujuojančios dantenos yra pirmas dantenų uždegimo požymis. Dantį supančių audinių ligų atsiradimą daugiausia lemia mikrobinis dantų apnašas, mitybos sutrikimai, vitaminų stoka organizme. Didelę reikšmę turi ir paveldimumas, sisteminės ligos, genetiniai ir hormoniniai sutrikimai. Laiku išgydžius šias ligas apsisaugosite nuo dantų praradimo.

Štai kelios priežastys, dėl kurių kyla periodonto ligos.

1. Nepakankamai rūpinatės burnos higiena

Tai reiškia, kad nepakankamai išvalote burną. Tam būtina naudoti ir dantų siūlą. Nepakankamai nuvalius apnašas nuo dantų dantenos ilgainiui ima tinti, rausti.

Taip pat svarbu kaip valote dantis šepėteliu. Galėtumėte įsigyti minkštą elektrinį šepetėlį. Juo lengviau valydami dantis pamasažuosite dantenas, paskatinsite kraujotaką.

Dar reikėtų skalauti burną specialiu antibakteriniu skysčiu.

2. Prastai mitinatės

Dantenos gali kraujuoti ir dėl vitaminų stokos. Dažnai valgote perdirbtus maisto produktus? Blogai.

Per dieną turėtumėte suvalgyti nuo 6 iki aštuonių kumčio dydžio porcijų vaisių ir daržovių, be to, rūpintis, kad racione būtų pakankamai kalcio, vitamino D, magnio turinčių produktų. Tam galite vartoti papildus, pavyzdžiui, žuvų taukus.

3. Rūkote

Priežastis, kodėl turėtumėte mesti rūkyti yra skaičius 10, 871. Rūkantieji tiek procentų daugiau rizikuoja sirgti dantenų ligomis, mat cigaretėse yra daug burnos audinius žalojančių toksinų.

Rūkyti ypač pavojinga, jei dantenos jau pažeistos ir kraujuoja. Tiesiai į kraujotaką gali patekti rimta infekcija, galinti pažeisti vidaus organus. Stresuojate Jei nuolat patiriate stresą ir nerimą, tai veikia jūsų imuninę sistemą. Tuo pačiu didėja rizika sirgti dantenų ligomis.

4. Dantenų ligos „įrašytos“ jūsų genuose

Deja, tačiau periodonto ligos gali būti paveldimos. 35 proc. populiacijos jau yra gimę su jautresnėmis infekcijoms dantenomis. Nežinote savo šeimos istorijos šiuo klausimu? Galite atlikti specialius tyrimus, pasiteiraukite apie juos odontologų.

5. Jūsų netinkamas sąkandis

Jei jūsų dantys kreivi, sąkandis neatitinka normų, jūsų paties dantys gali žaloti dantenas. Žaizdelės, be abejonės, didina riziką sirgti dantenų ligomis.

6. Kalti jūsų vaistai

Jei vartojate tam tikrus medikamentus, reikėtų pažiūrėti, ar jie neturi šalutinių poveikių, galinčių lemti kraujotakos pokyčius ar burnos džiuvimą. Tai taip pat gali paskatinti dantenų ligas.

7. Nevykusiai pasibučiavote

Ne, tai ne pokštas. Dantenų ligomis galite užsikrėsti ir per seiles. Tad derėtų būti atsargesniems, geriant iš to paties puodelio ar bučiuojantis. Juolab niekada nesidalykite dantų šepetėliu!

8. Jūs laukiatės

Hormonų pokyčiai organizme nėštumo metu taip pat gali turėti įtakos dantenų ligoms. Apie pusę nėščiųjų suserga gingvitu (dantenų uždegimu) antrąjį nėštumo trimestrą. Todėl per nėštumą burnos higiena ypač svarbi.

9. Per kietas šepetėlis

Na, o pati paprasčiausia priežastis, kodėl gali kruajuoti jūsų dantenos – per kietas dantų šepetėlis. Reikėtų žinoti, jog dantims valyti tinkamiausia minkštas, o ne vidutinis ar kietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.