„Akropolis“ atsiprašo: populiaraus restorano veikla sustabdyta

Šiltasis metų laikas paprastai atneša ne tik daugiau šilumos ir saulės, bet ir papildomų rūpesčių dėl per maistą plintančių infekcijų.

Vakar, antradienį, naujas salmoneliozės atvejis užfiksuotas viename tinkliniame UAB „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).<br>123rf nuotr.
Vakar, antradienį, naujas salmoneliozės atvejis užfiksuotas viename tinkliniame UAB „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).<br>123rf nuotr.
Vakar, antradienį, naujas salmoneliozės atvejis užfiksuotas viename tinkliniame UAB „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).<br>„Facebook.com“ nuotr.
Vakar, antradienį, naujas salmoneliozės atvejis užfiksuotas viename tinkliniame UAB „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2016, 12:47 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:27 AM

Vakar, antradienį, naujas salmoneliozės atvejis užfiksuotas viename tinkliniame uždarosios akcinės bendrovės „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).

Šiemet jau trečias salmoneliozės atvejis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamentas informuoja, kad šiemet Vilniuje tokių infekcijų protrūkių pasitaiko dažniau nei pernai tokiu pat metu.

Per maistą plintančių užkratų protrūkiai kyla tiek šeimose, tiek viešojo maitinimo įstaigose. Pernai Vilniuje kilo vienas salmoneliozės protrūkis, kurio priežastis buvo ugdymo įstaigoje gaminto maisto vartojimas. Šiemet salmoneliozės protrūkių, kurių priežastis – viešojo maitinimo įstaigų maistas, užregistruota jau trys.

Naujausias salmoneliozės protrūkis Vilniuje užfiksuotas šių metų rugpjūčio 23 d. Susirgo 3 asmenys, kuriuos galimai sieja tas pats užkrečiamosios ligos perdavimo veiksnys – visi nurodė, kad rugpjūčio 12–18 dienomis valgė patiekalus, pagamintus bendrovės „Azijos skoniai“ restorane „SOYA“ (Ozo g. 25, Vilniuje).

Epidemiologinis tyrimas tęsiamas siekiant išsiaiškinti protrūkio atsiradimo priežastį.

Įvertinus riziką  sveikatai, restorano „Soya“ veikla laikinai sustabdyta. Restorano vadovybei nurodyta papildomai išplauti ir dezinfekuoti visas maisto tvarkymo patalpas bei inventorių.

UAB „Azijos skoniai“ portalą lrytas.lt informavo, kad  2016 m. rugpjūčio 23 d. restorane „Soya“ (Ozo g.25, Vilnius) Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko patikrinimą, surašė Viešojo maitinimo įmonės patikrinimo aktą, kuriame nurodyta, jog atitikties higienos reikalavimams balas yra 5 (aukščiausias galimas įvertinimas 5 iš 5), esminių pažeidimų nenustatyta. Paimti tam tikrų produktų mėginiai.

„Nežiūrint į tai, kad patikrinimo metu esminių pažeidimų nustatyta nebuvo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2016 m. rugpjūčio 24 d. priėmė sprendimą, kuriuo laikinai sustabdė restorano veiklą iki atskiro sprendimo, iki bus gauti tyrimų rezultatai.

Mūsų įmonė taiko griežčiausias procedūras prevencijai ir profilaktikai, užtikrinant maisto saugos reikalavimus bei jų kontrolę.Bendradarbiaujame su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, atlikome visus jų nurodytus reikalavimus ir laukiame tolimesnių nurodymų“, – atsakyme raštu teigė UAB „Azijos skoniai“ direktorė Viktorija Dūdienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiemet salmoneliozės protrūkių daugiau nustatoma ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Dažniausias kaltininkas – paukštiena

Salmoneliozė – viena dažniausiai pasitaikančių su maistu susijusių infekcijų. Didžiausia rizika užsikrėsti šia liga yra šiltuoju metų laikotarpiu. Įprastai sergamumo salmonelioze pakilimas prasideda  gegužės mėnesį ir tęsiasi iki rugsėjo pabaigos. Infekcija  dažniausiai siejama su paukštienos, kitos mėsos ir kiaušinių vartojimu.

