Rekomenduoja kuo anksčiau paragauti to, nuo ko vėliau galima numirti

Nors anksčiau buvo vengiama vaikams duoti produktų, kuriuose yra riešutų, mokslininkai nustatė, kad, iš tikrųjų, vaikai turėtų juos valgyti jau nuo 4 mėnesių amžiaus. Pasirodo, ankstyvas supažindinimas su riešutais juos gali apsaugoti nuo vėliau pasireikšiančių alergijų, rašė dailyhealthpost.co.uk.

Todėl JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrėjai įspėjo, kad ankstyvas vaikų supažindinimas su alergenais gali smarkiai sumažinti vėliau pasirodysiančių alergijų skaičių.<br>123rf.com
Todėl JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrėjai įspėjo, kad ankstyvas vaikų supažindinimas su alergenais gali smarkiai sumažinti vėliau pasirodysiančių alergijų skaičių.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 7:55 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:42 AM

Daugelis tėvų laukia bent 12 mėnesių ir tik tuomet vaikams ima duoti riešutų. Tai sukelia didesnę anafilaksinio šoko riziką. Todėl JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrėjai įspėjo, kad ankstyvas vaikų supažindinimas su alergenais gali smarkiai sumažinti vėliau pasirodysiančių alergijų skaičių.

Amerikos Alergijos akademijos, Astmos ir imunologijos asociacijos bei Nacionalinio sveikatos instituto narys gydytojas Matthew Greenhawt teigė, kad mokslininkai pagaliau priartėjo prie alergijos riešutams, o ypač žemės riešutams, problemos sprendimo.

Kūdikiai yra didžiausia rizikos grupė, kadangi alergijos atveju jiems gali pasireikšti itin stiprios formos egzema. Jie taip pat linkę į alergiją kiaušiniams, todėl jeigu tėvai pastebi, kad jų vaiko organizmas jautriai reaguoja į įvairius maisto produktus, jam pasireiškia alergijos, tėvai turėtų elgtis atsargiau. Geriausia būtų, jeigu tokie vaikai su naujais produktais būtų supažindinami gydytojo kabinete.

Kiti vaikai su žemės riešutais gali būti supažindinami tuo pačiu būdu kaip ir su avižomis ar trintais žirniais. Žinoma, nereikėtų vaikui duoti riešuto ar šaukšto riešutų sviesto, kadangi tai gali sukelti springimą. Geriausia riešutus būtų sutrinti ir sumaišyti su vandeniu tam, kad gautumėte skystą, lengvai nuryjamą masę.

Pasak Nacionalinio sveikatos instituto Alergijų ir užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėjas gydytojas Anthony Fauci teigė, kad šis atradimas yra didelis žingsnis į priekį.

„Tai labai svarbus žingsnis į priekį. Pastebėta, kad jautrumą alergenams pradėjus mažinti itin jauname amžiuje, sulaukiame puikių rezultatų“, – sakė jis.

Atsižvelgdami į atradimus, medikai pasiūlė naujas rekomendacijas:

1.   Prieš paragaudami riešutų visi kūdikiai privalo būti supažindinti su kitu kietu maistu.

2.   Visi didelės rizikos grupei priklausantys vaikai turėtų būti supažindinami su riešutais 4 – 6 mėnesių amžiaus po to, kai su tuo sutinka jų gydytojas. Yra būtina, kad tėvai arba medikas prižiūrėtų kūdikio reakciją į alergeną ir suteiktų pagalbą, jeigu jos prireiktų.

3.   Vidutinės rizikos grupei priklausantys kūdikiai su riešutais turėtų būti supažindinami būdami 6 mėnesių amžiaus. Šiai grupei priklauso vaikai, kurie serga egzema, tačiau ji gali būti nesunkiai kontroliuojama specialiais kremais.

4.   Rizikos grupėms nepriklausantys vaikai gali būti supažindinami su riešutais maždaug 6 mėnesių amžiaus.

5.   Tam, kad padidėtų tolerancija riešutuose esantiems alergenams, kūdikiui jų turi būti duodama maždaug tris kartus per savaitę.

Rekomendacijų naudą įrodo ir 2015-aisiais metais atliktas tyrimas, kurio metu buvo tiriami 600 kūdikių. Vienai grupei buvo duodami riešutų produktai, kitiems – ne.

Pastebėta, kad toje grupėje, kuriai riešutai buvo duodami nuo itin ankstyvo amžiaus, sulaukę 5 metų amžiaus vos 2 procentai iš jų sirgo alergija. Tiems, kurie priklausė padidėjusios rizikos grupei, alergija pasireiškė vos 11 proc. Grupėje, kurioje riešutai buvo nevalgomi, alergija išsivystė atitinkamai 14 ir 35 procentams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.