Erkė kiekvieną vyriškio žingsnį pavertė kančia

Grybavimo ir uogavimo sezonas gali suteikti ne tik džiugių akimirkų, bet ir smarkiai apkartinti gyvenimą. Tuo įsitikino tauragiškis Edmundas Balaišis, miške praradęs sveikatą ir darbingumą.

Tauragiškis E.Balaišis skundžiasi, kad Laimo liga sugriovė jam gyvenimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Tauragiškis E.Balaišis skundžiasi, kad Laimo liga sugriovė jam gyvenimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Užtenka vienintelio užkrėstos erkės įkandimo, kad žmogus susirgtų Laimo liga, kurios komplikacijos – pavojingos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užtenka vienintelio užkrėstos erkės įkandimo, kad žmogus susirgtų Laimo liga, kurios komplikacijos – pavojingos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tauragiškis E.Balaišis skundžiasi, kad Laimo liga sugriovė jam gyvenimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tauragiškis E.Balaišis skundžiasi, kad Laimo liga sugriovė jam gyvenimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Danutė Jonušienė, („Lietuvos rytas“)

Jul 21, 2016, 10:18 AM, atnaujinta May 18, 2017, 6:54 AM

Dapkiškių kaime netoli Tauragės gyvenančiam 58 metų E.Balaišiui dėl erkės įsisiurbimo nustatyta profesinė liga – boreliozinis poliartritas.

Tai – reta Laimo ligos komplikacija, kuri išsivysto, kai bakterijomis borelijomis užkrėstos erkės perduoda jas žmogui.

Jei ne erkės, E.Balaišis nežinotų, kas yra Laimo liga. Jis kreipėsi net į Vilniuje esančią Neįgalumo ir darbingumo nustatymo komisiją prašydamas dar kartą įvertinti sveikatos būklę.

„Tauragės specialistai skyrė man trečią neįgalumo grupę, bet aš su tuo nesutinku, nes visiškai nebeturiu jėgų dirbti“, – skundėsi vyras.

Prieš 3 metus ištraukęs iš savo kūno erkę, jis iki šiol jaučia pasekmes. Negalintis nė dienos ištverti be vaistų vyras turi susitaikyti su mintimi, kad skausmas jį lydės dažnai.

„Niekas netiki, kad negaliu paeiti“, – skundėsi tauragiškis.

Dėl sąnarių skausmų E.Balaišiui sunku dirbti automobilių plovykloje, todėl šiemet balandį gavo nedarbingumo pažymėjimą ir gydėsi įvairiose ligoninėse.

Pradėjo blogėti sveikata

E.Balaišio sveikata pašlijo 2013-ųjų liepą dirbant miške, kai įsisiurbė erkė.

Ištraukęs ją vyras patepė odą spiritu ir užmiršo, kas jam atsitiko. Nors įkandimo vietoje atsirado nedidelė raudona dėmė, ji greitai pranyko, todėl E.Balaišis nesikreipė pagalbos į medikus.

Parazitą jis prisiminė tik po trijų mėnesių. Dažnai pasikartojantis galvos svaigimas, silpnumas, svorio mažėjimas, prakaitavimas – visi šie ženklai rodė, kad kažkas atsitiko.

Vaistai – tik po 5 mėnesių

2013-ųjų lapkritį dirbdamas miške pagalbiniu darbininku vyras susmuko – jam kilo įtarimų, kad susirgo sunkia liga.

E.Balaišis suskaičiavo, kad praėjo net penki mėnesiai nuo erkės įkandimo, kol gavo antibiotikų.

Jam apmaudu, kad 2013-ųjų lapkritį viena infektologė iš Tauragės paskyrė imunologinį tyrimą, bet neskyrė antibiotikų.

Vyras tikino, kad dar mėnesį turėjo laukti, kol gavo antibiotikų receptą. 2013-ųjų gruodį, artėjant Kalėdoms, jis dar kartą nuėjo pasidaryti kraujo tyrimo.

Šįkart tyrimo rezultatai nekėlė abejonių, todėl nukentėjusiajam buvo skirta stiprių antibiotikų.

Pagaliau nustatė neįgalumą

2014-ųjų vasarį E.Balaišiui buvo nustatyta profesinės ligos diagnozė – boreliozinis poliartritas.

Dėl Laimo ligos iki 2016-ųjų vasario jam buvo skirta vienkartinė išmoka – 653 eurai. Tai sudarė apie 27 eurus per mėnesį.

Šį pavasarį mokėjimai nutrūko, nors dėl Laimo ligos nė kiek nepagerėjo vyro sveikata. Vyras nepatenkintas, kad sirgdamas šia liga negauna jokios išmokos, bet daug pinigų išleidžia vaistams.

„Kaulus gręžia, sąnarius sukinėja, naktimis nemiegu, būna, kad kalbu su žmogumi ir pradeda byrėti ašaros – man liga sugriovė gyvenimą“, – taip kalbėjo apie savo ligą E.Balaišis.

E.Balaišiui skaudu ir tai, kad teko nueiti kančių kelius, kol gavo neįgalumo grupę. Ji buvo paskirta praėjus devyniems mėnesiams nuo tada, kai buvo nustatyta profesinė liga.

Smarkiai pablogėjo regėjimas

Vyras tikino, kad užsikrėtė nuo erkės ne grybaudamas miške, o dirbdamas miške, 2014-ųjų rugpjūtį atsidūrė net Reanimacijos skyriuje dėl širdies ritmo sutrikimo. Jis neabejojo, kad tai susiję su Laimo liga.

