Šie ženklai byloja, jog jau sergate liga, kuri negydoma baigiasi tragiškai

Cukriniu diabetu šiandien suserga vis daugiau žmonių, kai kurie ilgą laiką net nežino, jo jau serga šia liga ar turi vadinamąją priešdiabetinę būseną. Ne be reikalo ši liga kartais net vadinama „tyliuoju žudiku“. Laiku nediagnozuota ji gresia daugelio organų pažeidimu.

Viena sunkiausių cukrinio diabeto komplikacijų – diabetinė pėda.<br>123rf nuotr.
Viena sunkiausių cukrinio diabeto komplikacijų – diabetinė pėda.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-28 10:41, atnaujinta 2017-05-11 21:24

Cukrinis diabetas kyla dėl sutrikusio organizmo gebėjimo panaudoti gliukozę. Ši yra būtina kiekvienai ląstelei egzistuoti, tai ląstelių energijos šaltinis. Jos sumažėjimui ypač yra jautrios smegenys.

Tam, kad gliukozė galėtų patekti į ląstelės vidų, reikalingas kasos gaminamas hormonas insulinas. Jeigu jo gaminama nepakankamai arba visai negaminama, tuomet gliukozės kraujyje yra daug, tačiau ji negali patekti ląsteles ir šios žūva. O kai kraujyje yra labai daug gliukozės, tai savo ruožtu lemia kraujagyslių pakenkimus.

Taigi, jei pastaruoju metu jaučiate didesnį alkį, jus troškina, džiūsta burna, einate dažnai šlapintis, krenta svoris, jaučiate silpnumą ir nuovargį, kamuoja dažnos infekcijos, įskaitant pienligę, ilgai gyja įvairūs įbrėžimai, susilpnėjo regėjimas, kojomis „bėgioja skruzdelės“, jums būtina pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje!

Tai galima padaryti ir namuose, tačiau reikės įsigyti specialų aparatą. Sveiko žmogaus kraujyje gliukozės kiekis svyruoja maždaug nuo 4,1 iki 6,1 mmol/l (milimolių litre). Pastaraisiais metais viršutinė normos riba sumažinta iki 5,6 mmol/l.

Jei jūsų glikemija nevalgius ryte – daugiau nei 7 mmol/l, o, praėjus dviem valandoms po valgio, – daugiau nei 9 mmol/l, netvarka. Tiesa, nedarykite išvadų pamatavę sukraus kiekį kraujyje vieną kartą. Pakartokite tyrimą 3-4 kartus tuo pačiu laiku ir tik tada spręskite, ar cukraus kiekis kraujyje viršija nustatytas ribas. Geriausia, pasikonsultuokite su medikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.