Liga pasireiškia šaltkrėčiu, karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, vėmimu. Pirmieji ligos simptomai dažniausiai atsiranda po užsikrėtimo praėjus 12–72 valandoms.

Žmonės dažniausiai užsikrečia vartodami gyvūninį maistą – paukštieną, kitą mėsą, kiaušinius, pieną, taip pat kreminius konditerijos gaminius, daržoves. Sergantys salmonelioze žmonės ar bakterijų nešiotojai taip pat gali platinti užkratą. Dažniausiai serga maži vaikai, pagyvenę asmenys bei asmenys, kurių imuninė sistema dėl tam tikrų priežasčių yra nusilpusi. Šioms rizikos grupėms taip pat būdinga ir sunkesnė ligos eiga.

Dėl ko kyla protrūkiai

Dažniausi veiksniai, lemiantys salmoneliozės protrūkius dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės:

● Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.

● Maisto produktų laikymo temperatūros režimo pažeidimai.

● Panaudoti užteršti komponentai maistui, kuris termiškai neapdorojamas.

● Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:

1. tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;

2. nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas;

3. nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

● Netinkami maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Gaminant maistą namuose taip pat būtina laikytis maisto ruošimo reikalavimų: nepjaustyti žalios mėsos, jos produktų ar žuvies tuo pačiu peiliu, kuriuo pjaustomi jau paruošti vartoti produktai, laikytis rankų higienos, mėsą, kiaušinius šaldytuve laikyti taip, kad jie nesiliestų su kitu maistu, nevalgyti ir neragauti žalios mėsos, vengti maisto, kuriame yra žalių kiaušinių.

Kaip pasireiškia slamoneliozė?

Inkubacinis periodas dažniausiai trunka 12-72 valandas.

Paprastai liga prasideda ūmiai gastroenterito reiškiniais – pykinimu, vėmimu, skausmu duobutėje, viduriavimu vandeningomis išmatomis, karščiavimu iki 38-39 laipsnių, kaulų ir raumenų skausmu, vargina šleikštulys, troškulys.

Per 5-7 dienas kūno temperatūra dažniausiai tampa normali, susitvarko viduriai.

Suvalgius užkrėsto maisto, dalis bakterijų žūsta skrandyje, tačiau dalis jų patenka į žarnyną ir prisitvirtina prie žarnų gleivinės epitelio ląstelių, išskiria toksinus ir jas žaloja, sutrinka ląstelių funkcija, todėl ir atsiranda viduriavimas.

Kai kurios bakterijos gali patekti į imuninės sistemos ląsteles, o per jas į kraują ir sukelti bakteriemiją.

Kartais salmonelės gali nukeliauti į tulžies pūslę, iš kur su tulžimi jos patenka į išmatas, o žmogus, išskiriantis salmoneles su išmatomis, tampa šio sukėlėjo nešiotoju.

Vilniaus „Akropolio“ valdytojas Česlovas Urbonavičius

„Įvykį Vilniaus „Akropolio“ nuomininko „SOYA“ restorane vertiname itin neigiamai ir apgailestaujame bei atsiprašome savo lankytojų Mums, „Akropolių“ valdytojams, lankytojų saugumas yra pagrindinis prioritetas – to reikalaujame ir iš pas mus dirbančių nuomininkų, kurie mums yra įsipareigoję laikytis aukščiausių kokybės ir aptarnavimo standartų.

Šiuo metu šis „SOYA“ restoranas yra uždarytas. Tam, kad išsiaiškintume įvykio priežastis, mes iš karto susisiekėme su restorano savininkais, ėmės priemonių, kad restoranas tinkamai bendradarbiautų su atsakingomis valstybės institucijomis ir nenukentėtų kiti mūsų lankytojai. Kai paaiškės visos aplinkybės, spręsime, kokių veiksmų imtis. Bet kokiu atveju, noriu dar kartą pabrėžti, kad lankytojų saugumas, mums, „Akropolių“ valdytojams, yra svarbiausia ir sprendimai bus priimti atsižvelgiant į mūsų lankytojų interesus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.