Daugelis nuo pavojingų virusų gydosi netinkamai: kelios klaidos gali kainuoti gyvybę

Į lovą guldo peršalimas ar gripas, o jūs ketinate stiklinėmis gerti karštą pieną, gėrimus nuo peršalimo, šaukštais valgyti medų, kaitinti kojas ir toliau eiti į darbą? Deja, turime jums pranešti, kad šitaip nepagysite. Greičiau tik sužalosite organizmą, o pasekmės gali būti itin skaudžios!

Į lovą guldo peršalimas ar gripas, o jūs ketinate stiklinėmis gerti karštą pieną, gėrimus nuo peršalimo, šaukštais valgyti medų, kaitinti kojas ir toliau eiti į darbą? Deja, turime jums pranešti, kad šitaip nepagysite.<br>123rf nuotr.
Į lovą guldo peršalimas ar gripas, o jūs ketinate stiklinėmis gerti karštą pieną, gėrimus nuo peršalimo, šaukštais valgyti medų, kaitinti kojas ir toliau eiti į darbą? Deja, turime jums pranešti, kad šitaip nepagysite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-16 08:16, atnaujinta 2017-04-12 03:40

Gripas – sunki liga, įprastai ja persirgti trunka apie dvi savaites. Būdingiausi simptomai: aukšta temperatūra, šaltkrėtis, pykinimas, raumenų skausmas.

Deja, gripas neretai supainiojamas su kvėpavimo takų infekcija, kuri pasireiškia kosuliu, nedidele temperatūra, sloga.

Tad gretimoje vaistinėje nusipirkę kokių miltelių ir dieną pagulėję lovoje, kitą jau skubame į darbą. Deja, darome didelę klaidą.

Dėl to portalo lrytas.lt skaitytojus yra perspėjęs ir infektologas, profesorius Alvydas Laiškonis. Pasak jo, gripo komplikacijos gali baigtis net mirtimi arba gerokai paveikti gyvenimą bei sveikatą.

„Dažniausia ankstyvoji komplikacija – plaučių uždegimas, kurį gali sukelti ir pneumokokai, o iš vėlyvųjų dažniausiai pasitaiko širdies ir inkstų pakenkimų.

Širdies raumens uždegimas arba miokarditas dažniausiai užklumpa jaunus ir stiprius žmones. Taip nutinka todėl, kad jie stengiasi pervaikščioti gripą. Tie žmonės, kurie neguli, vaikšto karščiuodami, intoksikuoja savo kūną, dėl to labiausiai kenčia širdis. Kartais turime tokių komplikacijų, kad tenka širdį net persodinti. Greičiausiai gripas plinta ugdymo įstaigose, viešajame transporte, masinio susibūrimo vietose“, – ne kartą yra perspėjęs profesorius.

Temperatūrą muša per anksti

Viena dažniausiai paplitusių klaidų, gydantis peršalimą ar gripą – noras numušti temperatūrą per anksti. Atminkite, kol ji nėra didesnė, nei 38,5 laipsnio, turite kentėti. Pakilusi temperatūra reiškia, kad organizmas stengiasi sunaikinti virusus, o šie žūsta esant aukštai kūno temperatūrai.

Per anksti numušus temperatūrą, laikinai pagerėja, bet liga užsitęsia, o virusas toliau klesti organizme.

Jei temperatūra pakyla iki 39 laipsnių ar daugiau, ją mušti reikia, tačiau negalima gerti aspirino. Kažin kodėl visame pasaulyje aspirinu medikai skystina kraują, o lietuviai sugalvoja juo mažinti temperatūrą. Verčiau rinkitės paracetamolį arba ibuprofeno turinčius medikamentus, prieš tai pasikonsultavę su gydytoju ar vaistininku.

Vartoja per daug ir netinkamų vaistų

Kadangi lietuviai vis dar klaidingai įsitikinę, jog visi be recepto parduodami vaistai yra nepavojingi, neretai gripo ar peršalimo atveju tabletės ir įvairūs milteliai geriami be saiko.

Neretai pamiršta, kad net vitaminas C vartojamas nesaikingai gali pakenkti. Pavyzdžiui, iššauks alergiją. Organizmas gi neįsisavins naudingųjų medžiagų daugiau nei reikia. Perdozavus vitamino C gali sutrikti ir kepenų veikla, suprastėti kraujas.

Be to, savarankiškai nusipirktos tabletės negarantuoja, kad geriate tinkamą vaistą. Tad neretai netinkami vaistai tik silpnina organizmą, o liga užsitęsia dar ilgiau.

Dar blogiau, jei savarankiškai nusprendžiama vartoti antibiotikų, kurių, pavyzdžiui, turima nuo praėjusio sirgimo.

Antibiotikai iš organizmo naikina ne tik blogąsias, bet ir visas gerąsias bakterijas. O tai baigiasi disbakterioze. Galiausiai kūną apėmusi liga pripranta prie antibiotikų ir į juos nebereaguoja.

Milteliai – peilis organizmui

Tirpūs įvairių skonių milteliai – dažno vaistinėle užima garbingą vietą. Tačiau vėlgi – jų poveikis yra labai apgaulingas. Tokių vaistų sudėtyje esantis paracetamolis mažina temperatūrą, fenilefrinas šalina nosies paburkimą, o feniraminas malšina sąnarių skausmą. Tačiau paties viruso milteliai neveikia, jie malšina tik simptomus, o kitaip tariant – organizmo gynybinę reakciją.

Perdozavus tokių vaistų taip pat gali atsirasti alergijų, ima pykinti, skauda pilvą, svaigsta galva, ir net padidėja kraujospūdis.

Ką daryti susirgus?

Jei tikitės surasti stebuklingą pilulę – turime jus nuvilti. Norėdami nenualinti gydymu organizmo, turite gulėti, daug ilsėtis,miegoti, gerti šiltus skysčius – kelis puodelius arbatos, pagardintos citrina, imbieru, geriau be cukraus. Esant mažesnei nei 38,5 temperatūrai nereikėtų gerti vaistažolių, mažinančių temperatūrą, arbatų: liepžiedžių, serbentų ar aviečių. Gerkite daug šilto vandens.

Šilto pieno stiklinė – nieko tokio, tačiau jei jį gersite litrais – tik apsunkinsite virškinimą. Atminkite, kad pieno stiklinė virškinama apie 7 valandas.

Sirgdami nesistenkite daug valgyti, jei nesinori. Galite rinktis šiltą sultinį, sriubas.

Nepamirškite higienos – dažniau plaukitės rankas, kas kelias dienas pasikeiskite patalynę, kasdien vėdinkite kambarius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.