Mergina 10 metų manė, kad tai nuovargis. Tiesa sukėlė šoką

21-erių Ellie Briton, gyvenanti Didžiojoje Britanijoje, manė kad serga lėtinio nuovargio sindromu. „Gulėti tamsoje ir kęsti skausmus – tokia buvo mano kasdienybė. Galva sviro iš nuovargio, negalėjau pakelti net vandens stiklinės“, – prisiminė mergina.

Pasirodo, E.Briton diagnozė buvo neteisinga. Iš tiesų 11 metų jauna moteris kentėjo nuo Laimo ligos.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Pasirodo, E.Briton diagnozė buvo neteisinga. Iš tiesų 11 metų jauna moteris kentėjo nuo Laimo ligos.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2016, 3:39 PM, atnaujinta May 14, 2017, 12:41 AM

Pasirodo, E.Briton diagnozė buvo neteisinga. Iš tiesų 11 metų jauna moteris kentėjo nuo Laimo ligos.

Europoje kasmet nustatoma apie 85 tūkst. šios ligos atvejų. JAV užregistruojama 15-20 tūkst. Laimo ligos atvejų kasmet, Lietuvoje – apie 1500 susirgimų kasmet.

Šią ligą galima pagydyti antibiotikais, jei liga pastebima laiku. Tačiau šios merginos atveju, sekinantys simptomai kamavo itin ilgai: ją kamavo sąnarių skausmai, nuovargis, širdies problemos, koncentracijos stoka, rašo thesun.co.uk.

„Visuomet buvau aktyvus vaikas. Lankiau plaukimą, šokius, gimnastiką. Tačiau 2005 metų vasara, kai man buvo 10, pakeitė visą mano gyvenimą.

Man prasidėjo nuolatiniai galvos skausmai, pykino, skaudėjo raumenis, jaučiausi išsekusi. Dar labiau pablogėjus sveikatai, medikai man diagnozavo lėtinio nuovargio sindromą. Teigta, kad išaugsiu iš jo.

Tačiau man taip skaudėjo sąnarius, kad nebegalėjau judėti ir sėdau į neįgaliojo vežimėlį.

Tuomet man paskirti nuskausminamieji. Gydytojai nebežinojo, kaip man daugiau padėti.

Nors mokiausi mokykloje, gerokai atsilikau nuo bendraamžių. Draugai norėjo mane aplankyti, bet buvau pernelyg išsekusi tam.

Šiaip ne taip mane perkėlė į šeštą klasę.

Tačiau kažkaip susikaupiau ir stengiausi gyventi toliau. 2012 metais sutikau savo vaikiną Maxą.

Tik praėjusių metų kovo mėnesį, naršydama internete, aptikau informacijos, kad vienam lėtinio nuovargio sindromu sergančiam asmeniui buvo aptikta Laimo liga.

Prisiminiau, kad kai buvau maža, man iš tiesų buvo įsisiurbusios kelios erkės. Todėl pagalvojau, kad taip galėtų būti ir man.

Ėmiau ir atlikau reikalingus testus. Paaiškėjo, kad aš buvau teisi!

Pagaliau buvau teisingame kelyje, medikai man skyrė reikiama gydymą.

Tai reiškė, kad turėjau keisti savo mitybą, vartoti antibiotikus. Suprantu, kad sveikimo procesas užtruks, nes liga įsisenėjo, bet per daugelį metų pagaliau pradėjau jaustis geriau. Pagaliau turiu vilties.

Visos svajonės, kurių turėjau atsisakyti, dabar įmanomos: kelionės, studijos universitete, slaugytojos darbas, galbūt net kūdikis.

Noriu būti tokia mergina, kokios yra vertas mano vaikinas Maxas. Ne ta, kuria tik reikia rūpintis. Pagaliau nustojau egzistuoti ir pradėjau gyventi“, – pasakojo Elle Briton.

Apie ligą

Laimo liga – tai lėtinė ar recidyvuojančios eigos transmisinė gamtinė židininė infekcinė liga, pažeidžianti įvairius organus bei sistemas. Dar kitaip ši liga vadinama Laimo borelioze.

Pirmą kartą liga aprašyta JAV 1977 m. Lietuvoje Laimo liga nustatyta 1987 m.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistė Simona Žukauskaitė-Šarapajevienė, pateikia informaciją, jog ligą sukelia bakterijos Borrelia burgdorferi.

Žmogaus užsikrėtimo principas šiuo atveju panašus į erkinio encefalito. Siurbdama kraują, erkė į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra borelijų, Laimo ligos sukėlėjų.

Lietuvoje ši liga platina Ixodes ricinus ir Ixodes persulcatus erkės. Įsisiurbusios nimfos ar suaugusios erkės gali užkrėsti žmogų.

Erkės, pernešančios borelijas, randamos Šiaurės Amerikoje, Europoje, Australijoje, kai kuriose Azijos šalyse.

Borelijų infekcijos šaltiniai – įvairūs gyvūnai, dažniausiai smulkūs žinduoliai, paukščiai.

Pirmajai ligos stadijai būdingi bendri infekcijos požymiai ir migruojanti eritema (Erythema migrans), atsirandanti erkės įkandimo vietoje, dažniausiai praėjus 1-4 savaitėms po įsisiurbimo, nors kartais eritema gali išsivystyti ir anksčiau arba tik po 2 mėnesių. Bėrimas yra didesnis nei 5 cm ir plečiasi. Eritema susiformuoja 80-90 proc. atvejų.

Daliai ligonių kartu su eritema pasireiškia ir neryškių bendro pobūdžio negalavimų: silpnumas, galvos, sąnarių ir raumenų skausmai, gali pakilti temperatūra. Ligoniams išsivysto limfadenitas.

Antroji ligos stadija – tai neurologinių ir kardialinių sutrikimų stadija, pasireiškianti praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams po eritemos atsiradimo. Šios stadijos metu gali išsivystyti antrinių odos pažeidimo simptomų, tačiau dažniausi neurologinio pobūdžio sutrikimai: neuritas, kaklo, krūtinės ar juosmens-kryžmens srities radikuloneuritas, mononeuritai, encefalito ar meningito požymiai. Ligoniai skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu, skausmu ausyje ir kt. Dažnai pasireiškia migruojančios artralgijos, mialgijos, oostalgijos. Būna trumplalaikų artrito atakų. Anksčiausiai pažeidžiamas sąnarys, esantis šalia pirminio odos pažeidimo.

Trečiosios stadijos metu vystosi progresyvi audinių destrukcija: atrofinis lėtinis akrodermatitas, lėtinis radikulomielitas, encefalomielitas, gali pasireikšti lėtinis skausmo sindromas, raumenų silpnumas, ataksija, atminties susilpnėjimas, pažeidžiami kelių, pečių, alkūnių, net ir smulkūs sąnariai. Sąnarių patologija, sergant Laimo liga primena reumatoidinį artritą.

Lėtiniai odos pažeidimai dažniausiai prasideda distalinėse galūnių dalyse, oda suplonėja, pasidaro sausa.

Laimo liga gydoma antibiotikais. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos. Persirgus ja, imunitetas neįgyjamas, ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai.

Vakcinos nuo šios ligos nėra. Todėl reikia naudotis erkių gausą mažinančiomis priemonėmis. Būkite atsargūs rudenį išsiruošę į gamtą ar mišką grybauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.