Mama teigia autizmą vaikui išgydžiusi pati: atsisakė poros dalykų

Lietuvoje autizmo diagnostika vis dar pakankamai jauna. Remiantis 2014-ųjų ir 2015-ųjų metų Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje buvo užfiksuoti atitinkamai 417 ir 459 nauji raidos sutrikimo atvejai. Iš jų 111 bei 131 autizmu sergantys asmenys.

Autizmo atsiradimui įtaką daro ne tik genetika, bet ir aplinkos veiksniai.<br>Youtube.com momentinis kadras.
Autizmo atsiradimui įtaką daro ne tik genetika, bet ir aplinkos veiksniai.<br>Youtube.com momentinis kadras.
Autizmo atsiradimui įtaką daro ne tik genetika, bet ir aplinkos veiksniai.<br>123rf.com
Autizmo atsiradimui įtaką daro ne tik genetika, bet ir aplinkos veiksniai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

Oct 31, 2016, 5:33 AM, atnaujinta May 9, 2017, 9:48 PM

Deja, nors ir atrodo nedideli, šie skaičiai yra pakankamai aukšti, jog būtų galima sunerimti. Tokia sutrikimo atvejų augimo tendencija atsispindi ir visame pasaulyje. Pavyzdžiui, JAV per trisdešimt metų šie skaičiai išaugo nuo 1 atvejo iš 5000, iki 1 iš 68.

Tai tik įrodo, kad autizmas – toli gražu ne retas sutrikimas. Priešingai, jo atvejų išaugimą galima laikyti epideminiu. Masačusetso Technologijos instituto tyrėja Stephanie Seneff yra įsitikinusi, kad per artimiausius 10 metų šie skaičiai dar labiau išaugs.

Tokios žinios sukėlė paniką tarp tėvų ir paskatino įvairiausių mitų ir autizmo „gydymo“ būdų kūrimą. Populiariausi iš jų teigia, kad šį sutrikimą sukelia privalomi skiepai bei įvairūs maisto produktai.

Pastarosios idėjos šalininkė Tracy Catapano-Fox įsitikinusi, kad jos sūnų nuo autizmo išgydė beglitimė dieta. Jos istorija buvo aprašyta dailyhealthpost.com tinklalapyje.

Gydymą nusprendė perimti į savo rankas

Niekuomet nemaniusi, kad turės vystymosi sutrikimą turintį vaiką, Tracy su skausmu žiūrėjo į savo keturmetį sūnų, kai šis būdamas 4 metų amžiaus vis dar nekalbėjo. Ethanas taip pat negalėjo užmigti ir miegodavo vos po porą valandų per parą.

Nuliūdinta ateities, kuri laukė jos vaiko, Tracy nusprendė viską perimti į savo rankas. Atlikusi nuodugnią paiešką, ji atrado, kad kai kurie alternatyvios medicinos specialistai pataria nustoti vaiką maitinti pieno bei glitimo turinčiais produktais.

Nusprendusi, kad nebeturi, ko prarasti, moteris nustojo sūnų maitinti atitinkamais produktais. Didelei jos nuostabai, vos po trijų dienų Ethanas ėmė daugiau miegoti, tapo ramesnis.

Pasak Tracy, nuo tos akimirkos, kai pasikeitė sūnaus mityba, jis nebeturėjo anksčiau patiriamų problemų bei gana greitai pasivijo savo bendraamžius. Šiandien Ethanas ne tik lanko įprastą mokyklą, bet ir gauna puikius pažymius.

Taigi, kas iš tikrųjų sukelia autizmą?

Kaip jau minėta, autizmas – vystymosi sutrikimas, kuris yra studijuojamas jau apie 70 metų. Deja, jis ganėtinai paslaptingas, kadangi vis dar nėra aišku, dėl kokių priežasčių jis kyla. Yra daugybė teorijų bei hipotezių, tačiau aišku yra viena – autizmo atsiradimui ir vystymuisi įtakos turi tiek genai, tiek aplinkos veiksniai.

Pasaulio ekspertai ypatingą reikšmę suteikia pastariesiems. Jų teigimu, genetika taip greitai nesikeičia, kaip aplinka ir tik tokiu būdu būtų galima paaiškinti šio sutrikimo atvejų augimą.

