Ankstyvi požymiai, kurie byloja apie didelį kraujospūdį

Aukštas kraujo spaudimas tapo tokia dažna problema, kad daugelis nebesusimąsto apie jo padarinius sveikatai. Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, širdies bei kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis, kas dieną nusinešanti apie 20 lietuvių gyvybių.

Aukštas kraujo spaudimas tapo tokia dažna problema, kad daugelis nebesusimąsto apie jo padarinius sveikatai.<br>123rf nuotr.
Aukštas kraujo spaudimas tapo tokia dažna problema, kad daugelis nebesusimąsto apie jo padarinius sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2016, 4:03 PM, atnaujinta May 14, 2017, 10:46 PM

Spėjama, kad iki 2025-ųjų metų nuo aukšto kraujospūdžio kenčiančių žmonių skaičius išaugs iki 1,56 milijardo visame pasaulyje. Tai kelia rūpestį, kadangi būtent hipertenzija sukelia apie 50 proc. visų mirčių, įvykusių dėl kraujotakos sistemos ligų, pranešė dailyhealthpost.com.

Kas yra hipertenzija?

Hipertenzija išsivysto kuomet stipriai pumpuojamas kraujas ima spausti arterijų sieneles. Tai natūralus atsakas į stresą, fizinį krūvį ar ligą, tačiau ilgai trunkantis ir negydomas aukštas kraujo spaudimas gali turėti rimtų, netgi mirtinų padarinių sveikatai.

Amžius, rasė, šeimos ligos istorija, svoris, mityba ir įvairūs įpročiai gali turėti rimtą rolę ligos vystymesi. Vis dėlto, dažniausia hipertenzijos priežastis – arterijos sienelių užteršimas dėl neteisingos, druskos ir riebalų prisotintos mitybos.

Kiti ligą sukeliantys veiksniai gali būti: miego apnėja, inkstų veiklos sutrikimai, skydliaukės bei užkrūčio liaukos sutrikimai ar augliai, paveldėta kraujagyslių liga. Hipertenzijos atsiradimui taip pat gali daryti įtaką įvairūs medikamentai (pavyzdžiui, hormoniniai vaistai), narkotinės medžiagos, piktnaudžiavimas alkoholiu.

Negydomas aukštas kraujospūdis gali turėti rimtų padarinių sveikatai. Gali atsirasti regos ir atminties sutrikimų, išsivystyti širdies nepakankamumas, ištikti širdies smūgis ar insultas.

Ankstyvi hipertenzijos požymiai

Nors daugelis aukštą kraujospūdį turinčių žmonių iš pradžių nejaučia jokių aiškių simptomų, tam tikrus požymius įžvelgti galima. Deja, jie neretai supainiojami su kitų ligų simptomais ar senėjimo procesu.

Dažniausiai sutinkami simptomai: sumišimas, krūtinės ląstos skausmas, širdies ritmo sutrikimas, regos sutrikimas, spengimas ausyse ir nuovargis.

Stipresni ligos požymiai apima galvos skausmą, kraujavimą iš nosies, nervingumą, prakaitavimą, negalėjimą užmigti, veido paraudimą ir oro trūkumą. Deja, šie simptomai neretai reiškia, kad liga yra pažengusi, o negydoma gali baigtis mirtimi.

Žemas kraujospūdis nėra mažiau kenksmingas sveikatai

Nors žemas kraujo spaudimas diagnozuojamas rečiau, tai tikrai nėra sveikesnė alternatyva hipertenzijai. Palaipsniui dėl per žemo kraujospūdžio nukenčia smegenys, vidaus organai bei audiniai, kadangi dėl lėčiau arterijomis tekančio kraujo jiems ima trūkta deguonies.

Šis sutrikimas, ištinkantis senstančius bei neaktyvų gyvenimo būdą pasirinkusius asmenis, paprastai pasireiškia galvos svaigimu, alpimu, negalėjimu susikaupti, apsiblaususia rega, pykinimu. Sergančiojo oda gali pasirodyti vėsi, lipni, išblyškusi, jį gali krėsti šaltis, kamuoti troškulys, depresija ar nuovargis.

Kaip pamatuoti aukštą kraujo spaudimą?

Kadangi tiek apie aukštą, tiek apie žemą kraujospūdį įspėjantys simptomai yra sunkiai pastebimi, lengviausias būdas nustatyti spaudimą – jį reguliariai matuoti. Tai galite daryti apsilankę gydytojo kabinete, vaistinėse ar, įsigiję specialų aparatą, namuose.

Atkreipę dėmesį į gautus skaičius žinosite, ar jūsų kraujo spaudimas pakilęs, per žemas ar toks, koks ir turėtų būti.

Jeigu kraujospūdis yra normalus, skaičiai neturėtų viršyti 120/80. Jeigu pamatavę spaudimą pastebėjote, kad skaičiai yra 120-139/80-89 ribose, turėtumėte susirūpinti, kadangi tai gali pranešti apie prieš-hipertenzinę būseną.

Jeigu pamatavus kraujospūdį matote, kad skaičiai pakilo iki 140-159/90-99, jus išgyvenate pirmos stadijos aukštą kraujospūdį. Na, o jei pirmasis skaičius viršija 160, o antrasis 100, – antros stadijos hipertenziją.

Ką daryti pakilus kraujospūdžiui?

Aukštas kraujo spaudimas dažniausiai yra gydomas receptiniais vaistais. Deja, tai pašalina tik simptomus, o ne ligos priežastį, kadangi paprastai ji kyla dėl nesveiko gyvenimo būdo. Taigi, sveika mityba bei reguliarus sportas gali ne tik užkirsti jai kelią, bet ir gydyti ligą.

Renkantis maisto produktus svarbu įsitikinti, kad juose gausu skaidulų, magnio, kalcio ir kalio, folio rūgšties ir Omega 3 riebalų rūgšties. Tai gali pagreitinti sveikimą bei pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.

Tokios natūralios priemonės kaip kakava, L-argininas, česnakas ar kofermentas Q10 gali praplėsti kraujagysles ir taip sumažinti kraujospūdį.

Be to, nuo aukšto kraujospūdžio kenčiantys asmenys turėtų vengti cukraus, sūraus maisto, kofeino, alkoholio bei cigarečių, stresą sukeliančių situacijų bei neaktyvaus gyvenimo būdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.