Draugei pargriuvus, nežinojo, ką daryti. Galėjo baigtis prastai

Epilepsija pakeičia žmogaus gyvenimą, kadangi priepuoliai gali kilti bet kuriuo metu ir esant bet kurioje vietoje.<br>123rf nuotr.
Epilepsija pakeičia žmogaus gyvenimą, kadangi priepuoliai gali kilti bet kuriuo metu ir esant bet kurioje vietoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-12 07:36, atnaujinta 2017-05-13 09:54

„Pirmą kartą gyvenime susidūriau su epilepsija sergančiu žmogumi. Mano draugė pargriuvo ir pradžių nesupratau, kas įvyko. Nežinojau, ką daryti, labai pasimečiau. Galiausiai atsidūrėme ligoninėje. Jaučiausi labai kaltas, kad negalėjau tam užkirsti kelio. Nors ji man prieš tai užsiminė, kad jai silpna. Būčiau dėkingas, jei parašytumėte apie pirmąją pagalbą tokiais atvejais“, – toks prašymas pasiekė portalo lrytas.lt pašto dėžutę.

Ne visuomet pastebima

Epilepsija pakeičia žmogaus gyvenimą, kadangi priepuoliai gali kilti bet kuriuo metu ir esant bet kurioje vietoje. Šia liga žmogus gali susirgti nepriklausomai nuo amžiaus, lyties. Apie sergančiuosius epilepsija sklando daugybė mitų ir į juos žiūrima vis dar kreivai.

Tačiau turbūt nežinojote, kad tik nedidelė dalis sergančiųjų epilepsija krenta ant žemės ir pradeda purtytis. Kai kada galite net nesuprasti, jog jūsų pažįstamą ištiko epilepsijos priepuolis.

Epilepsijos priepuolis pasireiškia staigiu, savaiminiu sąmonės, motorikos, elgesio, emocijų, jutimo sutrikimu, nulemtu stiprios galvos smegenų žievės neuronų elektrinės iškrovos.

Tačiau jei priepuoliai pasireiškia traukuliais, jo metu žmogus gali stipriai susižeisti, todėl reikėtų šį tą žinoti, kad galėtumėte suteikti pagalbą.

Per ilgai užsitęsus gali mirti

Dėl stiprių traukulių gali plyšti raumenys, sausgyslės. Užsitęsus traukulių priepuoliui, pabrinksta galvos smegenys, pažeidžiami gyvybiniai centrai, žmogus gali mirti.

Epilepsinė būklė – tokia būklė, kai epilepsijos priepuolis užsitęsia, ar tarp dviejų ar daugiau priepuolių negrįžta sąmonė. Tokia būklė trunka ilgiau kaip 30 minučių. Ji pavojinga gyvybei.

Epilepsija pasireiškia kaip smegenų pažeidimų pasekmė, pavyzdžiui, po galvos traumų, dėl auglių, randų, susidariusių smegenyse po insulto, esant deguonies trūkumui, gimdymo arba nėštumo metu. Ją lemia aplinkos ir genetiniai veiksniai bei kitos neaiškios priežastys. Febriliniai traukuliai gali ištikti kūdikį, kuris stipriai karščiuoja.

Traukuliai gali būti didieji (išplitę visame kūne) ir mažieji (dažnai vienoje kūno vietoje ir sunkiau pastebimi).

Traukulių simptomai priklauso nuo to, iš kurios galvos smegenų žievės srities jie kyla. Traukuliai gali pasireikšti kūno dalių įsitempimu arba trūkčiojimu. Prasidėję veide, vienoje rankoje ar kojoje arba tos pačios pusės abiejose galūnėse, traukuliai gali išplisti į kitas kūno dalis.

Traukulių metu žmogus netenka sąmonės, visas kūnas įsitempia, po to pradeda trūkčioti, vėliau atsipalaiduoja. Įsitempimo metu neretai sukandamas liežuvis.

Jei priepuolis ištinka stovint ar sėdint, žmogus griūva ir gali stipriai susižaloti. Priepuolių trukmė labai įvairi. Smegenų veiklos sutrikimas po priepuolio palaipsniui praeina ir smegenų veikla vėl tampa normali. Epilepsijos priepuoliai labai iškankina ligonį, todėl jam reikia suteikti ramybę ir leisti gerai išsimiegoti.

Kaip atpažinti?

Epilepsijos priepuolio požymiai dažniausiai atsiranda tokia seka:

staigus riktelėjimas, sustingimas;

sąmonės sutrikimas;

akių žvilgsnis į viršų;

galva atsilošia atgal, liemuo išsiriečia lanku;

ritmiški raumenų traukuliai;

putos iš burnos;

veido pamėlynavimas;

garsus kvėpavimas;

vyzdžių išsiplėtimas;

nevalingas šlapinimasis, tuštinimasis;

miegas.

Mažųjų traukulių požymiai: kelias ar keliolika minučių žmogus nereaguoja į aplinką, nežymiai trūkčioja veidas, lūpos, vokai, nevalingai kramtoma, čepsima, pasibaigus traukuliams, jų neprisimenama.

Kaip padėti ligoniui?

Apsaugoti ligonį, kad nesusižeistų.

Nuraminti pasibaigus priepuoliui.

Pirmosios pagalbos veiksmai priepuolio metu

Pasistenkite krentantį žmogų prilaikyti, patraukite visus pavojingus daiktus, kad nesusižalotų.

Prisiminkite traukulių pradžios laiką.

Pasistenkite prilaikyti nukentėjusiojo galvą. Po galva padėkite minkštą daiktą. Tarp dantų nedėkite jokių kietų daiktų.

Saugokite, kad neužspringtų.

Atlaisvinkite drabužius.

Neslopinkite traukulių fizine jėga.

Priepuolio metu nieko neduokite gerti.

Nevežkite į ligoninę priepuolio metu.

Pasibaigus traukuliams, atverkite kvėpavimo takus ir patikrinkite kvėpavimą. Jei ligonis kvėpuoja, paguldykite į stabilią šoninę padėtį ir stebėkite gyvybines funkcijas: sąmonę, kvėpavimą, pulsą.

Jei ištinka mažieji traukuliai, padėkite žmogui ramiai atsisėsti, patraukite visus pavojingus aplink esančius daiktus, ramiai kalbinkite ir likite su juo, kol būklė taps visiškai normali.

Pateikiama ir vaizdo įrašą, kuriame vaizdžiai išvysite, ką reikia daryti, šalia esančiam užklupus epilepsijos priepuoliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.