Vilnietis, bandęs „pravaikščioti“ gripą, suluošino savo gyvenimą

Vilnietis Rimvydas Vekerotas (48 m.) niekam nelinkėtų, net savo didžiausiam priešui, patirti tai, kas yra širdies nepakankamumas. Dėl šios priežasties jam prieš dešimt metų buvo persodinta donoro širdis. Vilnietis juokavo, kad kaip gyvas eksponatas keliauja iš vienos konferencijos į kitą, tačiau jo patirtis yra daug kuo pamokanti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2016-12-08 07:22, atnaujinta 2018-02-09 23:57

Jei ne gripas, vyras gal niekada nežinotų, kurioje pusėje plaka širdis. 2000 metais jis susirgo gripu. Nors dažnai laužė kaulus ir buvo silpna, bet jis galvojo, kad tai savaime praeis.

Ši infekcija buvo tuo ypatinga, kad jis nekarščiavo. Blogai jausdamasis vyras stengėsi „pravaikščioti“ gripą. Tačiau gripo virusas buvo stipresnis.

Jis taip nualino širdį, kad gydytojai ėmė kalbėti – be širdies persodinimo nieko nebus.

Tuo metu R.Vekeroto žmona laukėsi, palatoje turėdamas įsčiose esančio vaisiaus ultragarso nuotrauką jis guodė save, kad privalo sulaukti sūnaus gimimo ir išsiversti be sudėtingos operacijos.

„Praleidau pirmą pasiūlymą gultis ant operacinio stalo, nes bijojau, kad galiu nepamatyti savo sūnaus“, – prisipažino vilnietis. Vėliau jam devynis mėnesius buvo pajungta dirbtinė širdis ir pradėtas ieškoti tinkamas donoras.

„Tada ant rankų palaikiau savo sūnų ir supratau, kad turiu pasiryžti širdies persodinimui, nes noriu jį užauginti“, – pasakojo R.Vekerotas.

Dabar jis nesiskundžia gyvenimu, turi darbą, ir gydytojus vadina savo gelbėtojais.

Para su deguonies kauke privertė susimąstyti

Po transplantacijos operacijos vyras tarsi prisikėlė antram gyvenimų – pasikeitė jo įpročiai, nors prieš tai net 16 metų rūkė, jis ėmė daug sportuoti.

Tačiau atsikratyti įpročio rūkyti vyras sugebėjo tik tada, kai pateko į reanimacijos skyrių. Kai vyro plaučiuose ėmė kauptis skysčių, jam buvo uždėta deguonies kaukė.

Praleidęs parą su ta kauke vyras nebeieškojo cigaretės. Kai buvo perkeltas į kitą ligoninę, jis susimąstė – gal verta mesti rūkyti.

Kad būtų lengviau, vyras valgydavo daug saldainių. Taip praėjo metai be dūmo. Tačiau naktimis jam atgydavo vaizdai, kad vis dar traukia vieną po kitos cigaretę. Tokie sapnai vyro neapleido net trejus metus.

Dabar cigaretės kvapas R.Vekerotui kelia šleikštulį, nes tai bjauru.

Nusilpsta širdies raumuo

Širdies nepakankamumas liga, kuri gali atsėlinti pamažu, todėl labai svarbu jos nepražiopsoti. Vienas iš penkių žmonių, sulaukusių 40-ojo gimtadienio, gali susirgti šia liga. Tai neišgydoma ir labai alinanti lėtinė liga, nes širdis nesugeba atlikti siurblio funkcijos – prisipildyti ir išstumti kraujo.

Jei vidutinio amžiaus žmogus staiga pajuto, kad kažkas negerai, nesinori nieko daryti, jis neturi galvoti, kad tai savaime praeis.

„Moterys turi ypač susirūpinti savo vyrų sveikata, jei jie nenori imtis kokio nors fizinio darbo, netgi nukasti sniego“, – priminė Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių klinikos vedėjas profesorius Aleksandras Laucevičius.

Kenkia net didelės ambicijos

Širdis jautriai reaguoja net į emocijas, jai kenkia tiek begalinis džiaugsmas, tiek didelis nusivylimas, todėl emocingi žmonės labiau alina savo širdį nei santūrūs ir drovūs.

Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje, kardiologai pastebėjo lūžio momentą, kai širdies ir kraujagyslių ligos ėmė plisti kaip epidemija.

Sovietiniais laikais žmonės daug nesitikėjo iš gyvenimo, nes buvo atskirti nuo pasaulio geležine uždanga, jie nežinojo, kas yra konkurencija, neturėjo ambicingų planų, nes nebuvo didelių galimybių.

„Kai atsivėrė durys į pasaulį, atsirado ekonominės krizės, kurias lydėjo sekinantis darbas, nepasitikėjimo savimi kompleksai. Jei žmogus netausoja savęs, nemoka ilsėtis, tampa darboholiku, tai kerta ir širdžiai“, – pasakojo profesorius.

Svarbu tinkamai reguliuoti kraujospūdį

Yra daug įvairių būdų, kaip išvengti širdies nepakankamumui arba užbėgti šiai ligai už akių.

Tokį apsauginį vaidmenį atlieka hipertenzijos gydymas. Jei padidėjęs kraujospūdis nebus laiku koreguojamas, tai sukels širdies nepakankamumą.

Ultragarso diagnostikos tyrimai padeda atskleisti šios ligos pirmuosius požymius, nors žmogus gali nieko nejausti.

„Mes turime viską daryti, kad būtų tinkamai koreguojamas kraujospūdis.

Ką rodo biologinis kraujagyslių amžius?

Siekdami prevencijos tikslų, Lietuvos kardiologai vieni pirmųjų Europoje ėmė tirti kraujagysles, vertinti jų standumą ir ankstyvą senėjimą.

Yra metodų, padedančių aptikti kraujagyslių pakitimus, kol dar nėra susiaurėjęs jų spindis, nėra kraujagyslių užsikimšimo.

Yra keli vadinamieji auksinio standarto metodai, pavyzdžiui, įmanoma išmatuoti pulsinės bangos greitį, Lietuvoje šis metodas plačiai taikomas.

Pastaruoju metu pasaulyje susidomėjimas biologiniu kraujagyslių amžiumi tiek padidėjo, kad specialistai ėmė kalbėti apie tam tikrą psichozę.

Kiekviena medicinos įrangos bendrovė stengiasi pagaminti tokį prietaisą, kuris nustatytų biologinį kraujagyslių amžių.

Specialistai dažniausiai vartoja dvi sąvokas – paciento biologinis ir jo kraujagyslių amžius.

Pavyzdžiui, pasas gali rodyti, kad žmogui yra 50 metų, bet atlikus tyrimą paaiškėja, kad jo kraujagyslės yra bent penkeriais metais senesnės. Taip gali būti, jei viršutinė kraujospūdžio riba siekia 140 mm Hg, apatinė – taip pat šiek tiek didesnė nei 80 mm Hg, puslas – 63 dūžiai, o pulsinės bangos greitis – vidutinis.

Gali būti ir priešingai, pavyzdžiui, šešiasdešimtmetis pacientas, kurio normalus kraujospūdis, jis neturi antsvorio ir nerūko, tikėtina turės „jaunesnes“ kraujagysles.

Tačiau keturiasdešimtmečio asmens, kurio cholesterolio kiekis, arterinis kraujospūdis yra padidėję ir jis toliau rūko, kraujagyslių amžius gali prilygti šešiasdešimtmečio žmogaus kraujagyslėms.

Yra sukurta įvairių kardiologinių metodų, šį rodiklį stengiamasi nustatyti taip pat pagal gliukozės apykaitos produktus, pagal kraujo klampumą, kraujo tekėjimo greitį ir panašiai.

Profesorius A.Laucevičius įsitikinęs, kad ateityje bus sukurta išmaniųjų įrenginių, kai ne tik medikai, bet ir patys žmonės galės nustatyti savo kraujagyslių amžių.

„Tokių priemonių galėtų būti visuose sporto klubuose. Tokia ateitis mūsų laukia, nes tai padeda išvengti širdies nepakankamumo“, – įsitikinęs garsus Lietuvos kardiologas.

Būtinas specifinis kraujo tyrimas

Remiantis naujausiomis Europos ir JAV kardiologų rekomendacijomis, įvairiems širdies nepakankamumo diagnostikos tyrimams yra svarbus žymuo – specifinis kraujo tyrimas.

„Keli išleisti eurai tokiam tyrimui, padeda sutaupyti daug lėšų, kurios išleidžiamos gydant žmogų ligoninėje, o kartais – netgi persodinant donoro širdį“, – priminė profesorius A.Laucevičius.

Širdies nepakankamumą nustato šeimos gydytojai, nes į jų kabinetus patenka žmonės, kurie skundžiasi dusuliu, oro trūkumu, lėtiniu nuovargiu, galūnių tinimu. Tik vėliau šie pacientai nukreipiami pas kardiologus.

Europos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo asociacijos valdybos narė profesorė Jelena Čelutkienė įsitikinusi, kad būtų puiku, jei pirminėje grandyje šeimos gydytojai galėtų atlikti specifinį kraujo tyrimą.

Jis padėtų nustatyti, koks yra natriuretinio peptido (BNP ar NT-proBNP) kiekis kraujyje.

Jei kraujyje randamas didesnis šios medžiagos kiekis (ją išskiria pertemptos širdies ląstelės), tai rodo, kad tiriamasis serga širdies nepakankamumu.

Šios specifinės aktyvios medžiagos didėja organizme, kai širdis patiria perkrovą ir silpsta. Toks specifinis kraujo tyrimas padeda nustatyti tiek ūminį, tiek lėtinį širdies nepakankamumą.

Didžiojoje Britanijoje yra patvirtintas šio žymens taikymas šeimos gydytojo klinikoje. Airija taip pat eina šiuo keliu, nes tai garantuoja ankstyvąją širdies nepakankamumo diagnostiką.

Jei pacientas delsia ir liga nustatoma pusmečiu vėliau, smarkiai padidėja pavojus – išsivystys toks širdies nepakankamumas, kad žmogus tuoj pat atsidurs ligoninėje.

Lietuvoje toks laboratorinis tyrimas kainuoja 9-20 eurų. Būtų puiku, jei šis tyrimas būtų prieinamas visiems, bet yra tokių išsilavinusių žmonių, kurie sutinka patys mokėti.

Simptomų atmintinė pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu

Kritiniai simptomai

Kvieskite greitąją medicinos pagalbą, jeigu atsiranda tokių simptomų kaip:

skausmas už krūtinkaulio yra užsitęsęs ir nepraeina nuo nitroglicerino,

sunkus užsitęsęs dusulys,

alpimas

Itin svarbūs simptomai

Nedelsiant informuokite savo gydytoją ar slaugytoją, jeigu pasireiškė tokie simptomai kaip:

sustiprėjęs dusulys negu įprasta, sumažėjęs fizinio krūvio toleravimas

dusulys, priverčiantis atsibusti naktį,

prireikia papildomų pagalvių geresniam miegui,

dažnas širdies pulsas ar sutrikęs širdies ritmas.

Ankstyvieji širdies nepakankamumo simptomai

Praneškite savo gydytojui ar slaugytojui, jeigu atsirado tokių simptomų kaip:

greitas svorio padidėjimas ( daugiau kaip 2 kg per 3 dienas);

didėjantis tinimas ar pilvo skausmas,

didėjantis kojų ir kulkšnių tinimas,

galvos svaigias, blogas apetitas, pykinimas,

didėjantis nuovargis,

stiprėjantis kosulys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.