Dažnai rausta skruostai? Gali būti, kad sergate rozacija

Kiekvienas iš mūsų esame susidūrę su paraudusiais skruostais ar visu veidu. Vieni išrausta susigėdę, kiti pasportavę. Visgi, yra dar viena grupė žmonių, kuriems veido raudonis niekuomet nepraeina. Toks nuolatinis išraudimas dar žinomas rozacijos vardu, pranešė prevention.com.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2016, 11:07 AM, atnaujinta May 11, 2017, 8:08 AM

Tačiau, kaip atskirti, ar veido paraudimas yra sukeltas rozacijos, ar, vis dėlto, kenčiate nuo kitos odos problemos? Žemiau aprašyti įvairūs simptomai, galintys padėti tiksliau nustatyti patiriamų simptomų priežastį.

Gali jaustis odos dilgčiojimas

Rozacija – lėtinis odos uždegimas, kuris pasireiškia keliais skirtingais būdais. Jis gali paveikti nosies ir skruostų sritį, pasireikšti išsiplėtusiais kapiliarais, spuogelius primenančiu raudonu bėrimu. Paprastai jį sunku išnaikinti ir, nepaisant visų pastangų, „spuogeliai“ vis tiek iškyla toje pačioje vietoje. Be to, rozacijos paveikta oda paprastai būna jautresnė prisilietimui, ją gali dilgčioti.

Sukelia lemia veiksniai

Nesvarbu, kaip jį mėgstate, aštrus maistas gali būti viena iš pagrindinių rozacijos atsiradimo priežasčių. Ją taip pat suaktyvina ir alkoholis (ypač raudonas vynas), mėgavimasis saulės spinduliais, karštas dušas ar vonia. Raudonio atsiradimui įtaką daro ir stresas, temperatūrų kaita. Aukšta kambario temperatūra, šaltas oras bei skverbiantis vėjas taip pat gali suaktyvinti šią odos problemą.

Genai taip pat daro įtaką

Jeigu žinote, kad vienas iš šeimos narių, pavyzdžiui, močiutė ar vienas iš tėvų, kenčia nuo rozacijos, nenustebkite pastebėję, kad ir jūsų skruostai ėmė rausti. Dermatologai yra įsitikinę, jog genai atlieka ypač svarbų vaidmenį, kadangi veido raudonis yra paveldimas.

Rozaciją lengva diagnozuoti

Nesvarbu, ar sergate rozacija, ar, vis dėlto, jūsų veidą tik išmušė raudonis, vizitas pas dermatologą jums padės išsiaiškinti, kas sukelia pakitusią skruostų spalvą. Gydytojai įvertins rizikos veiksnius, paveldimumą, saulės poveikio odai lygį ir nesunkiai nustatys diagnozę.

Egzistuoja keli gydymo būdai

Veido raudonis gali būti gydomas keliais būdais, todėl labai svarbu išsiaiškinti, kas jį sukelia. Jeigu paaiškėja, kad tai tam tikras maisto produktas ar alkoholis, jų tektų atsisakyti. Jeigu rozaciją suaktyvina temperatūrų pokyčiai ar atšiaurus vėjas, taip pat derėtų vengti pernelyg aukštos kambario temperatūros.

Nuo šalto oro odą pasaugoti pridengiant šaliku ar skara. Taip pat yra specialių kremų, geriamų antibiotikų, kurie palengvina rozacijos simptomus. Sunkesniais ligos atvejais gali būti skirtas gydymas lazeriu, cheminiu veido odos šveitimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.