„Esu labai pavargęs, nepaeinu, kojos kaip švininės, o juk prieš trejus metus buvau sveikas.

Nebijau jokio darbo, tik duokite man sveikatos, negaliu rytais atsikelti net iš lovos, apžlibau, nors anksčiau mano akys buvo kaip sakalo, todėl galiu skaityti ir vairuoti tik su akiniais“, – apie savo vargus pasakojo tauragiškis.

Gresia komplikacijos

Tai, kas prieš trejus metus nutiko E.Balaišiui, gali atsitikti daugeliui šalies gyventojų.

Kasmet Lietuvoje nustatoma daugiau nei 2000 naujų Laimo ligos atvejų.

Borelijomis, platinančiomis Laimo ligą, užsikrėtusios erkės mėgsta lindėti viržynuose, pamiškėse.

Užtenka vienintelio užkrėstos erkės įkandimo, kad žmogus susirgtų Laimo liga. Ši liga sėkmingai gydoma antibiotikais, tačiau laiku neskyrus vaistų ji gali sukelti širdies, sąnarių ir nervų sistemos komplikacijų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė profesorė Auksė Mickienė teigė, kad boreliozinis poliartritas – reta liga.

Per savo praktiką ji yra sutikusi vos kelis pacientus, sergančius artritu dėl Laimo ligos. Lietuvos reumatologai taip pat retai susiduria su žmonėmis, nukentėjusiais nuo erkių.

„Sąnarių pažeidimas dėl Laimo ligos – sindromas, kuris labiau būdingas JAV, o ne Europai.

Borelijų rūšys, kurios taikosi į sąnarius, dažniau aptinkamos už Atlanto. Europoje cirkuliuojančios borelijų rūšys taikosi pažeisti odą arba nervų sistemą“, – aiškino A.Mickienė.

Kad erkių platinamos borelijos pažeistų sąnarius, turi prabėgti laiko. Dažniausiai taip atsitinka, kai Laimo liga pereina į antrą ar trečią stadiją.

Iš pradžių sąnariai būna sutinę, paraudę, skausmingi, pridėjus ranką jaučiamas karštis. Tai rodo ūminį sąnarių uždegimą. Laiku skyrus vaistų, ūminis uždegimas praeina.

Bet pasitaiko žmonių, kuriems artritas tampa lėtinis, jo požymiai – deformuoti sąnariai, sumažėjęs judrumas ir neįgalumas. Tai susiję ne tiek su griaunamuoju borelijų poveikiu, kiek su tam tikromis imuninės sistemos ypatybėmis.

Vis dažniau pasitaiko tokių atvejų, kai žmogus nematė įsisiurbusios erkės, neturėjo raudonės, o apie Laimo liga sužinojo tada, kai buvo nustatyta antra arba trečia stadija. Tokių pacientų netrūksta Lietuvoje.

Gali suluošinti žmogų

Jei erkė lindi pažastyje, galvos odoje, jos gali niekas nematyti. Net erkės nimfos, kurios mažos kaip aguonos grūdelis, gali platinti užkratą.

Tyrimai rodo, kad tiek erkinio encefalito, tiek Laimo ligos atveju vos 50 proc. žmonių būna pastebėję įsisiurbusią erkę.

Aptikęs erkę žmogus neturi panikuoti, kad susirgs.

Ji turi būti įsisegusi į odą daugiau kaip parą – tiek laiko reikia, kad parazitas sugebėtų perduoti pavojingas bakterijas žmogui.

Yra žinoma, kad maždaug 20 proc. žmonių suserga, o didžiajai daliai susiformuoja antikūnų, todėl Laimo liga net nepasireiškia.

Iš tų asmenų, kurie susirgo Laimo liga, dar 20 proc. gali neturėti raudonės. Taip gali atsitikti, jei borelijos pateko į odą ir nesukėlė jokio uždegimo, o iš odos nukeliavo tiesiai į kraują.

„Žmogus nieko nejaučia, o borelijos keliauja iki taikinio, tai gali būti nervų sistema ir sąnariai arba širdis. Todėl negydoma Laimo liga gali suluošinti žmogų“, – priminė profesorė A.Mickienė.

Persirgęs žmogus neįgauna imuniteto

* Laimo liga pirmą kartą buvo diagnozuota Konektikuto valstijos Laimo miestelyje (JAV) 1975 metais.

* Ištyrus artritu sergančius vaikus paaiškėjo, kad sąnarių pažeidimas gali būti susijęs su odos paraudimu, atsiradusiu dėl erkės įkandimo. Nuo tada liga vadinama Laimo liga.

* Persirgus neįgyjamas imunitetas, Laimo liga galima susirgti ne vieną kartą. Dėl šios priežasties erkių saugotis reikėtų ne mažiau nei anksčiau. Inkubacinis periodas trunka nuo 8 iki 30 dienų.

* Būdingiausias požymis – po 7–14 dienų erkės įsisiurbimo vietoje atsirandanti raudona dėmė – raudonė.

* Per kelias dienas paraudimas gali išplisti iki 5 cm skersmens ir daugiau. Vėliau šis paraudimas gali pranykti, bet liga progresuoja toliau.

* Laimo ligą gali išduoti taip pat karščiavimas, sąnarių ir raumenų skausmas, padidėję limfmazgiai, galvos skausmas, bendras silpnumas, ankstyvas nuovargis.

* Vien raudonos dėmės nepakanka Laimo ligai nustatyti. Būtini imunologiniai tyrimai.

* Tokie tyrimai atliekami praėjus daugiau nei dviem savaitėms nuo užsikrėtimo. Tik tada įmanoma serume aptikti specifinių antikūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.