Dovanos sergančiajam – jautresnė tema nei galėjote pagalvoti

Dovanų teikimas yra labai svarbus žmonių tarpusavio santykiams. Tą pripažįsta daugelis tyrėjų ir psichologų. Dovanojimo papročiai padeda išsaugoti ir sustiprinti ryšius, suartina. Tačiau ką daryti, jei artimas žmogus turi sveikatos problemų? Nusiminusiam, dėl sveikatos susirūpinusiam žmogui dovanos parinkimas gali tapti kur kas didesniu iššūkiu.

Nusiminusiam, dėl sveikatos susirūpinusiam žmogui dovanos parinkimas gali tapti kur kas didesniu iššūkiu.<br>123rf nuotr.
Nusiminusiam, dėl sveikatos susirūpinusiam žmogui dovanos parinkimas gali tapti kur kas didesniu iššūkiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-05 10:39, atnaujinta 2018-02-10 00:40

Štai dvidešimt metų nuo lėtinio nuovargio sindromo kentusi tinklaraštininkė Claire Wade. Savo tinklaraštyje ji yra aprašiusi, kaip jai buvo sudėtinga sergant išvynioti savo pačios dovanas ir ji dėl to jautėsi susigėdusi. Be to, nemalonius jausmus kėlė ir tai, kad žmonės jai dovanojo tai ko ji tuo metu negalėjo panaudoti.

Kokių dovanų vengti?

Todėl C.Wade sudarė sąrašą, kuriame pažymėjo, ką dovanoti ir ko ne sergančiam žmogui. 1. Nepirkite sergančiam žmogui dovanos, kur žmogus būtų priverstas kažkur eiti. Nebent 100 proc. žinote, kad žmogus tikrai norės ir galės tai padaryti. Tad dovanų kuponai, kuriuos išleisti galima tik konkrečioje parduotuvėje ne visuomet yra gera išeitis.

2. Pagalvokite, ar kvepiančios dovanos taip pat bus geriausias pasirinkimas. Kai kurie žmonės turi padidėjusį jautrumą kvapams, alergijų. Tad kvapnus rinkinys į vonią jums gali atrodyti fantastiškas, o ligotą žmogų nuo jo gali supykinti.

3. Dėl valgomų dovanų galioja ta pati taisyklė kaip ir dėl kvepiančių. Turite būti tikri, kad žmogus toleruoja dovanos turinį, nėra alergiškas. Juk tikrai nenorėtumėte, kad nuo jūsų dovanos kas nors atsidurtų ligoninėje.

4. Netinkamos ir trumpo galiojimo dovanos. Pavyzdžiui, dovanų kuponas, kurį reikia išnaudoti per mėnesį ar kažkas, ką būtina daryti tik tam tikromis dienomis. Dovanos turi būti lanksčios, kad galėtų prisiderinti prie žmogaus sveikatos būklės ir tų dienų, kai jis jausis geriau.

5. Jei žmogus rimtai serga, reikėtų vengti dovana priminti jam, koks jis buvo laimingas iki tol kol nesirgo. Tad įrėminti judviejų nuotrauką iš atostogų, kai jis dar nesirgo, ne visuomet bus pati geriausia mintis.

Ką C.Wade pataria dovanoti ligotiems asmenims?

1. Paprasčiausiai paklauskite, ko jie nori. Ši taisyklė labai paprasta, bet tuomet niekada neprašausite. Nebūtina gadinti staigmenos, gi yra daugybė būdų, kaip galima paklausti nepareiškiant, jog būtent tai ir dovanosite. Pavyzdžiui, jei draugas serga alergija: „Turiu alergija sergančią kolegę, gal patartum, ką jai galėčiau padovanoti?“ Arba pabandykite išprovokuoti diskusiją apie geriausias ir blogiausias gautas dovanas.

2. Patikrinkite to žmogaus socialinius tinklus. Ten galite pamatyti idėjų, kas galėtų praversti ligotam artimajam.

3. Dovanų kuponai, kuriuos galima panaudoti ir internetu. Puiki atsvara, jei žmogus negalės ar nenorės kažkur eiti. Išsirinks dovaną, kokios nori ir ji bus pristatyta tiesiai į namus.

4. Gera dovana bus ir gražus vaizdas prieš akis. Jei žmogus daug laiko praleidžia lovoje, prieš akis pakabintas gražus paveikslas ar kitas daiktas, kuris pakeis kambario aplinką, nuramins, suteiks gerų emocijų. Tiesa, nuotraukų variantą jau aptarėme, tad geriau rinktis kažką neutralaus.

5. Lovoje gulinčiam žmogui gera dovana bus ir priemonės kažkokiam užsiėmimui, ką galėtų daryti sėdėdami. Galbūt tai gali būti rankdarbių dėžutė, galvosūkių knyga ar pan.

Štai tokius patarimus davė ilgą laiką dėl lėtinio nuovargio lovoje praleidusi moteris.

Ką apie dovanas sergantiesiems sako psichologai?

