Užšaldykite citriną ir vartokite kasdien. Tai gali apsaugoti net nuo blogiausio

Spaudoje pasirodo vis daugiau straipsnių apie tai, kad vaisiai turi savybių gydyti ligas. Tarp šių vaisių ypač pasižymi citrinos, kurių gydomosios galios neva pajėgios įveikti ir vėžį. Deja, nors šiame teiginyje yra tiesos, aklai juo pasitikėti negalima, rašė hope4cancer.com.

Pasak mokslininkų, nors yra atliktas ne vienas tyrimas, įrodantis citrinų savybę kovoti su vėžiniais susirgimais, kol kas nėra aišku, kiek jos pajėgios kovoti su atskirais šios ligos tipais.<br>123rf nuotr.
Pasak mokslininkų, nors yra atliktas ne vienas tyrimas, įrodantis citrinų savybę kovoti su vėžiniais susirgimais, kol kas nėra aišku, kiek jos pajėgios kovoti su atskirais šios ligos tipais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 3:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:21 PM

Gydomosios citrinų savybės

Pasak mokslininkų, nors yra atliktas ne vienas tyrimas, įrodantis citrinų savybę kovoti su vėžiniais susirgimais, kol kas nėra aišku, kiek jos pajėgios kovoti su atskirais šios ligos tipais.

Taip yra dėl šiame vaisiuje esančio didelio vitamino C kiekio, kuris kartais yra naudojamas kaip alternatyviam vėžio gydymui. Be to, naudingų medžiagų gausu ir citrinų žievelėje, kuri gali būti panaudojama toksinų valymui iš organizmo.

Įvairiose studijose buvo nurodyta, kad citrinų ekstraktas naikina kenksmingas ląsteles neliesdamas sveikų. Mokslininkai ginčijasi, kad šio ekstrakto panaudojimas gali būti ne tik veiksmingesnis nei chemoterapija, bet ir mažiau kenksmingas žmogaus organizmui.

Teigiama, kad citrinos kovoja su krūties, žarnyno ir plaučių vėžiu. Jų nauda pripažįstama todėl, kad šis vaisius turi anti-bakterinių ir anti-virusinių savybių. Jis taipogi gelbėja virškinimo metu, gali būto panaudotas gydant aknę, iš organizmo varant parazitus. Citrinos taip pat turi depresiją palengvinančių savybių, padeda kovoti su stresu bei nerimu.

Deja, reikėtų būti atsargiems ir nepasitikėti tokiais teiginiais, kaip „citrinos yra 10,000 kartų veiksmingesnės negu chemoterapija“. Mokslininkai tikina, kad jei tuo atveju tai ir būtų tiesa, taip būtų tik todėl, kad būtent tam žmogui chemoterapija iš viso nepadėjo, tačiau kol kas tai yra išimtis, kurios tikrumas taip pat dar turėtų būti įrodytas.

Kol kas yra aišku, kad citrinose bei kituose citrusiniuose vaisiuose gausu flavonoidų bei limonoidų, kurių efektyvumas kovojant su krūties vėžiu bei kitomis šios ligos formomis buvo įrodytas tik laboratorijose bandymų su gyvūnais bei vėžio pažeistais krūties audiniais metu.

Europoje buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo aiškinamasi kaip 150 gramų citrusinių vaisių keturis ar daugiau kartų per savaitę paveikė riziką susirgti šia liga. Išsiaiškinta, kad gausus citrusinių vaisių vartojimas ženkliai sumažino tikimybę susirgti įvairiais šios ligos tipais, išskyrus krūties vėžį. Vėliau toks pats tyrimas atliktas JAV parodė, kad citrusiniai vaisiai užkerta kelią ir krūties vėžiui, jeigu anksčiau nebuvo atlikta pakeičiamoji hormonų terapija.

Tolimesni tyrimai atskleidė, kad minimalus kiekis, kurį asmuo turėtų suvalgyti, jog galėtų tikėtis gero rezultato, turėtų būti apie 75 gramus per dieną. Taip pat, svarbu pabrėžti, kad citrusinius vaisius reikėtų valgyti kartu su žievele bei sėklomis. Tam labai svarbu gerai juos nuplauti bei itin gerai sukramtyti.

Kaip įtraukti citriną į kasdienį vartojimą

Citrinas iš tiesų labai paprasta panaudoti gaminant begalę patiekalų. Blogiausiu atveju, visuomet galima jomis pagardinti geriamą vandenį. Tai užtikrintų, kad Jūsų organizmas gauna pakankamą vitamino C kiekį. Visgi, citrinų žievelė turi daug daugiau svarbių vitaminų nei jos minkštimas, todėl derėtų pasidomėti, kaip tinkamai ją paruošti.

Vienas lengviausių būdų citrinos žieveles įtraukti į mitybą, turbūt, yra jų užšaldymas. Gerai nuplovę ir nulupę vaisius, žieveles sudėkite į dėžutę ir įdėkite į šaldiklį. Prireikus norimą kiekį išsitraukite. Jas galite tiesiog kramsnoti arba smulkiai supjaustę pagardinti salotas, desertus.

Citrinas taip pat galima užšaldyti kubeliais, tačiau tam reikėtų maisto smulkintuvo. Pirmiausia, į smulkintuvą sudėkite kelias citrinas su žievelėmis. Galite įpilti šiek tiek vandens, tai palengvins smulkinimą. Tuomet įjunkite smulkintuvą ir palaukite kol gausite vientisą masę.

Išdėliokite ją į ledukams daryti skirtus kubelius ir kiškite į šaldymo kamerą. Šiuos kubelius galite panaudoti atšaldydami sultis, gamindami kokteilius ar pagardindami vandenį.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.