Po ukrainietės policininkės mirties – smūgis lietuviui

Prabėgus vos savaitei po pranešimo apie ukrainietės policininkės Arinos Kolastovos mirtį dėl tuberkuliozės, ši liga užklupo ir lietuvį policininką.

Prabėgus vos savaitei po pranešimo apie ukrainietės policininkės Arinos Kolastovos (kairėje) mirtį dėl tuberkuliozės, ši liga užklupo ir lietuvį policininką Marijampolėje.<br>lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Prabėgus vos savaitei po pranešimo apie ukrainietės policininkės Arinos Kolastovos (kairėje) mirtį dėl tuberkuliozės, ši liga užklupo ir lietuvį policininką Marijampolėje.<br>lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Komisariate pasirūpinta higienos priemonėmis, valikliais buvo dezinfekuoti paviršiai, darbo priemonės.<br>lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Komisariate pasirūpinta higienos priemonėmis, valikliais buvo dezinfekuoti paviršiai, darbo priemonės.<br>lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 6:26 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:32 AM

Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) vienam budėtojų padalinio pareigūnui eilinio profilaktinio patikrinimo metu buvo nustatyta tuberkuliozė. Pareigūnui šiuo metu suteiktas nedarbingumas.

Ėmėsi atsargumo priemonių

Pasak Marijampolės apskrities VPK Komunikacijų grupės specialistės Daivos Klimavičienės, oficialus raštas apie diagnozuotą atvirą tuberkuliozės atvejį gautas tik šią savaitę. Tačiau praėjusią, jau turint išankstines prognozes, skubiai sudarytas ir medikams bei visuomenės sveikatos specialistams perduotas sąrašas asmenų, kurie galimai kontaktavo su susirgusiuoju. Bus atliekamas šių asmenų patikrinimas.

Visiems darbuotojams, kurie nori pasitikrinti dėl tuberkuliozės, rekomenduota kreiptis į šeimos gydytoją ir prašyti siuntimo į konsultaciją pas gydytoją pulmonologą-ftiziatrą, kur jiems bus atlikta rentgenograma.

Komisariate pasirūpinta higienos priemonėmis, valikliais buvo dezinfekuoti paviršiai, darbo priemonės. Šią savaitę patalpų dezinfekavimą atliko įmonė, teikianti šias paslaugas.

„Policijoje lankosi daugybė žmonių – tiek sveikų, tiek sergančių įvairiomis ligomis.

Mūsų susirgęs darbuotojas yra sąmoningas žmogus, geras darbuotojas, pats suvokia, kad situacija yra tokia, kokia yra. Jis deda visas pastangas, kad pasveiktų.

Pareigūnai atsakingai elgiasi, kad oro lašeliniu būdu ar rankų kontakto metu perduodamos ligos neplistų. Ir policijos budėtojai, ir areštinės darbuotojai, esant tam tikroms situacijoms, naudoja higienos priemones, pirštines ir panašiai“, – kalbėjo D.Klimavičienė.

Pareigūno užsikrėtimas tuberkulioze – išskirtinis įvykis Marijampolės apskrities VPK. Kiek pamena D.Klimavičienė, anksčiau tokių atvejų nebuvo fiksuota.

Bėga nuo gydymo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Rasa Pankauskienė teigė, kad kasmet visoje Marijampolės apskrityje fiksuojama vidutiniškai apie 50–60 atviros tuberkuliozės atvejų.

„Važiuojame ir fiksuojame tik tuos atvejus, kai asmenys serga atvira tuberkulioze.

Marijampolėje, Kazlų Rūdoje ir Kalvarijoje iki šios dienos yra užfiksuota 16 naujų tuberkuliozės atvejų.

Praėjusiais metais per visus metus buvo fiksuoti 26 atvejai“, – kalbėjo vyriausioji specialistė.

Nors apskrityje su sergančiaisiais atvira tuberkulioze susitvarkyti pavyksta, tai kartais tampa paties žmogaus situacijos suvokimo problema, mat kai kurie, neretai asocialūs asmenys, sąmoningai vengia gydymo.

„Sergantieji atvira tuberkulioze yra guldomi į stacionarą. Tačiau, žinote, pasitaiko įvairių grupių asmenų. Prie socialinės rizikos grupės priskiriami asmenys neretai pasišalina iš ligoninės. O jei nenurodo tikslios gyvenamosios vietos, kur jie išvyksta, surasti juos sunku.

Bandome įkalbėti juos grįžti, ieškome kontaktų, tikriname tokių asmenų šeimas. Jie iš pradžių gražiai žada, kad gydysis, tačiau gydymas ilgas, tad yra visaip – ir nutraukia gydymą, ir vėliau vėl grįžta.

Viskas yra išaiškinama, kad gydymo negalima nutraukti, kad tuberkuliozė gali tapti atspari gydymui, tuomet tampa pavojingesnė tiek pačiam, tiek aplinkai. Deja, vis tiek esama tokių, kurie pabėga“, – apgailestavo R.Pankauskienė.

Apie tuberkuliozės gydymą

Jei tyrimais nustatoma, kad pacientas yra infekuotas tuberkuliozės mikobakterijomis, bet neserga aktyvia tuberkulioze, gydytojas gali rekomenduoti prevencinį gydymą. Jo tikslas – sunaikinti „miegančias“ bakterijas, kurios gali suaktyvėti nusilpus imunitetui.

Gali būti skiriamas antituberkuliozinis preparatas izoniazidas, kurį tenka vartoti 6–9 mėnesius. Ilgalaikis šio preparato vartojimas gali sukelti nepageidaujamą poveikį, todėl preparato vartojimo metu pacientą periodiškai apžiūri gydytojas.

Sergantys aktyvia tuberkulioze asmenys pradedami gydyti keturiais preparatais: izoniazidu, rifampicinu, etambutoliu, pirazinamidu. Atsižvelgus į ligos sunkumą, atsparumą vaistams, po kelių mėnesių gali nebereikėti vartoti vieno ar dviejų preparatų.

Kartais pacientas į ligoninę patenka dviem savaitėms, kol tyrimai parodo, jog jis nebegali užkrėsti aplinkinių.

Kadangi tuberkuliozės bakterijos auga lėtai, gydymas trunka ilgai: nuo 6 iki 12 mėnesių. Po kelių savaičių pacientas nustoja platinti ligą ir ima geriau jaustis.

Tačiau ypač svarbu toliau tęsti gydymą nustatytu režimu. Per anksti nutraukus gydymą ar praleidus vaistų dozę susidaro prielaidos vaistams atspariems bakterijų štamams vystytis.

Tokios bakterijos yra daug pavojingesnės ir jų sukelta infekcija daug sunkiau gydoma.

Negydoma aktyvi tuberkuliozė yra mirtina liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.