Psichologė ir psichoterapeutė Rita Zykienė teigia, kad iš tiesų yra keli punktai, kuri itin svarbūs dovanojant dovanas sergantiesiems. Dovanų tema, tokiais atvejais, yra itin jautri.

1. Neakcentuokime ligos. Matykime žmoguje žmogų, o ne ligonį. Prisiminkime, ką jis mėgsta, kuo domisi, dėl ko džiaugiasi, kokia veikla užsiima.

2. Jeigu dėl ligos jau yra visiškai nedarbingas, laiką leidžia namuose ar gydymo, slaugos įstaigoje, gali būti labai apribotas ir finansiškai. Gali būti, kad svarbesnė dovana jam būtų mėgstamas maistas ar buities reikmenys, drabužiai.

3. Tiek sveiko, tiek sergančio žmogaus reikia klausti, ko jis norėtų. Jeigu vaikai rašo laiškus Kalėdų seneliui su savo svajonėmis, tai sergančių suaugusiųjų norai ir svajonės yra taip pat svarbūs ir gali keistis. Nemanykime, kad daug metų pažįstame žmogų ir žinome, ko jam reikia.

4. Sergantis žmogus ne tik apribotas finansiškai, bet ir dažnai yra pamirštamas draugų, giminaičių ir gali jaustis tarsi būtų gyvas palaidotas, niekam nebereikalingas. Kad jis kuo ilgiau gyventų ir kad sveikata būtų geresnė, jam gyvybiškai reikia kontaktų su kitais žmonėmis. Jis laukia ne tiek dovanų, kiek gyvo susitikimo arba pokalbio telefonu, pabendravimo.

5. Jeigu sergantis žmogus tikrai yra visapusiškai materialiai turtingas, ir atkakliai teigia, kad nieko jam nereikia, galima pajuokauti, kad, galbūt jam nieko nereikia, tačiau mums reikia… Mums reikia dovanoti, nes jaučiamės laimingesni dovanodami. Prie universalių dovanų priskiriama tam tikri maisto produktai: medus, riešutų, šokoladinių gaminių, vaisių rinkiniai, arbata, kava ir pan., šiltos vilnonės kojinės, pirštinės, šaliai, skaros.

Jeigu žinome sergančiojo hobį – gali būti atitinkama knyga, mėgstamos muzikos įrašai, laikraščio ar žurnalo prenumerata, įvairūs kalendoriai ir t.t. Maisto produktus labiau tinka dovanoti artimam žmogui, kurio pomėgius, sveikatos galimybes žinome.

6. Kartais vaikai, anūkai dovanoja tėvams, seneliams kelialapį į gydymo/reabilitacijos įstaigą. Įvairiose Lietuvos gydymo/reabilitacijos įstaigose galima nusipirkti gydymo, sveikatinimo paslaugas su apgyvendinimu, maitinimu. Tačiau reikia žinoti, kad galbūt sveikam jaunam žmogui trys paros šioje įstaigoje sugrąžina gyvybingumą, tačiau sergančiam tos trys ar penkios paros gali būti papildomas stresas.

eikalingas ilgesnis laikas pabūti gydymo/reabilitacijos įstaigoje, kad sergantis žmogus sustiprėtų, atsigautų. Todėl tokios rimtos brangios dovanos turėtų būti aptariamos, planuojamos su ligoniu, kad nesukeltų daugiau streso, negu džiaugsmo ir naudos.

7. Svarbu yra ne tik ką dovanojame, bet ir kaip dovanojame. Jokiais pinigais nepamatuosime jausmų, nuotaikos su kuria dovanojame. Kartais didžiausia nepamirštama dovana yra rankos paspaudimas, geras žodis, apkabinimas.

Vienoje konferencijoje, kurioje skaičiau pranešimą, po pranešimo buvo kavos pertraukėlė. Išėjusi iš salės pamačiau, kad konferencijos dalyviai, kolegos neina prie kavos aparatų ir vaišių, o rikiuojasi į eilutę, kad padėkotų man žodžiais ir rankos paspaudimu už jiems patikusį pranešimą. Ši netikėta dėkingumo ir pagarbos dovana man liks labiausiai įsimintina gyvenime, įkvepianti, padrąsinanti sudėtingais gyvenimo momentais.

8. Pamąstykime, ką galime padovanoti ir sergantiems, ir sveikiems šalia materialių dovanų – nematerialaus: žodį, maldą, palinkėjimą, prisiminimą. Sergantis žmogus taip pat nori dovanoti. Jo dovana gali būti patarimas, malda už Jus, jo žodžiai ir laikysena artėjančios mirties akivaizdoje.

O jei ligonis yra veiklus, gali kažką sukurti, sukonstruoti, dirbti, realizuoti save, jo dovana tampa kaip relikvija. Nuoširdžiai priimkime įvairias dovanas. Keisdamiesi įvairiomis dovanomis mes „išeiname“ iš savęs, iš savo kiauto, savo egocentrizmo, sustipriname vieni kitų sveikatą, gyvybingumą, tampame dvasingesni…

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su vaistinių tinklu „Eurovaistinė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.