Kai kurie tyrimai atskleidė, kad autizmu sergančių žmonių šlapime buvo didesnė nei įprasta norma glitimo bei pieno baltymų (peptidų). Panašūs tyrimų rezultatai atsispindėjo ir šizofrenija, nuolatiniu nuovargiu, celiakija (alergija glitimui) bei fibromialgija sergančių asmenų šlapime. Tai reiškia, kad minėti baltymai išvardintomis ligomis sergančių asmenų organizmuose yra nesuvirškinami.

Tiek glitimas, tiek peptidai smegenis veikia svaiginančiai, bei daro įtaką už elgseną, emocijas, kalbą bei jusles atsakingoms sritims. Pašalinus šiuos dirgiklius, smegenys ima funkcionuoti normaliai. Būtent tai įrodo ir Ethano pavyzdys.

Visa ko pagrindas yra tinkama mityba

Pasak natūropatinės mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės, autizmas yra vienas iš sutrikimų, kurių simptomus galima palengvinti suderinus mitybą. Ekspertė tikino, kad jis yra glaudžiai susijęs su maistu, kurį asmuo valgo.

„Tai, kad autizmas yra susijęs su mityba bei virškinimo sistema – jokia paslaptis. Smegenys su žarnynu yra sujungtos Klajokliniu nervu (lot. nervus vagus), todėl nenuostabu, kad tam tikri sutrikimai virškinimo sistemoje daro tiesioginę įtaką smegenų veiklai.

Tai taip pat gali lemti tokių sutrikimų kaip autizmas pasireiškimą. Glitimas bei pieno gaminiai yra kone didžiausią riziką keliantys maisto produktai, o žmonių, kurie jų netoleruoja, skaičius vis auga.

Esu susidūrusi su ne vienu autizmu sergančiu klientu. Be to, pastebėta, kad autizmu sergantys vaikai labai jautriai reaguoja tiek į pieno produktus, tiek į glitimą. Jų pavalgę jie patiria simptomų paūmėjimą“, – paaiškino natūropatijos specialistė.

Kitos hipotezės apie Autizmo spektro sutrikimų kilmę

Be mitybos subalansavimo yra patariama reguliariai atlikti organizmo valymą, vengti aplinkoje esančių chemikalų bei papildų vartojimo. Taip pat yra patariama naudoti ekologiškus produktus (tarp jų ir namų apyvokos reikmenis) tam, kad būtų išvengta pesticidų bei kitų chemikalų.

Kadangi ši liga nėra iki galo suprasta, egzistuoja begalė hipotezių, siūlančių įvairias autizmo kilmės priežastis. Populiariausios iš jų būtų šios:

1. Skiepai. Įvairūs tyrimai atskleidė, kad skiepai gali būti susiję su autizmo atsiradimu bei vystymųsi. Vis dėlto, egzistuoja daugybė studijų, kurios šį teiginį paneigė. Kalbant apie skiepus, kol kas aišku tik viena – tai veiksmingiausias daugelio ligų bei epidemijų sutramdymo būdas.

2. Aplinkoje esantys chemikalai. Įvairūs aplinkoje esantys chemikalai, pavyzdžiui, piktžolėms naikinti naudojamas glifosatas, yra laikomi šį vystymosi sutrikimą sukeliančiu veiksniu.

3. Apsinuodijimas sunkiaisiais metalais. Kai kuriuose tyrimuose teigiama, kad jūros gėrybėse bei žuvyje randamas gyvsidabris gali būti susijęs su neurologiniais sutrikimais.

4. Įvairūs vaistai. Tyrimai atskleidė, kad depresiją gydančius, seratonino išskyrimą skatinančius vaistus geriančios nėščiosios padidina riziką, jog jų vaikui ateityje pasireikš autizmas.

5. Elektromagnetinės bangos. 2013-aisias metais JAV leidinyje „Pathophysiology“ (liet. patofiziologija) buvo aprašytas tyrimas, kuriame nustatyta sąsaja tarp autizmo bei elektromagnetinių bangų. Šias bangas sukelia tokie įrenginiai kaip mobilieji telefonai.

Deja, sunku pasakyti, kurie iš šių teiginių yra 100 procentų teisingi, tačiau neįmanoma paneigti, jog valgome vis labiau chemiškai apdorotą maistą. Tuo tarpu, didėja ir sergančiųjų skaičius. Dėl šių priežasčių vis daugėja asmenų, kurie išvadas pasidaro patys ir, kaip ir Ethano motina, nedrastiškų veiksmų imasi savarankiškai arba kreipiasi į alternatyvius gydymosi būdus siūlančius specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste