Rašymas kita ranka lemia kelias rimtas sveikatos problemas

Aristotelis, Leonardas da Vinčis, Opra, Paulas McCartney, Justinas Bieberis, Billas Clintonas, Barackas Obama bei daugybė kitų garsių žmonių turi juos vienijantį, tačiau pakankamai išskirtinį bruožą, tai – kairiarankystė. Vos 10 proc. žmonių gali pasigirti šia ypatybe, rašo prevention.com.

Net 40 proc. šizofrenija sergančių asmenų yra kairiarankiai.<br>123rf.com
Net 40 proc. šizofrenija sergančių asmenų yra kairiarankiai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2016, 8:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:21 PM

Visgi, mokslininkai tikina, kad netrūksta ir su kairiarankyste susijusių sveikatos problemų. Tačiau, tėvams patariama pernelyg nesijaudinti, kadangi polinkis į šiuos sutrikimus yra toks menkas, kad rūpesčių tikrai neturėtų sukelti.

1. Psichikos ligos

Pastebėta, kad šizofrenijos spektro ligomis sergantys asmenys yra labiau linkę būti kairiarankiai nei kitomis psichikos ligomis besiskundžiantys žmonės. Šizofrenijos sergančiųjų tarpe net 40 proc. pacientų kairioji ranka yra dominuojanti. Visgi, verta pabrėžti, kad tai, jog vaikas yra kairiarankis jo nepasmerkia sirgti panašiomis ligomis.

2. Krūties vėžys

Pasak 2007-aisiais metais atlikto tyrimo, pomenopauzinės kairiarankės moterys patiria didesnę riziką susirgti krūties vėžiu nei jų bendraamžės dešiniarankės. Visgi, verta pabrėžti, kad geriausia šios ligos prevencija – genetiniai, bei reguliarūs kraujo tyrimai. Ypatingų atsargumo priemonių reikėtų imtis jeigu šeimoje yra buvę krūties vėžio atvejų.

3. Išsėtinė sklerozė

Harvarde atlitko tyrimo metu paaiškėjo, kad kairiarankės moterys yra net 62 proc. labiausiai linkusios susirgti išsėtine skleroze nei tos, kurių dominuojanti ranka buvo dešinė.

4. Miego sutrikimai

Kairiarankiai asmenys patiria didesnę riziką kentėti nuo miego sutrikimo, kurio metu periodiškai savaime juda galūnės. Miego klinikoje atlikus išsamų tyrimą pastebėta, kad net 94 proc. kairiarankių patyrė šiuos savaiminius galūnių trūkčiojimus abiejose kūno pūsėse. Tai net 35 proc. daugiau nei dešiniarankių tyrime dalyvavusių asmenų.

5. Atletinis pranašumas

Kairiarankiai neretai turi atletinį pranašumą teniso, bokso bei beisbolo sporto šakose. Taip yra todėl, kad dešiniarankiai itin retai yra treniruojami apsiginti nuo kairiarankio priešininko. Tai suteikia galimybę išmušti varžovą iš vėžių bei nesunkiai laimėti kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.